istoria-bicicletei
Istoria bicicletei pe scurt

Istoria bicicletei pe scurt

0 Shares
0
0
0

istoria-bicicleteiAnvelope de vara pentru bicicletele utilizate in special in oras , trebuie sa aiba trei calitati esentiale :

1. Viteza mare de rulare atat pe carosabil uscatcat sip e carosabil umed

2. Sa aiba rezistenta mare

3. Sa prezinte un profil mic , adica sa fie subtirisis a aiba o greutate medie de 800gr.

Cauciucurile pentru biciclete se clasifica in trei categorii:

 

1. Normale

2. Folding

3. Tubeless

Alegerea unei anvelope de calitate sporeste viteza si forta de deplasare. Este de actualitate faptul ca utilizarea bicicletei nu are efect pozitiv doar asupra sanatatii consumatorilor ci si asupra fluidizarii traficului in orasele supra aglomerate. Bicicleta este vazuta ca un vehicul iar cel care o conduce este sofer.

In multe tari este necesara procurarea unui permis pentru conducerea bicicletei in spatii publice. Bicicleta, “ masina de alergat” cum a fost numita la momentul respectiv , a fost inventata la inceputul secolului XIX , in Europa, de catre baronul german Karl Drais von Sauerbronn

Inedit este faptul ca prima bicicleta a fost construita integral din lemn si nu avea pedale . Acum ne punem intrebarea “cum putea fi utilizata o bicicleta fara pedale ?”, raspunsul este unul ingenios si totodata comic ,”utilizatorul isi impinge picioarele in pamant pentru a declansa deplasarea bicicletei.

Urmatoarea etapa in” dezvoltare “ bicicletei a fost reprezentata de velociped sau “bone shaker”. Aparitia acestei “masinarii pe doua roti” a avut loc in anul 1865 , la 47 de anidistanta de prima bicicleta construita. Acest nou model este inedit prin aparitia pedalelor , aplicate pe roata din fata.

La fel ca si predecesoare sa , era construinta integral din lemn insa rotiile prezentau o banda metalica, atasata cu scopul de a creste rezistenta rotilor in timp. Aceasta imbunatatire adusa rotilor nu a fost foarte apreciata de catre utilizatori deoarece nu corespundea cu carosabilul ,din vremea respectiva, pavat cu pietre ,de aici si denumirea de “ bone shaker”.

In anul 1870 apare un nou model care poarta denumirea de “bicycle” , acesta avand o roata mare in fata si o roata mai mica in spate. Producatorii au considerat ca o roata mult mai mare in fata va creste considerabil distanta de rulare. La fel ca si predecesoarea sa , acest nou model avea pedelele atasate de roata din fata. Este primul model care utilizeaza cauciucul , care combinat cu spitele ofera o calatorie cu un grad ridicat de cofort.

Toate aceste trei modele prezentau un anumit grad de instabilitate atat pentru domni cat si pentru doamne , Astfel apare bicicleta cu trei roti , care , datorita elegantei transimise era utilizata cu precadere de catre medici , avocati . Tehnologiile de fabricare a bicicletelor au evoluat foarte mult , astfel , momentan acestea prezinta un cadru rezistent din carbon.

Partile component ale unei biciclete sunt : cadrul , ghidonul , furca , rotile , pedalele, lantul , pinioane ,schimbatoarele , franele , saua si alte accesorii. Marci de biciclete vandute in Romania : DHF ,First Bike , Impulse , Rich Bike , Pegas , RockRider si Twin.

Un studiu danez realizat cu cativa ani in urma a concluzionat ca mersul pe bicicleta contribuie la reducere ratei mortalitatii cu 40%. Acest studiu a luat in considerare toate cauzele posibile de deces ,in special accidentele rutiere.

0 Shares
You May Also Like