Cinci dintre cele mai avansate civilizatii antice de pe Pamant despre care ar trebui sa stiti

Cinci dintre cele mai avansate civilizatii antice de pe Pamant despre care ar trebui sa stiti

0 Shares
0
0
0

Milioane de oameni din intreaga lume sunt la fel de pasionati ca si noi de civilizatiile antice. Adevarul este ca, in trecutul indepartat, pe Pamant au existat cateva civilizatii antice, avand tehnologii incredibile care, pana si astazi, sunt intelese gresit.

Cu mii de ani in urma, numeroase culturi antice detineau cunostinte uimitoare din diferite domenii, variind de la astronomie, biologie, chimie si inginerie.

In acest articol vom trece in revista cinci dintre CELE MAI AVANSATE civilizatii antice ale planetei.

Civilizatia Egiptului antic

Vechii egipteni erau recunoscuti si renumiti pentru cunostintele extrem de avansate pe care le aveau nu numai din matematica si arhitectura, ci si din medicina si astronomie, ca alte cateva civilizatii de pe Pamant.

Cu mii de ani in urma, vechii egipteni au dezvoltat medicina, care le-a permis sa trateze bolile parazitare si malaria; in acelasi timp, civilizatia egipteana se transforma intr-o civilizatie infloritoare de-a lungul fluviului Nil.

Cunostintele din domeniul anatomiei le-a permis sa trateze o serie de boli folosind metode neconventionale.

Cu alte cuvinte, civilizatia Egiptului Antic a contribuit la modelarea lumii in care traim astazi.

Civilizatia Egiptului antic

Interesant este faptul ca limba veche egipteana este considerata ca fiind una dintre cele mai vechi limbi de pe planeta Pamant; ea a supravietuit timp de cinci mii de ani, avand o durata de viata mai lunga decat aproape toate celelalte limbi de pe Pamant.

Conform cercetatorilor, limba lor poate fi impartita in cinci faze: limba veche egipteana, limba egipteana mijlocie, limba egipteana tarzie, limba demotica si limba copta. Interesant este ca sistemul lor de scriere antic – care era format dintr-un sistem complex de hieroglife – dateaza din jurul anului 2690 i.Hr.

Din punct de vedere stiintific, egiptenii antici erau extrem de avansati pentru vremea lor si, in anul 1650 i.Hr., acestia intelegeau inmultirea, impartirea, fractiile, numerele prime, ecuatiile liniare si geometria.

Mai mult decat atat, sa nu mai vorbim de faptul ca, intr-un fel sau altul, ei au ridicat unele dintre cele mai mari monumente antice de pe suprafata planetei: Piramidele.

Cu toate acestea, una dintre cele mai interesante lucruri despre vechii egipteni este faptul ca ei au fost prima civilizatie antica recunoscuta pentru inventarea unei modalitati de a masura timpul. Egiptenii antici nu au inventat doar calendarul; acestia au creat aparatul care a tinut evidenta timpului si aveau doua tipuri de aparate: ceasurile cu apa si ceasurile solare.

Civilizatia mayasa antica

La fel ca si vechii egipteni, vechii maiasi erau niste astronomi straluciti si niste matematicieni chiar mai buni. Ei sunt recunoscuti – desi acest lucru este inca disputat – drept inventatorii cifrei ZERO si pentru masurarea lungimii unui an solar cu o precizie fascinanta.

Civilizatia mayasa veche s-a dezvoltat si a inflorit in partile sudice ale Mexicului, Guatemalei si Belize-ului de astazi.

Civilizatia mayasa antica

Civilizatia mayasa veche a fost una dintre cele mai importante si dezvoltate civilizatii antice care a existat vreodata pe Pamant. Ei s-au remarcat in special prin scrierea mayasa, singurul sistem de scriere dezvoltat cunoscut al Americilor precolumbiene. Cele mai vechi inscriptii ale unei scrieri mayase si ale unui scris mayas identificabil dateaza aproximativ din secolul al 3-lea i.e.n si au fost descoperite in San Bartolo, Guatemala.

Aceasta civilizatie antica mezoamericana este cunoscuta pentru perfectionarea utilizarii CAUCIUCULUI, creand diverse produse din acest material cu 3.000 de ani inainte ca oamenii din vechea lume sa fi stiut macar ce era cauciucul.

Adevarul este ca, atunci cand conchistadorii spanioli au pus piciorul pe continentul american si au intalnit civilizatia antica mayasa, au intalnit nu o cultura primitiva, ci una care extrem de dezvoltata, lasandu-i muti de uimire pe multi dintre spanioli.

India antica (Civilizatia Indusului)

Civilizatia Indusului este considerata – conform unui studiu recent – una dintre cele mai vechi de pe planeta (8.000 de ani) si chiar a precedat civilizatia Egiptului antic si civilizatia Mesopotamiei antice cu mii de ani.

Civilizatia Indusului este cunoscuta pentru unele lucruri, insa in special pentru orasele lor extrem de bine planificate. Inainte ca orase precum Harappa sau Mohenjo-Daro sa fi fost construite, constructorii lor au planificat cu minutiozitate fiecare detaliu cu privire la aceste orase.

India antica (Civilizatia Indusului)

Potrivit cercetatorilor, este posibil ca, in timpul apogeului sau, civilizatia Indusului sa fi avut o populatie de peste CINCI MILIOANE de locuitori.

Ei au fost printre primele culturi antice care au creat case din caramizi de lut ars, incorporand sisteme de drenaj si sisteme de alimentare cu apa extrem de elaborate.

