Joburi-care-nu-existau-acum-20-de-ani
Joburi care nu existau acum 20 de ani

Joburi care nu existau acum 20 de ani

0 Shares
0
0
0

Joburi-care-nu-existau-acum-20-de-aniTehnologia a venit peste noi insa nimeni din cei multi nu a avute ceva de reprosat. Acum 20 de ani inca erau la moda meserii care acum ne par mai mult perimate decat altfel.

Printre ele se numara pantofarul, palarierul, ceasornicarul, dactilografele sau legatorii de carti. Acestea sunt doar cateva din meseriile care se pierd, in umbra tehnologizarii globale care a pus stapanire pe societate.

Cum nici societatea romaneasca nu vrea sa chiuleasca de la tehnologizarea in masa, si de la noi au disparut o multime de meserii si profesii, care au fost odata nu doar foarte appreciate dar si foarte bine platite.

Din dorinta de a fi la nivelul celorlaltor tari occidentale, romanii au primit cu bratele deschise orice job care parea interesant dar mai ales banos.

Asa se face ca in Romania exista in prezent meserii ca It-st, model de videochat, antrenor personal, barista, sau specialist SEO. Toate aceste joburi, bine platite au fost intampinate cu succes in tara noastra. Singura problema este ca deocamdata, nu sunt foarte multe scoli care sa te invete cum sa fii barista de exemplu. Pentru a fi un specialist in preparara cafelei (barista) trebuie sa te specializezi in strainatate.

Momentan sunt cativa tineri in Romania care au facut aceasta specializare, dar va mai trece ceva timp pana acestia vor dori sa impartaseasca secretele meseriei si cu ceilalti in cadrul unor cursuri de specialitate.  Iar daca e sa vorbim de specialist in SEO acestia nu au nicio sansa de pregatire in tara noastra. Singurul mod in care se pot specializa  este prinintermediul cursurilor online, pe banii lor, in stagii de preatire in alte tari.

Cert este ca Romania inca are multe lucruri de pregatit, pentru ca desi suntem printe primii cei mai mari cumparatori de smartphone-uri, la scoala tinerii inca nu invata cum sa dezvolte o aplicatie pentru aceste telefoane. Trebuie sa invete pe cont propriu de pe internet sau din alte surse.

Daca acum 20 de ani, mesterii si profesionistii erau obligati sa primeasca in ucenicie tineri care sa invete taina meseriei lor, in ultimii ani, nuau mai avut pe cine primi. Doar de curand s-a introdus o hotarare guvernamentala care incurajeaza tinerii si angajatorii sa accepte programe de ucenicie. Nu este usor, insa incet incet cateva dintre meseriile pierdute incep sa reinvie  putin cate putin. 

Totusi, nici aceasta nu este o solutie 100% sigura. Mai important decat reinvierea meseriilor pierdute este pastrarea unui echilibru intre vechi si nou. Trebuie sa incercam sa trezim interesul copiilor pentru cee ace este vechi si ceea ce este nou, pentru lucrurile inovatoare si pentru ele traditionale. Mai mult, este important sa aducem inovatia in meseriile vechi si sa pastram putin din aerul anilor trecuti in meseriile secolului prezent.

0 Shares
You May Also Like