Tendinte-internationale-in-agricultura-organica
Tendinte internationale in agricultura organica

Tendinte internationale in agricultura organica

0 Shares
0
0
0

Tendinte-internationale-in-agricultura-organicaS-a vorbit mult in ultimul timp despre mediul inconjurator si ce probleme au aparut de cand cea mai mare parte a agriculturii este agricultura conventionala în loc de agricultura ecologica mai traditionala.

Agricultura conventionala permite folosirea fertilizatorilor, a pesticidelor si a erbicidelor, produse sintetice, obtinute chimic. Unele dintre acestea au fost descoperite ca afecteaza mediul, chiar si atunci cand sunt folosite corespunzator.

Tot mai multe tari din intreaga lume, cerceteaza tehnici de agricultura organica, in diferite stadii, ca o alternativa ecologica de a cultiva hrana pentru intreaga populatie a globului, mentinand in acelasi timp un mediu cat mai curat.

Agricultura ecologica, asa cum o stim astazi, a inceput in Europa Centrala si in India. Astazi, sunt tot mai multe tari implicate in cultivarea hranei folosind metode organice, fara a reduce cantitatea de alimente obtinuta.In America, mancarea organica poate fi certificata drept “organica”, doar daca trece printr-o serie de teste riguroase, care asigura natura ecologica a acesteia.

Organizatia de certificare este cunoscuta si ca “Programul National Organic”. Exista cateva miscari pentru mancarea organica in Statele unite, dar care incearca sa depaseasca formalitatea certificarii prin propunerea unor standarde mai putin costisitoare, precum “Standardul de Autentificare a Alimentelor”.

Acest standard permite depasire unui numar de criterii, inclusiv cel in care produsele proaspete, lapte, oua si carne vandute de producatori, nu pot fi comercializate la mai mult de 70 de km de locul de productie, iar branza, vinul, painea si alte alimente fermentate trebuie produse prin tehnici traditionale.

O alta abordare a alimentelor organice in Statele Unite se bazeaza pe producerea si comercializarea produselor organice la nivel local. Consumatorii trebuie sa ia legatura cu fermierii si sa cumpere in avans un anumit procent din recolta pe acel an. Suporterii acestei decizii sunt de parere ca hrana produsa si vanduta local are un gust mai bun decat cea transportata in frigidere.

Pe tot globul, mancarea care este produsa respectand regulile stricte ale alimentatiei organice acopera cam 1-2 % din totalul vanzarilor de alimente. Totusi, vanzarile de mancare ecologica cresc rapid pe intreg globul. De fapt, piata mondiala a alimentelor ecologice a crescut constant din 1990 cu 20 de procente anual.

In Uniunea Europeana, organizatia pentru reglementare ecologica are in vedere mancarea organica din toata Europa. In Austria, fermierii ecologici au primit ajutoare, iar expertii se asteapta ca 10 % din toate alimentele sa fie produse local. In Germania, aproape toata mancarea pentru copii este produsa ecologic, iar in unele parti, pana la o treime din toata painea este fabricata folosind ingrediente organice. Italia a mers si mai departe pentru a se asigura ca tinerii mananca ecologic. Guvernul sau a dat o lege in 2005 prin care toata mancarea pentru pranzul scolarilor trebuie sa fie ecologica.

In Regatul Unit, peste 600.000 de hectare au fost cultivate sub standardele ecologice, iar vanzarile de mancare ecologica au crescut de la aproximativ 100 de milioane de lire la peste 1.2 miliarde in doar 10 ani.

Probabil cea mai mare schimbare a avut loc in Cuba, unde, in 1990, guvernul a interzis folosirea mai multor chimicale gasite in mod normal in agricultura traditionala si atransformat pamanturile din intreaga tara in zone pentru culturi organice. Asta inseamna ca rar veti gasi o zona de pamant cultivata conventional in aceasta tara.

Categoric, pamantul devine ecologic si numeroase tari sunt la ani lumina de Statele Unite in promovarea mancarii organice si in ajutorarea fermierilor ecologici. Totusi, trendul se indreapta in directia cea buna.

0 Shares
You May Also Like