O echipa de cercetatori condusa de geneticianul suedez Mattias Jakobsson, de la Universitatea Uppsala, a secventiat pe deplin genomul unei femei care a trait in Europa acum cel putin 35.000 de ani. ADN-ul ei a fost extras dintr-un craniu care a fost gasit ingropat intr-o pestera numita Pestera Muierii din Romania si este unul dintre cele mai vechi genomi care a fost vreodata decodificat in intregime. Aceasta realizare reprezinta o descoperire remarcabila pentru oamenii de stiinta care cauta raspunsuri despre istoria evolutiei umanitatii, care s-a dovedit a fi o poveste complexa plina de multe rasturnari de situatie.
Intrand in acest proiect, cercetatorii lucrau pornind de la anumite presupuneri despre cine era femeia (desemnata Pestera Muierii I) si ce ar putea dezvalui ADN-ul ei, pe baza cercetarilor genetice anterioare efectuate pe alte fosile umane. Cu toate acestea, cateva dintre aceste ipoteze s-au dovedit a fi false, asa cum au dezvaluit Jakobsson si colegii sai intr-un raport publicat in revista Current Biology. Descoperirile lor sunt atat surprinzatoare, cat si extrem de semnificative si ar putea avea un impact urias asupra studiului preistoriei umane care continua.
„Pestera Muierii”, unde a fost gasit craniul al carui ADN a fost analizat in studiul genetic. (Cristian Bortes / CC BY 2.0)
Studiu genetic arata diversitatea primilor europeni
Se stie ca oamenii moderni au evoluat initial in Africa si ca au inceput sa migreze in Europa si Asia doar in urma cu aproximativ 80.000 de ani. Au facut acest lucru, cel putin partial, deoarece climatul din Africa devenea mai uscat, ca o consecinta pe termen lung a aparitiei ultimei ere glaciare in urma cu aproximativ 120.000 de ani.
Pana acum se credea ca numarul persoanelor care au ales sa paraseasca patria africana a fost relativ mic si omogen. In consecinta, descendentilor lor din tarile noi le-ar fi lipsit diversitatea genetica, deoarece stramosii lor proveneau cu totii dintr-o baza de populatie limitata genetic. Orice diversitate genetica pe care ar fi avut-o ar fi scazut considerabil in timp, intrucat migrantii originali s-au impartit in grupuri separate care s-au amestecat din ce in ce mai putin.
Aceasta teorie a fost dezvoltata pentru a explica rezultatele obtinute din rapoartele despre fosilele umane existente. Probele de ADN prelevate din schelete antice recuperate in diferite locatii din Europa si Asia au aratat un nivel scazut de diversitate, in comparatie cu scheletele antice recuperate in Africa. Dar a existat o greseala in aceasta cercetare. Fosilele umane analizate anterior nu erau la fel de vechi precum craniul recuperat din pestera din Romania.
. Mattias Jakobsson, profesor la Departamentul de Biologie Organismala de la Universitatea Uppsala si unul dintre autorii studiului genetic. (David Naylor / Universitatea Uppsala)
O bomba genetica: Intelegerea importantei studiului genetic
Lipsa diversitatii mentionata anterior s-a aplicat exclusiv resturilor fosilizate ale barbatilor si femeilor care au trait in timpul ultimului maxim glaciar (LGM) si nu numai. Ultimul maxim glaciar s-a intamplat intre 24.000 si 19.000 de ani in urma si se refera la perioada din ultima epoca glaciara cand ghetarii au acoperit un procent mai mare din Pamant decat in orice alt moment.
Daca natura migratiei africane a fost cu adevarat responsabila pentru lipsa diversitatii genetice la vanatorii-culegatori europeni antici, acest lucru nu ar fi trebuit sa cauzeze probleme. Esantionul de ADN preluat din Pestera Muierii I si inclus in studiul genetic ar fi trebuit sa demonstreze doar putin mai multa diversitate genetica decat esantioanele ulterioare. Dar nu a facut-o.
De fapt, genomul Pesterii Muierii I a fost extrem de divers, mult mai divers decat genomurile secventiate din fosilele europene care au fost gasite mii de ani mai tarziu. „Ea aduce un pic mai mult cu europenii moderni decat cu indivizii din Europa de acum 5.000 de ani, dar diferenta este mult mai mica decat am crezut”, a explicat Mattias Jakobsson in EurekaAlert. „Putem observa ca nu este un stramos direct al europenilor moderni, dar este predecesorul vanatorilor-culegatori care au trait in Europa pana la sfarsitul ultimei ere glaciare”.
Sapte milioane de ani de evolutie umana
ADN-ul ei si al poporului ei a fost in mare parte exclus din istoria moderna. Probabil ca nu au supravietuit conditiilor dificile LGM / Epoca de gheata care au predominat in Europa acum aproximativ 20.000 de ani, ceea ce a redus inevitabil populatia din regiune. „Acest lucru este interesant, deoarece ne invata mai multe despre istoria populatiei timpurii din Europa”, a continuat Jakobsson. „Pestera Muierii 1 are mult mai multa diversitate genetica decat se astepta pentru Europa in acest moment.
Acest lucru arata ca variatia genetica in afara Africii a fost considerabila pana in ultima epoca glaciara si ca epoca glaciara a provocat scaderea diversitatii la oameni in afara Africii. “Inainte ca conditiile climatice sa devina extreme si sa inceapa subtierea populatiei, se pare ca descendentii celor care au parasit Africa cu zeci de mii de ani mai devreme, pastrau inca un nivel substantial de diversitate genetica, sau cel putin asta concluzioneaza acest nou studiu genetic.
Contrar credintei anterioare, stramosii africani ai eurasiaticilor ar fi putut fi destul de diversi de la inceput. Sau s-ar putea mai degraba sa fi plecat in valuri decat dintr-o data, fiecare val succesiv adaugand cateva variatii genetice noi in grupul colectiv de ADN. Inainte ca clima sa se deterioreze, diferite grupuri de vanatori-culegatori europeni ar fi putut fi mai in contact unul cu celalalt, permitand incrucisarea care ar promova o mai mare diversitate genetica.
Craniul din Pestera Muierii 1, al carui intreg genom a fost secventiat ca parte a studiului genetic. (Mattias Jakobsson / Universitatea Uppsala)
Revenirea (partiala) a diversitatii genetice pierdute a Europei
Mostenirea genetica colectiva a europenilor moderni si a verilor lor care locuiesc in America si in alte parti nu este atat de lipsita de diversitate pe cat era. Dupa incheierea ultimei ere glaciare (in jur de 10.000 i.Hr.), Revolutia Agricola a transformat dramatic viata pe continentul eurasiatic. Pe masura ce agricultura s-a raspandit, populatiile au crescut, comertul s-a extins, miscarile migratoare au crescut si oamenii in general nu mai erau la fel de izolati unul de celalalt.
In timp, populatiile s-au amestecat si diversitatea genetica a inceput sa creasca treptat. Este remarcabil, totusi, ca si acum oamenii din Africa subsahariana sunt mai diversi genetic decat europenii moderni. Ultimul maxim glaciar s-a incheiat acum 20.000 de ani, insa amprenta sa poate fi observata si astazi, in genele celor ale caror stramosi stravechi au suferit prin el.
Imagine de sus: Studiul genetic include intreaga secventa genomica a unei femei care a trait acum 35.000 de ani, extrasa dintr-un craniu gasit in Romania in pestera Pestera Muierii. Sursa: Mattias Jakobsson / Universitatea Uppsala