Cum-sa-te-pregatesti-pentru-viata-de-student
Cum sa te pregatesti pentru viata de student?

Cum sa te pregatesti pentru viata de student?

0 Shares
0
0
0

Cum-sa-te-pregatesti-pentru-viata-de-student1.    Incet, incet se apropie toamna, inceputul unui nou an de invatamant, iar pentru foarte multi tineri – inceputul unei noi etape din viata, studentia. Daca faci parte din aceasta categorie, aici vei gasi cateva sfaturi despre cum sa te pregatesti pentru viata de student.

2.    Pregateste-te moral pentru o schimbare. Intr-adevar, multe se vor schimba: cel mai probabil nu vei mai locui cu parintii (iar asta insemna traiul in camin, cu alte persoane, sau intr-o casa inchiriata), va trebui sa ai singur grija de tine (vei spala, gati sau chiar plati servicii comunale), va trebui sa stai mai mult decat 45 de minute in clasa (uneori in auditorii enorme), etc.

Poate ai deja anumite capacitati care te vor ajuta sa te adaptezi sau poate te vei ciocni de multe probleme, insa cu siguranta le vei rezolva pe toate, pentru ca este o etapa inevitabila pe calea maturizarii. Daca vei fi pregatit moral pentru schimbare si noutate, nimic nu te va uimi destul cat sa te dezechilibreze si vei avea sansa sa te adaptezi mai eficient si mai rapid.

3.    Pregateste-te fizic pentru noi provocari. Probabil, este deja tarziu sa incerci sa iti formezi un regim, daca nu ai deja unul, si oricum viata de student ti-l va da peste cap pe cel existent, dar incercarea vina n-are. Straduie-te sa iti faci un regim de somn adecvat in loc sa incerci sa furi tot ce poti ultimelor clipe de vacanta (ca sa nu te trezesti cu o insomnie in primele saptamani ale anului scolar sau sa adormi chiar la primele cursuri), incearca sa mananci la ore regulate (poate chiar sa inveti a-ti gati cateva feluri esentiale, daca nu stii deja) si creste treptat nivelul de efort zilnic (vei avea mult de mers cautand unele sali de curs, de la o catedra la alta, hoinarind prin locuri noi pentru a te obisnui cu ele).

4.    Pregateste-ti resurse. Fa-ti de pe acum bagajul cu lucrurile esentiale, cumpara de inainte chestiile necesare in viata cotidiana, ca sa nu alergi prin campusul studentesc cautand o furculita sau, mai rau, vreo patura. Nu e rau, vei face astfel cunostinta cu vecinii, dar mai bine sa fii pregatit. Ia-ti un abonament la o biblioteca (preferabil la cateva, nici nu iti inchipui cate kilograme de hartie vei frunzari de acum inainte) si asigura-te ca vei avea conexiune la internet (stim si noi de wi-fi gratis, dar nu vei alerga la miez de noapte sa cauti unul, cand vei avea urgent de scris vreo lucrare).

Fa o lista cu site-uri utile, cauta acces la toate platformele utile (de exemplu, cand vei avea de scris proiecte sau teza de licenta vei multumi providentei pentru existenta echipelor care se ocupa de teze la comanda) si pastreaza la indemana aceasta lista. O vei revizui periodic si cu siguranta o vei folosi foarte des.

5.    Cauta aliati. Zic aliati, pentru ca prieteni veti deveni doar in timp si doar cu anumiti colegi. In epoca internetului, este extrem de usor sa iti gasesti colegii pe site-urile de socializare chiar inainte de inceperea anului scolar. Daca vei locui in camin, straduie-te sa fii placut cu viitorii vecini, pentru ca veti avea destule de infruntat impreuna si va fi mult mai usor intr-o atmosfera prietenoasa.

6.    Fa-ti curaj! Totul depinde de atitudinea ta si de dorinta de a merge inainte, spre un viitor luminos. Este un pas important pentru maturizarea ta si iti vei aminti cu drag de aceasta perioada, oricat de grea ar parea ea acum, la inceput.

0 Shares
You May Also Like