Ce-presupune-organizarea-activitatii-de-protectie
Protectia muncii

Ce presupune organizarea activitatii de protectie si prevenire in domeniul securitatii si sanatatii in munca ?

0 Shares
0
0
0

Ce-presupune-organizarea-activitatii-de-protectie

Serviciul extern Algema Consulting va pune la dispozitie asistenta profesionala si cele mai bune servicii de protectie si prevenire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Pentru mai multe informatii despre compania noastra va invitam sa accesati cu incredere www.protectia-muncii-bucuresti.ro.

Activitatea de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca poate fi organizata de angajator in urmatoarele moduri:

  • prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din Legea 391/2006, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;
  • prin desemnarea de catre angajator a unuia sau a mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere si/sau unitate, denumiti lucratori desemnati; acestia trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca(cursuri de inspector sau specialist in domeniul SSM);
  • prin infiintarea unui serviciu intern de prevenire si protectie;
  • prin apelarea la servicii externe (daca in intreprindere si/sau unitate nu se pot organiza activitatile de prevenire si cele de protectie din lipsa personalului competent).

Totalitatea activitatilor de prevenire si protectie desfasurate prin modalitatile enumerate mai sus le puteti gasi in art. 15 din HG 1425/2006. Securitatea muncii garantata de catre Protectia-muncii-Bucuresti.ro

Angajatii care indeplinesc cerintel de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca potrivite nivelului mediu si / sau superior pot sa faca parte din serviciul intern de preventie si protectie. Din componenta acestui serviciu mai pot face parte, in anumite situatii, si angajatii care deruleaza activitati auxiliare.

Serviciul intern se organizeaza in subordinea directa a angajatorului ca o structura distincta si trebuie sa dispuna de resurse umane si materiale potrivite pentru indeplinirea cu succes a sarcinilor.

Persoana care conduce un astfel de serviciu trebuie sa fie capabila sa duca la bun sfarsit niste cerinte minime din sfera securitatii si sanatatii in munca potrivite nivelului superior(trebuie sa fi urmat cursuri postuniversitare de auditor si evaluator de riscuri in domeniul SSM).

Lucratorii care isi desfasoara activitatea in cadrul unui astfel de serviciu presteaza doar activitati ce presupun prevenirea si protectia si in anumite situatii activitati suplimentare, ca de exemplu protectia mediului sau prevenirea si stingerea incendiilor .

Daca activitatea intreprinderii se desfasoara in mai multe unitati de productie, serviciul de prevenire si protectie este astfel coordonat pentru a-si desfasura activitatea in aceeasi masura in toate locatiile .

Serviciul extern de prevenire si protectie garanteaza indeplinirea activitatilor in domeniu in baza unui contract de prestari servicii. Acest serviciu trebuie sa fie capabil sa faca fata urmatoarelor exigente :

  • sa aiba in subordine doar personal cu un inalt nivel de pregatire profesionala si suport material specific;
  • sa primeasca autorizatia de functionare din partea “ Comisiei de abilitare a serviciilor externe de prevenire si protectie si de avizare a documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca “.

Poate fi format fie dintr-o singura persoana fie dintr-un grup. In cazul in care serviciul este format dintr-o singura persoana, aceasta trebuie sa satisfaca cerintele minime in domeniu potrivite nivelului superior, ceea ce este valabil si pentru conducatorul serviciului extern, daca vorbim despre un serviciu format din mai multe persoane.

Contractul care sta la baza relatiei dintre un angajator si serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele clauze:

  • activitatile de prevenire si protectie care vor fi desfasurate de catre serviciul extern de prevenire si protectie;
  • modul de colaborare cu lucratorii desemnati/serviciul intern de prevenire si protectie si/sau cu alte servicii externe de prevenire si protectie;
  • clauze speciale pentru situatiile in care intre parti apar litigii.

0 Shares
You May Also Like