O mare parte din barbati lucreaza in constructii. Chiar daca nu sunt angajati in acest domeniu, ci in altul, de construit construiesc multi dintre barbati acasa, la prieteni, la rude sau vecini. Cei care au cunostinte legate de acest domeniu stiu cat de important este sa ai pe santier excavatoare compacte sub 6 tone.
Aceste utilaje sunt deosebit de utile inca de la inceputul unei constructii. Cu ajutorul lor putem sapa fundatia unei case. Excavatoare compacte sub 6 tone putem cumpara de pe site-ul http://www.epinvest.ro/excavatoare-compacte-sub-6-tone/ , site ce ofera o gama larga de utilaje de constructie si nu numai.
Dar, pana sa ajungem la saparea fundatiei mai sunt o serie de proceduri pe care trebuie sa le avem in vedere cand vrem sa construim fundatia unei case.
In primul rand trebuie sa facem anumite lucrari pregatitoare. Trebuie pregatit terenul, trebuie sa sapam santurile in care se va scurga apa din afara zonelor de lucru si sa luam anumite masuri pentru a fi protejate eventuale constructii alaturate. Se traseaza fundatiile, dupa care se executa sapaturile. In ceea ce priveste trasarea fundatiei, ea se face de proiectant si presupune amplasarea unor repere de lucru. De ce avem nevoie la trasarea fundatiei? Ne trebuie niste tarusi, o ruleta, un echer, sfoara, creion si ciocan.
Dupa trasarea fundatie se trece la executarea sapaturilor. Datorita tehnologiilor moderne, cu ajutorul excavatoarelor sau a altor utilaje, putem sapa cu usurinta si rapiditate fundatia. Este drept, oamenii apeleaza si la sapaturi manuale, dar cand construiesc o cladire mica. Ajutorul venit din partea unui excavator ramane ideal. Acesta ajuta la mutarea pamantului care este in plus, fiind astfel un ajutor mai mult decat potrivit.
Dupa ce este sapata fundatia, muncitorii trebuie sa o cofreze. Pentru cofrare este nevoie de anumite suporturi care sa asigure inchiderea spatiului dorit, elemente de sustinere a acestora si elemente de legatura. Cel mai adesea, aceste suporturi sunt construite din lemn suficient de rigid, neted si fara fisuri.
Cum anume se procedeaza? Mai intai se traseaza pozitiile potrivite pentru cofraje, apoi acestea sunt asezate provizoriu, verificate, urmand ca mai apoi sa fie definitive.
Urmatoare etapa, dupa cofrarea fundatiei este armarea. Armarea presupune incorporarea unor bare de otel in interiorul betonului. Aceste bare trebuie sa fie netede sau cu profile. Dupa finalizarea etapei de armare se trece la cea de betonare. Betonul folosit poate fi fabricat de muncitori pe santier, cu ajutorul materialelor si utilajelor potrivite, sau cumparat de la o statie de betoane.
Betonarea trebuie facuta astfel incat armatura sa fie acoperita. Aceasta trebuie sa se faca cu viteza potrivita si trebuie avute in vedere mai multe aspecte.
Dintre acestea amintim urmatoarele: daca a fost facuta o cofrare din lemn, cofrajele trebuie udate cu cateva ore inainte, dar si cu putin timp inainte de a turna betonul; peste beton nu se toarna apa daca acesta a fost adus de la o statie specializata in producerea acestuia; in ceea ce priveste inaltime de la care va cadea betonul, aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 1,5 metri; stratul de beton trebuie sa fie distribuit uniform.
Din nefericire, in beton poate patrunde aer. Pentru inlaturarea acestuia avem nevoie de o alta etapa si anume compactarea betonului. Aceasta etapa este necesara daca dorim sa avem o fundatie rezistenta. Compactarea, la fel ca si saparea, se poate face fie mecanic, fie manual, iar in paralel este nevoie de ciocanirea cofrajelor in partea exterioara.
De obiecei, lucrarile in constructii se executa vara. Este foarte necesar un tratament facut betonului pentru a-l proteja de fisurile ce pot aparea ulterior.
Rolul acestui tratament este acela de a impiedica evaporarea rapida a apei, evaporare aparuta datorita soarelui si vantului. Tratarea se face prin stropirea cu apa. De asemenea este necesara si protejarea betonului in caz de ploi sau inghet. Pentru aceasta avem nevoie de materiale de protectie, cum ar fi diverse folii sau rogojini.
Sa faci fundatia unei case nu e deloc usor. Fundatia este cea mai importanta parte a unei case. Daca o locuinta nu este construita pe o fundatie solida, restul muncii este in zadar. Incepe cu dreptul si da-i fundatiei importanta cuvenita.