Puterea unui generator este cel mai important criteriu de alegere. Nu confundati puterea consumata de motorul propriu-zis (indicata in W sau kW) cu puterea generatorului sau puterea de iesire (indicata in VA sau kVA).
Acesta din urma este singurul care conteaza, deoarece indica ceea ce este capabil sa furnizeze generatorul pentru a face sa functioneze uneltele pe care doriti sa le conectati. Uneori sunt indicate doua puteri de iesire: una nominala, cealalta maxima.
De la 10 pana la 25% mai mare, puterea maxima este disponibila doar pentru o perioada scurta de timp, dar permite generatorului sa reziste la supracurentul necesar la pornirea motoarelor.
Cum sa alegi un generator?
- Puterea necesara pentru a porni un generator
Solutia clasica de pornire a motorului unui generator este pornirea manuala cu un lansator. Cu toate acestea, in functie de putere si de utilizarea pe care urmeaza sa o atribuiti, este posibil sa folositi un generator cu pornire electrica. Generatoarele nu pot functiona la putere maxima tot timpul.
Pentru a obtine puterea reala disponibila, deduceti o „rezerva de putere” de o treime din puterea nominala a grupului. Unitatile nu pot fi exploatate la putere maxima tot timpul. Pentru a obtine puterea reala disponibila, trebuie sa se deduca o „rezerva de putere” de o treime din puterea nominala a generatorului.
- Exista 3 tipuri de generatoare:
- Generatoare pe benzina si disel
- Generatoare electrice ( ca sugestie in aceasta categorie avem generator electric Stager FD7500E )
- Generatoare izolate fonic
- Greutate si usurinta de miscare
De la 18,5 kg pentru cel mai usor pana la 123 kg pentru cel mai mare.
Nu toate generatoarele sunt usor de mutat: ca si compresoarele, cele mai mari sunt pe sasiuri fixe. Cele medii sunt asezate pe un suport de otel pentru o deplasare usoara, iar cele usoare sunt portabile cu ajutorul unui maner.
Nivelul de zgomot
Asa-numitele generatoare „izolate fonic” au un nivel de zgomot de 85-90 dB, iar celelalte pot emite pana la 105 dB. Pentru a acoperi deranjul, puteti folosi casti cu anulare a zgomotului.
- Cum sa va alegeti generatorul?
Combustibil
Generatoarele diesel sunt mai scumpe la cumparare. Dar acestea sunt mai economice decat generatoarele pe benzina.
Acestea sunt mai bine adaptate la fazele de lucru prelungite, din motive de consum (si, prin urmare, de autonomie), dar si de racire (generatoarele pe benzina se incalzesc mai mult si trebuie sa fie racite la fiecare 3 sau 4 ore, fata de numai 8 sau 9 ore in cazul generatoarelor diesel).
- Curent monofazat sau trifazat la generatoare
In functie de uneltele care urmeaza sa fie conectate, aveti posibilitatea de a alege intre un grup care furnizeaza o sursa de alimentare monofazata (220 volti) sau trifazata (220 sau 380 volti).
Pentru aparatele cu consum „redus” de energie, cum ar fi becurile, masinile de gaurit, frigiderele, polizoarele, pompele, se recomanda o alimentare monofazata de 220 de volti. Pentru aparatele de incalzire, un cuptor sau aparatele cu un motor electric de mare putere (ele insele trifazate), un grup trifazat este cel mai potrivit.