In zilele noastre, cele mai multe smartphone-uri cer accesorii din ce in ce mai variate. Un astfel de accesoriu este, fara doar si poate, geamul de protectie pentru telefonul mobil, care ajuta la protejarea ecranului telefonului.
Un geam de protectie telefon mobil apara display-ul smartphone-ului de zgarieturi, lovituri, dar si de praf si murdarie, prelungindu-i astfel durata de viata.
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre tipul de sticla folosit pe cele mai cunoscute gadgeturi din zilele noastre: Gorilla Glass.
In teorie, cel putin, folosirea sticlei pentru ecranele dispozitivelor mobile pare a fi o idee nu tocmai buna. Sticla este destul de grea, iar in privinta uzurii, zgarieturile si taieturile pot face ca durata de viata sa scada considerabil. Acest lucru duce, in mod inevitabil, la rupere sau spargere, ceea ce duce mai departe la o inlocuire destul de costisitoare inainte ca intregul proces sa o ia din nou de la capat.
Niciunul dintre aceste aspecte nu reprezinta o reteta pentru succesul tehnic si este destul de surprinzator faptul ca o multime de producatori de componente hardware au optat initial pentru ecrane mai usoare din plastic flexibil.
Cu toate acestea, exista unele alternative interesante, probabil cea mai de succes este Gorilla Glass. Produsa de compania americana Corning Incorporated, Gorilla Glass reprezinta un tip de sticla intarit chimic care poate ajunge la aproximativ 0.4 mm in ceea ce priveste grosimea (de patru ori mai putin decat grosimea firului de par) si care este extrem de rezistenta la zgarieturi si lovituri.
Acest tip de sticla reprezinta un mix folosit pentru a proteja mai mult de 1.5 miliarde de dispozitive din intreaga lume, incluzand aici telefoanele si tabletele Samsung Galaxy, televizoarele Sony Bravia, laptopurile de la branduri precum Acer, Dell, HP si Lenovo si chiar dispozitivele iPhone la un moment dat.
Cum a ajuns acest produs sa aiba un asemenea succes? Este nevoie de ceva lucru, incepand cu modul in care sticla este realizata, in primul rand.
Procesul de fuziune
Gorilla Glass ia nastere prin intermediul procesului de fuziune, un proces particular care contribuie la asigurarea faptului ca produsul este atat subtire cat si extrem de pur. Materialul de sticla in sine este de calitate inalta, un amestec de aluminiu relativ conventional, silicon si oxigen, un amestec regulat de aluminosilicat alcalin, care este incalzit pana la topire.
In trecut acest mix ar fi trebuit trecut printr-un proces de realizarea a sticlei flotate, prin care acesta trebuia turnat intr-un pat de metal topit (de obicei subtire), aplatizat sub propria greutate, dupa care racit pana cand devenea precum o foaie.
Procesul de fuziune, insa, vede materialul turnat intr-un jgheab lung in forma de V numit izoteava refractara. Acesta se revarsa, trecand prin fiecare parte a jgheabului, reunindu-se la capat pentru a forma o singura foaie de sticla. Acest proces simplu ajuta la pastrarea produsului in stare foarte pura (sticla normala are un strat de oxid de staniu pe o parte).
Pentru mai multe detalii legate de geamurile de protectie pentru telefoanele mobile accesati http://www.accesoriigsm.ro/geam-uri-de-protectie-telefoane-293 .