Ce este un NFT, token nefungibil?
Jetoanele nefungibile (NFT) sunt active criptografice dintr-un blockchain cu coduri unice de identificare si metadate care le disting unele de altele. Spre deosebire de criptomonede, acestea nu pot fi tranzactionate sau schimbate la echivalenta. Acest lucru difera de jetoanele fungibile, cum ar fi criptomonede, care sunt identice intre ele si, prin urmare, pot servi drept mediu pentru tranzactiile comerciale.
Ce este un NFT? CE TREBUIE SA STIM!
NFT-urile sunt jetoane criptografice unice care exista pe un blockchain si nu pot fi replicate.
NFT-urile pot reprezenta elemente din lumea reala, cum ar fi lucrari de arta si imobiliare.
„Tokenizarea” acestor active tangibile din lumea reala face ca cumpararea, vanzarea si tranzactionarea lor sa fie mai eficiente, reducand in acelasi timp probabilitatea de frauda.
NFT-urile pot functiona si pentru a reprezenta identitatile persoanelor, drepturile de proprietate si multe altele.
Constructia distincta a fiecarui NFT are potentialul pentru mai multe cazuri de utilizare. De exemplu, sunt un vehicul ideal pentru a reprezenta digital active fizice, cum ar fi imobiliare si opere de arta. Deoarece se bazeaza pe blockchain, NFT-urile pot functiona si pentru a elimina intermediarii si a conecta artistii cu publicul sau pentru gestionarea identitatii. NFT-urile pot elimina intermediarii, simplifica tranzactiile si pot crea noi piete.
- La inceputul lunii martie 2021, un grup de NFT-uri de la artistul digital Beeple s-a vandut cu peste 69 de milioane de dolari. Vanzarea a creat un precedent si un record pentru cele mai scumpe piese de arta digitala vandute pana acum. Opera de arta a fost un colaj compus din primele 5.000 de zile de lucru ale lui Beeple.
O mare parte din piata actuala a NFT-urilor este centrata in jurul obiectelor de colectie, cum ar fi lucrari de arta digitale, carti sportive si raritati. Poate cel mai popular spatiu este NBA Top Shot, un loc pentru a colecta momente NBA tokenizate nefungibile sub forma de card digital. Unele dintre aceste carduri s-au vandut cu milioane de dolari.
Recent, Jack Dorsey de la Twitter (TWTR) a postat pe Twitter un link catre o versiune tokenizata a primului tweet din toate timpurile, in care a scris: „doar imi configurez twttr”. Versiunea NFT a primului tweet s-a vandut cu peste 2,9 milioane de dolari.
Ce este un Nft? Intelegerea NFT-urilor
La fel ca banii fizici, criptomonedele sunt fungibile, ceea ce inseamna ca pot fi tranzactionate sau schimbate una cu alta. De exemplu, un bitcoin este intotdeauna egal ca valoare cu un alt bitcoin. In mod similar, o singura unitate de eter este intotdeauna egala cu o alta unitate. Aceasta caracteristica de fungibilitate face ca criptomonedele sa fie adecvate ca mijloc sigur de tranzactie in economia digitala.
NFT-urile schimba paradigma cripto, facand fiecare token unic si de neinlocuit, facand astfel imposibil ca un jeton nefungibil sa fie egal cu altul. Sunt reprezentari digitale ale activelor si au fost asemanate cu pasapoartele digitale, deoarece fiecare token contine o identitate unica, netransferabila, pentru a-l distinge de alte simboluri. De asemenea, sunt extensibile, ceea ce inseamna ca puteti combina un NFT cu altul pentru a „produce” un al treilea NFT unic.
La fel ca Bitcoin, NFT-urile contin si detalii de proprietate pentru identificarea si transferul usor intre detinatorii de token-uri. Proprietarii pot adauga, de asemenea, metadate sau atribute referitoare la activ in NFT. De exemplu, jetoanele care reprezinta boabele de cafea pot fi clasificate drept comert echitabil. Sau, artistii isi pot semna opera de arta digitala cu propria lor semnatura in metadate.
NFT-urile au evoluat de la standardul ERC-721. Dezvoltat de unele dintre aceleasi persoane responsabile pentru contractul inteligent ERC-20, ERC-721 defineste interfata minima – detalii de proprietate, securitate si metadate – necesare pentru schimbul si distribuirea de jetoane de jocuri. Standardul ERC-1155 duce conceptul mai departe prin reducerea costurilor de tranzactie si stocare necesare pentru NFT-uri si prin gruparea mai multor tipuri de jetoane nefungibile intr-un singur contract.
