Ce este cancerul gastric

Ce este cancerul gastric si cum il putem evita?

0 Shares
0
0
0

Cancerul de stomac sau cancerul gastric are originea in stomac. Desi aparitia sa a scazut semnificativ in ultimele doua decenii, cancerul de stomac este inca printre cele mai raspandite forme de cancer la nivel mondial.

Cel mai des intalnit este cu siguranta adenocarcinomul, unul care porneste de la mucoasa interioara a stomacului. Exista si alte tipuri care pornesc de la partile medii sau exterioare ale stomacului, dar sunt relativ rare.

Ce provoaca cancerul gastric?

Desi nu se cunoaste inca cauza reala a cancerului de stomac, exista unii factori asociati acestuia, in special dieta si stilul de viata. De exemplu, o dieta bogata in alimente afumate sau sarate si carne procesata, sau dieta saraca sunt factori de risc pentru cancerul de stomac, la fel ca si consumul de alcool si fumatul. Helicobacter pylori, un microorganism care infecteaza mucoasa interna a stomacului, contribuie de asemenea la dezvoltarea cancerului.

Unele afectiuni non-canceroase in stomac, cum ar fi ranile sau supraaglomerarea celulelor mucoasei interioare pot precede cancerul. In cele din urma, unele afectiuni ereditare pot face oamenii sa aiba mai multe sanse de a face cancer la stomac.

Cu toate acestea, uneori nu exista un factor de risc clar: cancerul de stomac poate aparea in continuare in absenta unuia dintre acesti factori sau afectiuni.

Ce este cancerul gastric

Care sunt simptomele cancerului gastric?

Cancerul de stomac nu poate provoca simptome in etapele sale anterioare. Unele simptome ale cancerului de stomac, cum ar fi satietatea precoce (senzatia de plinatate), dureri usoare de burta si oboseala sunt frecvente si similare cu simptome ale altor boli si afectiuni, mai putin grave.

Cu toate acestea, unele simptome sunt mai sugestive pentru cancerul de stomac. Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome pentru mai mult de doua saptamani, trebuie sa consultati un medic gastroenterolog:

  • Pierdere in greutate inexplicabila.
  • Dureri abdominale severe.
  • Greata si varsaturi.
  • Pierderea poftei de mancare.
  • Vomitare cu sange.
  • Scaun intarit (intunecat, lipicios).
  • Dificultate sau inghitire dureroasa.
  • Diagnosticul de cancer de stomac

Cand mergeti la o programare gastroenterologie, medicul va va intreba despre sanatatea dvs. si va efectua o examinare fizica minutioasa si va solicita de-asemenea analize de sange si probe de scaun.

Acestea vor oferi medicului dumneavoastra multe detalii importante si vor ghida decizia clinica. Medicul dumneavoastra poate solicita teste imagistice, inclusiv endoscopia.

Endoscopia este cel mai de incredere si cel mai precis test pentru afectiunile gastrointestinale, in special cele din mucoasa interna a stomacului si intestinelor subtiri.

Tehnicile endoscopice avansate duc la detectarea mai timpurie a cancerului gastric, ceea ce inseamna ca cancerul este mai usor de tratat. Un endoscop este un tub subtire, luminat, cu o camera minuscula la varf. Medicul va poate vedea spatele gurii si gatului, esofagul, stomacul si parti ale intestinului subtire pe un ecran.

Cancerul de stomac poate fi de-asemenea diagnosticat prin:

  • Scanari CT sau CAT (tomografie axiala calculata).
  • Scanari PET (tomografie cu emisie de pozitroni).
  • RMN (imagistica prin rezonanta magnetica).
  • Endoscopie gastrointestinala superioara (cunoscuta si sub denumirea de EGD).
  • Alte proceduri de diagnostic includ endoscopia cu biopsie si ecografie endoscopica.

Cum este tratat cancerul de stomac?

Tehnicile endoscopice avansate duc la detectarea mai timpurie a cancerului gastric, ceea ce inseamna ca cancerul este mai usor de tratat. Cea mai eficienta metoda de tratament pentru pacientii cu cancer gastric precoce este rezectia, care este endoscopia sau o interventie chirurgicala pentru eliminarea cancerului.

Tipul exact de procedura pe care urmeaza pacientii, depinde in totalitate de stadiul cancerului si locul in care se afla. Medicul dumneavoastra poate elimina doar sectiunea canceroasa sau intregul stomac.

Pentru mai multe informatii despre cancerul gastric, dar si despre diferite alte boli si afectiuni, unde puteti citi in fiecare zi articole noi.

0 Shares
You May Also Like