Traditii-si-obiceiuri-de-Craciun-in-Marea-Britanie
Traditii si obiceiuri de Craciun in Marea Britanie

Traditii si obiceiuri de Craciun in Marea Britanie

0 Shares
0
0
0

Traditii-si-obiceiuri-de-Craciun-in-Marea-BritanieCraciunul a fost sarbatorit in Anglia incepand cu anul 596 e. n., odata cu venirea Sfantului Augustin insotit de calugari si cu scopul de a crestina anglo-saxonii.

Se spune ca obiceiul de a folosi pe post de ornamente de Craciun plante perene, care sunt verzi  tot timpul anului, cum ar fi iedera, vascul, ilicele sau cimsirul, isi are originile in dorinta de a aminti imaginea primei biserci crestine a britanicilor, construita din ramuri de copaci.

Traditia pare ca a pornit din timpul druizilor, care obisnuiau sa isi decoreze casele cu plante vesnic verzi pentru a oferi spiritelor padurii o casa pe timpul iernii. O supersititie straveche spune ca aduce ghinion sa arunci decoratiile de Craciun inainte de 5 ianuarie.

In ceea ce priveste sarutul sub vasc, traditia spune ca aceasta planta avea proprietati miraculoase si era considerata sacra. In timpul romanilor vascul zimboliza pacea iar atunci cand reprezentatii a doua tabere ostile se intalneau sub vasc, lasau armele si incheiau armistitiu.

O alta traditie de Craciun ce a fost adoptata si de catre Statele Unite ale Americii, a fost trimiterea felicitarilor de Craciun. Prima felicitare a fost trimisa in anul 1840 iar in prezent in Marea Britanie se expediaza peste un milion de felicitari multe dintre acestea avand scopuri caritabile.

Ajunul Craciunului este la fel de agitat pentru englezi cum este si pentru romani, se impodobeste bradul, sunt impachetate cadourile, se fac prajiturile si se agata ciorapeii la gura sobei sau se prepara budinca din prune, aliment traditional de Craciun in Anglia.

Spre sfarsitul ajunului englezii se strang in fata focului pentru a citi povestea lui Ch. Dickens, “Un colind de Craciun” iar copiii isi pun pe hartie dorintele pe care le au pentru Mos Craciun apoi arunca biletele in foc pentru ca dorintele sa circule pe cos spre Mos Craciun. Inainte de culcare, copiii lasa langa brad gustari pentru Mos Craciun si morcovi pentru reni.

Ziua de Craciun incepe cu desfacerea cadourilor si cu slujba religioasa de Craciun. La englezi masa de Craciun este reprezentata de curcan sau budinca, iar cel mai indragit fel este budinca din prune uscate ornata cu ilice, si fiecare membru al familie adora sa caute banutul de argint care aduce noroc pentru anul ce vine.

Ca si bautura traditionala de Craciun se consuma vinul fiert cu mirodenii. Se spune ca neintelegerile si tensiunile dispar atunci cand toti beau acest vin. Dupa masa de Craciun, oamenii asculta mesajul reginei care incepe de obicei la ora 15:00 si este difuzat pe internet, la televizor sau la radio. Primele urari de Craciun ale reginei au fost transmise la televizor in anul 1957.

Cea de-a doua zi de Craciun mai poarta si numele de ziua cutiilor. In trecut, in a doua zi de Craciun, locuitorii Angliei umpleau cutia milei din biserici cu bani care urmau a fi donati saracilor. In prezent, oamenii devin generosi in a doua zi de Craciun, fac mici donatii, atat  bani cat si obiecte si ofera mici cadouri persoanelor pe care le cunosc. In timpul acestei zile, copiii colindau casele vecinilor strangand bani in cutii confectionate din materiale ceramice, cutii care erau sparte atunci cand se umpleau.

0 Shares
You May Also Like