Este de remarcat faptul ca aceasta civilizatie avea o precizie fascinanta in masurarea masei, timpului si lungimii. De fapt, civilizatia Indusului a fost printre primele care au dezvoltat un sistem de greutati si masuri uniforme.

Civilizatia straveche Caral

Una dintre cele mai misterioase si avansate civilizatii antice care au existat vreodata in America de Sud este o civilizatie numita Caral, care a trait in regiunea de coasta a orasului Peru de astazi.

Potrivit istoricilor, una dintre cele mai timpurii forme de comunicare de pe Pamant – echivalenta, ca varsta, cu Scrierea Cuneiforma dezvoltata de catre civilizatiile antice mesopotamiene – a fost dezvoltata de catre civilizatia straveche Caral.

De fapt, arheologii considera ca aceasta civilizatie, Caral, este una dintre cele mai sofisticate civilizatii antice care s-a dezvoltat vreodata pe Pamant.

In urma cu mii de ani, aceasta civilizatie antica a creat piramide, piatete circulare si scari complexe. Complexul lor piramidal acopera o capacitate uimitoare de 165 de acri si este unul dintre cele mai mari de pe Pamant.

Civilizatia straveche Caral

Piramidele construite de catre civilizatia Caral sunt contemporane cu piramidele egiptene (construite de catre civilizatia Egiptului antic).

Principala piramida gasita in stravechiul oras Caral se intinde pe o suprafara uluitoare, aproximativ egala cu dimeniunea a patru terenuri de fotbal si are o inaltime de optsprezece metri.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le mentionam despre Caral este faptul ca in acel loc nu au fost descoperite nici arme, nici corpuri mutilate, nici vreun semn de razboi, ceea ce indica faptul ca stravechiul Caral era o cultura diplomatica si foarte dezvoltata si, totodata, cel mai vechi oras din emisfera vestica.

Se pare ca, in urma cu peste 5000 de ani, nu chiar atat de faimoasa civilizatie antica peruviana a dezvoltat metode avansate in agronomie, medicina, inginerie si arhitectura. Cunostintele pe care le detineau din mai multe domenii stiintifice i-au uimit si dezorientat pe oamenii de stiinta de astazi, acestia fiind in imposibilitatea de a dezlega numeroasele mistere care invaluie cea mai mare civilizatie din America de Sud, precum capacitatea acesteia de a se dezvolta in mod independent.

In ceea ce priveste exploatarea energiei si mecanica fluidelor, Caral a profitat de vant (lucru cunoscut acum ca “efectul Venturi”), canalizandu-l prin conducte subterane cu scopul de a atinge temperaturi ridicate prin focuri in aer liber.

Cercetatorii au descoperit un alt lucru interesant, anume ca vechii locuitori ai stravechiului oras Caral foloseau salcie (care continea ingredientul chimic activ al aspirinei) pentru a calma dureri precum cea de cap.

Vechii ingineri ai Caralului erau ingineri nemaipomeniti, stapanind la perfectie ingineria civila, aplicand tehnologia ce asigura rezistenta seismica constructiilor care, in prezent, au o vechime de peste 5000 de ani.

Civilizatia antica din Tiahuanaco

In urma cu mii de ani, o civilizatie avansata a inflorit in preajma malurilor lacului Titicaca, in Anzii Cordilieri, devenind rapid una dintre cele mai avansate civilizatii de pe Pamant. In mod straniu, la fel ca multe alte civilizatii avansate, si aceasta a disparut dupa aproximativ 500 de ani de la ascensiunea sa.

Sofisticatii oameni ai civilizatiei Tiahuanaco au creat orase fabuloase precum Tiahuanaco si Puma Punku si au fost stramosii unei alte mari civilizatii: incasii antici.

Potrivit oamenilor de stiinta, civilizatia Tiahuanaco a aparut “dintr-o data” in jurul anului 300 AD, atingandu-si apogeul intre 500 si 900 AD.

Civilizatia antica din Tiahuanaco

Vechii locuitori ai civilizatiei Tiahuanaco au creat tehnici agricole sofisticate si canale de apa, care mai functioneaza si astazi. In acest fel, ei furnizau apa de care era atata nevoie pentru culturile lor, prin intermediul canalelor de irigatie avansate.

Cercetatorii estimeaza ca, in jurul 700 d.Hr., civilizatia antica Tiahuanaco era o putere centrala, care domina pe o arie vasta care se intindea din Peru, Bolivia, Argentina si Chile.

Cercetatorii estimeaza ca populatia antica Tiahuanaco ajunsese la un numar intre 300.000 si 1,5 milioane de locuitori. Anticii constructorii ai Tiahuanaco au creat, de asemenea, unele dintre cele mai impresionante monumente antice de pe planeta, ridicand structuri gigantice formate din pietre megalitice.

Printre cele mai notabile structuri ridicate de aceasta civilizatie antica se numara Akapana, Puma Punku si Akapana Est, Putuni, Kheri Kala și Kalasasaya. Poarta Soarelui este una dintre cele mai cunoscute structuri.

Potrivit arheologului Arthur Posnanky, templele ridicate de catre aceasta civilizatie antica au fost proiectate cu blocuri de piatra slefuita, care aveau mai multe randuri de gauri mici si rotunde. Conform opiniei lui Posnanky, este posibil ca aceste gauri rotunde sa fi fost folosite pentru a tine ceva in trecutul indepartat. Aceste gauri rotunde sunt atat de precise, incat este greu de crezut ca civilizatiile antice le-au facut fara ajutorul tehnologiei avansate.

0 Shares
You May Also Like