De ce este indicat sa mergi la psiholog?

0 Shares
0
0
0

Terapia este mult mai mult decat sa stai pe o canapea. Conceptii gresite abunda despre ceea ce inseamna sa vorbesti cu un profesionist in sanatate mintala.

Nevoia de a vorbi despre emotiile tale este vazuta ca un lucru slab sau rusinos. Iata insa realitatea: Terapia este un instrument incredibil de util, care ajuta la o serie de probleme, de la anxietate la somn, de la relatii pana la traume.

Cercetarile arata ca este incredibil de eficienta in a ajuta oamenii sa gestioneze conditiile de sanatate mintala, iar specialistii spun ca merita sa participati la terapie chiar daca nu aveti o problema medicala, asa ca accesati https://www.psihocab.ro cat mai repede pentru a participa la terapie.

Daca mai aveti nevoie de convingere, iata cateva motive pentru care ar trebui sa incercati practica:

  1. Te confrunti cu schimbari neasteptate de dispozitie.

Daca observati ca ati adoptat o stare de spirit mai negativa sau un proces de gandire – si este persistent – ar putea merita sa vorbiti cu cineva.

Acesta este de obicei un semn al unei probleme de sanatate mintala. Un terapeut va poate ajuta sa ajungeti la radacina problemei, dat fiind faptul ca aveti ocazia sa va deschideti despre gandurile, sentimentele si circumstantele dvs. intr-un mediu confidential.

  1. Treci printr-o mare schimbare.

Aceasta ar putea fi o cariera noua, o noua familie sau mutarea intr-un alt oras. Noi proiecte sunt provocatoare si este normal sa ai nevoie de asistenta in acest sens.

Poti lucra cu cineva cu o perspectiva neutra pentru a identifica obiectivele si pentru a dezvolta un plan pentru atingerea acestora. Terapia implica adesea dezvoltarea abilitatilor si strategiilor de reducere sau gestionare a stresorilor din viata.

  1. Ai ganduri daunatoare.

Sinuciderea si auto-vatamarea sunt complet prevenibile cu tratament de catre un profesionist autorizat. Daca va ganditi sa va raniti imediat, cu siguranta este indicat sa mergeti cat mai repede la psiholog.

  1. Te retragi din lucrurile care obisnuiau sa-ti aduca bucurie.

O pierdere de motivatie ar putea semnala ca ceva a trecut. Daca in mod normal esti un fluture social si te indepartezi brusc de liga ta saptamanala de sport, de exemplu, ai putea experimenta ceva mai profund.

Un terapeut este instruit sa va ajute sa descoperiti de ce s-ar putea intampla acest lucru. Adevarul este ca terapia poate fi de mare ajutor pentru multe persoane si ajuta adesea indivizii sa isi sustina sanatatea mentala.

  1. Te simti izolat sau singur.

Multi oameni care se ocupa de problemele de sanatate mintala simt ca sunt singuri in ceea ce priveste experienta lor. Terapia de grup ar putea ajuta cu acest lucru sau chiar doar un profesionist din domeniul medical sa recunoasca validitatea emotiilor tale.

Cand intrati in terapie, aveti senzatia imediata de usurare ca nu sunteti singuri. Problema dvs. este bine inteleasa si impartasita de altii. Acest lucru poate aduce un sentiment atat de confort, cat si de speranta.

  1. Folosesti o substanta pentru a face fata problemelor din viata ta.

Daca te descoperi ca te indrepti spre droguri sau alcool, ca o modalitate de a face fata cu ceea ce se intampla in viata ta, s-ar putea sa fie momentul sa ajungi de urgenta la psiholog. Dependenta si abuzul de substante sunt conditii medicale  sinu defecte ale caracterului.

Au existat multe descoperiri in intelegerea noastra despre biologia dependentei si tratamentul bazat pe dovezi pentru a ajuta oamenii sa isi atinga obiectivele de tratament. Mersul la terapie permite unei persoane sa obtina cunostintele necesare pentru a-si rezolva pe deplin boala.

  1. Simti ca ai pierdut controlul

Psihologii sustin ca acest sentiment special apare atunci cand oamenii se confrunta cu o problema de abuz de substante sau dependenta.

Aceasta lipsa de control mentine adesea indivizii intr-un cerc repetat de consum de substante. Acest lucru poate mentine o persoana in ciclul dependentei – folosindu-si substanta pentru a evita sentimentele dureroase. Mergerea la terapie poate ajuta la ridicarea acestei sarcini grele.

  1. Relatiile tale se simt incordate.

Relatiile – indiferent de felul lor – sunt o munca grea. Nu va asteptati sa aveti toate raspunsurile. Daca sunteti cu un partener, terapia va poate ajuta sa explorati cele mai bune modalitati de a comunica, si orice alte probleme care par sa apara. Terapia cuplurilor poate fi chiar benefica daca partenerul tau isi doreste sa asiste la sesiune.

  1. Vrei sa fii un parinte fantastic

Multi dintre parinti, in ciuda propriilor obiectii, revin la tiparele parentale pe care le-au observat in propria copilarie. Terapia poate fi deosebit de utila pentru acestia in conditiile in care ii poate ajuta sa iasa din aceasta ruta si sa devina parintii care isi doresc sa fie, si parintii de care copiii lor au mare nevoie.

  1. Vrei o ora in fiecare saptamana sa te concentrezi complet pe tine

Terapia este un curs in care esti subiectul. Te poti explora pe tine insuti, te afli mai adanc in gandurile si sentimentele tale actuale sau pur si simplu stai si „fii” pentru o perioada. Aceasta practica vitala a devenit o arta uitata in lumea noastra de azi.

0 Shares
You May Also Like