V-ati intrebat vreodata cum masajul amelioreaza durerea, stresul si anxietatea? Nu numai ca multe culturi traditionale practica masajul ca medicament, dar exista si multe stiinte in spatele efectelor puternice ale masajului.
Cititi acest articol pentru a afla mai multe despre modul in care functioneaza cu adevarat masajul si beneficiile sale pentru sanatate dovedite.
Dupa ce veti descoperi in randurile de mai jos cele mai importante beneficii ale masajului, cu siguranta veti accesa https://www.fivemassage.ro/masaje/masaj-terapeutic, pentru a va programa in cel mai renumit salon de masaj din Romania, singurul care accepta plata si in criptomonede precum bitcoin de exemplu.
Ce este Masajul?
Terapia de masaj este un mod simplu si eficient de a imbunatati sanatatea fizica si mentala. Sesiunile dureaza de obicei intre 15 si 90 de minute. Exista multe tipuri diferite de masaj terapeutic, dintre care unele includ:
- Masajul suedez – o forma clasica de masaj care relaxeaza muschii tensionati si imbunatateste circulatia sangelui. Pielea si muschii din zonele afectate sunt mangaiati usor, framantati si frecati.
- Masajul tesutului conjunctiv – trateaza bolile prin ameliorarea tensiunii in tesutul conjunctiv, care leaga organele, muschii si nervii.
- Masajul tisular profund – aceasta tehnica de masaj trateaza straturile musculare mai profunde prin aplicarea unei presiuni puternice pe muschi si tendoane.
- Masaj miofascial (punct declansator) – presiunea este aplicata in special punctelor de declansare a durerii, care sunt excesive, tesutul muscular tensionat si aderentele tesutului conjunctiv. Ideea punctelor declansatoare este controversata si este posibil ca masajul miofascial sa nu fie eficient in mod constant.
- Masaj traditional chinezesc – se aplica o presiune moderata pe anumite puncte de acuzare ale corpului folosind miscari rotative cu varfurile degetelor; adesea acest masaj este realizat in combinatie cu acupunctura.
- Masajul Shiatsu – acesta este o forma japoneza a terapiei de masaj cu punct de declansare care foloseste degetele mari pentru a masa punctele de acupunctura.
- Drenajul limfatic manual – aceasta tehnica favorizeaza eliminarea naturala a produselor reziduale care se regasesc in ganglionii limfatici.
- Masajul thailandez – presupune intinderea si tragerea membrelor si aplicarea unei presiuni puternice, ritmice, asupra corpului cu mainile, coatele, genunchii sau picioarele. Procedura pune accepnt pe manipularea „liniilor energetice” (acestea fiind similare cu meridianele de acupunctura) care circula pe tot corpul pentru a trata bolile.
- Masaj ayurvedic – o forma traditionala a medicinei indiene care presupune masarea usoara a corpului folosind miscari de mangaiere ritmica si uleiuri din plante.
- Masajul tantric – un tip de masaj care foloseste energia sexuala pentru a obtine o stare mai mare de constiinta prin utilizarea unor atingeri senzuale specifice. Produce sentimente de bunastare si relaxare profunda.
De ce masajul se simte atat de bine
Cercetatorii au o idee destul de buna despre motivul pentru care masajul ne face sa ne simtim bine:
- Stimuleaza eliberarea de hormoni (endorfine si encefaline) care reduc anxietatea, stresul si durerea.
- Creste nivelul de oxitocina, care este un hormon care creste legatura sociala si comportamente precum incredere, generozitate si empatie.
- Creste fluxului de sange catre muschi, tesut conjunctiv si ganglioni limfatici.
- Blocheaza producerea de citokine inflamatorii.
Beneficiile potentiale pentru sanatate ale masajului
Reabilitare accident vascular cerebral
Acupunctura electrica si masajul au imbunatatit miscarea umarului si a mainii la 120 de pacienti cu hemiplegie care au suferit un AVC. Acupunctura si masajul au relaxat muschii si au imbunatatit circulatia in jurul arterelor blocate si vaselor de sange.
Masajul tactil a ajutat la reabilitarea a 50 de pacienti cu accident vascular cerebral prin scaderea anxietatii si durerii, imbunatatirea calitatii vietii si a functiilor senzorului motor. A crescut activitatea in regiunile creierului asociate cu sentimente de placere si reglare emotionala.
Anxietatea si stresul
Intr-o meta-analiza a 1.157 de pacienti, masajul a redus anxietatea asociata cu recuperarea postoperatorie. Masajul suedez a redus anxietatea la 48 de pacienti cu UCI. Masajul reduce anxietatea si stresul prin reducerea hormonilor care cresc ritmul cardiac, respiratia si transpiratia.
Tensiunea arteriala
In urma unui studiu clinic, s-a descoperit faptul ca masajul suedez a scazut tensiunea arteriala pentru 50 de femei cu hipertensiune arteriala. Modificarea tensiunii arteriale variaza in functie de tipul de masaj, de exemplu masajul suedez a scazut tensiunea arteriala prin inhibarea raspunsului la stres (prin stimularea nervului vag).
Masajul tesuturilor profunde a scazut tensiunea arteriala si ritmul cardiac la 263 de participanti. Masajul scade tensiunea arteriala si ritmul cardiac prin cresterea aportului de oxigen, ceea ce poate scadea activarea unei cai legate de tensiunea arteriala (calea renina- angiotensina).
Imunitate
Tratamentele saptamanale de masaj au sporit sistemul imunitar prin cresterea nivelului de celule albe din sange si a celulelor imune la 45 de participanti. O singura sesiune de masaj suedez a crescut numarul de globule albe si a scazut nivelul de cortizol la 53 de participanti.
Dupa cum arata si cercetarile, masajul poate avea diferite beneficii pentru sanatate. Din acest motiv, este indicat sa optati cat de des puteti pentru sedinte de masaj, iar acum puteti beneficia de cel mai bun masaj terapeutic la Fivemassage, un centru spa cu concept unic, unde se accepta plata chiar si in monede virtuale (Bitcoin, Litecoin, etc.).