Inca din evul mediu fizicianul si matematicianul Ibn al-Haztham ak-Hazin (965 – 1039) a mentionat in cartea sa Cartea opticii, scrisa în 1028, proprietatiile sticlei si trateaza folosirea sticlei pentru a mari si citi texte. Tot el a mentionat ca imaginea ramane pe retina, iar principiul descris de el a stat la baza cinematografiei.
Descoperirea proprietatilor sticlei cu suprafta rotunjita este atribuita , spun unii, calugarului franciscan englez Roger Bacon (1215 – 1249) din Oxford. Alte voci atribuie acesta descoperire aceluiasi Roger Bacon insa impreuna cu alti doi arabi. Acestia au descoperit ca cititul este mult mai usor prin folosirea de fragmente de globuri de sticla.
In anul 1280 sticlarii au observat ca persoanele in varsta puteau vedea mai clar obiectele din jur daca le priveau printr-o sticla cu suprafata convexa , iar sticla cu suprafata concava ajuta persoanele cu miopie sa vada mai clar.
Deoarece avea probleme cu vederea fizicianul si naturalistul italian Salvino degli Armati (1245 – 1317) a facut cercatari si experimente legate de reflectarea luminii. Impreuna cu Alessandro da Spina, calugar la manastirea din Pisa, au gasit un mod de a mari obiectele prin folosirea a doua bucati de sticla cu diferite curburi si grosimi. Deoarece a avut ideea de a inrama sticla in lemn si a o fixa pe nas Salvino degli Armati este consemnat in istorie ca inventatorul ochelarilor.
Biblioteca nationala din Paris gazduieste primul manuscris in care se ragasesc referiri la ochelari, acesta dateaza din 1327 si este scris de Jean Brisebarre.
Numerosi intelectuali din sec XIV fac referire in lucrarile lor ( picturi , sculpturi, scrieri ) despre corectarea viciilor de reflectie prin folosirea „besicles“ . In anul 1352 pictorul Thomas de Modena a pictat primul portet cu ochelari. In anul 1508 Leonardo da Vinci a facut referire la lentilele care stau direct pe ochi, lentilele de contact din zilele noastre .
Erau, binenteles, si pareri impotriva folosirii sticlei, unii filozofi numeau lentilele „artificii înselatoare“ pentru ca imaginile pe care le redau nu erau riguros egale cu cele pe care la percepea ochiul, dealtfel Roger Bacon a fost inchis datorita ideilor sale revolutionare. Doar in anul 1604 astronomul german Johannes Kepler a demonstarat ca lentilele pozitive corecteaza presbitismul si lentilele negative corecteaza miopia.
Lentilele biconcave – cu doua fete convexe opuse- au fost folosite pana in sec XIX, ca mai apoi la inceputul sec XX se constata ca lentilele menisc – cu o fata convexa si una concava- deformeaza mai putin si permit formarea imaginilor stigmatice.
In anul 1746 s-au inventat baretele ochelarilor, ajutand lentilele inramate sa se aseze pe urechi fiind astlel mai usor de folosit si mai putin incomode.
Inventatorul paratraznetului, americanul Benjamin Franklin, a realizat in anul 1780 ochelarii pentru prezbiti- lentila cu doua focare, iar in 1910 aceste lentile au fost perfectionate de catre Bentron si Emerson.
Lentila progresiva , numita Varilux, utilizata pentru vederea de aproape, indepartata si la distanta a fost inventata in 1953 de catre francezul Bernard Maitenaz . Procedeul tehnologic este foarte complex si presupune o automatizare de nivel inalt.
Lentilele de contact au fost mentionate pentru prima oara de catre Leonardo da Vinci in lucrarea sa Regulile ochiului. Mult timp dupa, intre anii 1887 si 1892, August Müller in Germania, Eugène Fick si Sulzer in Elvetia si Eugène Kalt in Franta au avut rezultate concludente in realizarea lentilelor de contact. In anul 1945 americanul Tuohy a realizat prima lentila de contact care acoperea doar corneea. Cehul Otto Wichterle a realizat in anul 1964 prima lentila supla hidrofila.
In anul 1964 societatea franceza Essilor a realizat pentru prima data lentilele solare de contact suple colorate. Un an mai tarziu Francis Viznia si dr. Roger Bonnet au realizat lentilele suple sau dure care corecteaza miopia si presbitismul in acelasi timp.
In zilele noaste savantii experimenteaza ochiul bionic, o solutie care ar putea reda vederea persoanelor afectate de orbire.
Ochelarii de soare au aparut in anul 1929 cand Sam Foster, fondatorul companiei Foster Grant, a vandut prima pereche de ochelari de soare pe Board Walk, iar acestia au capatat popularitate rapid. In zilele noastre ochelarii Ray Ban sunt cei mai utilizati datorita lentilelor care ofera protectie ochilor dar si aspectului modern .