Poate cel mai faimos caz de utilizare pentru NFT-uri este cel al jocului CryptoKitties. Lansate in noiembrie 2017, cryptokitties sunt reprezentari digitale ale pisicilor cu identificari unice pe blockchain-ul Ethereum. Fiecare pisicuta este unica si are un pret in monede ether. Se reproduc intre ele si produc noi descendenti, care au atribute si aprecieri diferite in comparatie cu parintii lor.
In cateva saptamani de la lansare, cryptokitties a strans o baza de fani care a cheltuit 20 de milioane de dolari in ether pentru a le cumpara, hrani si ingriji. Unii entuziasti au cheltuit chiar si peste 100.000 de dolari pentru efort. Mai recent, Bored Ape Yacht Club a atras atentie controversata pentru preturile sale ridicate, urmarirea celebritatilor si furturile importante ale unora dintre cele 10.000 de NFT ale sale.
Desi cazurile de utilizare a criptokitties si Bored Ape Yacht Club pot suna banale, altele au implicatii mai serioase de afaceri. De exemplu, NFT-urile au fost folosite in tranzactii de capital privat, precum si in tranzactii imobiliare. Una dintre implicatiile activarii mai multor tipuri de jetoane intr-un contract este capacitatea de a oferi escrow pentru diferite tipuri de NFT – de la lucrari de arta la imobiliare – intr-o singura tranzactie financiara.
Ce este un nft? De ce sunt importante jetoanele nefungibile?
Tokenurile nefungibile sunt o evolutie a conceptului relativ simplu de criptomonede. Sistemele moderne de finantare constau in sisteme sofisticate de tranzactionare si imprumut pentru diferite tipuri de active, de la imobiliare la contracte de imprumut pana la lucrari de arta. Permitand reprezentarile digitale ale activelor fizice, NFT-urile reprezinta un pas inainte in reinventarea acestei infrastructuri.
Cu siguranta, ideea reprezentarilor digitale ale activelor fizice nu este noua si nici utilizarea identificarii unice. Cu toate acestea, atunci cand aceste concepte sunt combinate cu beneficiile unui blockchain rezistent la falsificare de contracte inteligente, ele devin o forta puternica pentru schimbare.
Poate ca cel mai evident beneficiu al NFT-urilor este eficienta pietei. Conversia unui activ fizic intr-unul digital eficientizeaza procesele si elimina intermediarii. NFT-urile care reprezinta opere de arta digitale sau fizice pe un blockchain elimina nevoia de agenti si permit artistilor sa se conecteze direct cu publicul lor. De asemenea, pot imbunatati procesele de afaceri.
De exemplu, un NFT pentru o sticla de vin va face mai usor pentru diferiti actori dintr-un lant de aprovizionare sa interactioneze cu aceasta si va ajuta la urmarirea provenientei, productiei si vanzarii acesteia pe parcursul intregului proces. Firma de consultanta Ernst & Young a dezvoltat deja o astfel de solutie pentru unul dintre clientii sai.
Jetoanele nefungibile sunt, de asemenea, excelente pentru gestionarea identitatii. Luati in considerare cazul pasapoartelor fizice care trebuie prezentate la fiecare punct de intrare si iesire. Prin transformarea pasapoartelor individuale in NFT, fiecare cu propriile caracteristici de identificare unice, este posibila simplificarea proceselor de intrare si iesire pentru jurisdictii. Extinzand acest caz de utilizare, NFT-urile pot servi unui scop de gestionare a identitatii si in domeniul digital.
NFT-urile pot, de asemenea, democratiza investitiile prin fractionarea activelor fizice, cum ar fi imobiliare. Este mult mai usor sa impartiti un activ imobiliar digital intre mai multi proprietari decat unul fizic. Acea etica de tokenizare nu trebuie sa fie constransa la imobiliare; se poate extinde la alte active, cum ar fi lucrari de arta.
Astfel, un tablou nu trebuie sa aiba intotdeauna un singur proprietar. Echivalentul sau digital poate avea mai multi proprietari, fiecare responsabil pentru o fractiune din pictura. Astfel de aranjamente i-ar putea creste valoarea si veniturile.
Cea mai interesanta posibilitate pentru NFT consta in crearea de noi piete si forme de investitii. Luati in considerare un imobil impartit in mai multe diviziuni, fiecare dintre ele contine diferite caracteristici si tipuri de proprietate.
Una dintre diviziuni ar putea fi langa o plaja, in timp ce alta este intr-un complex de divertisment, iar alta este un cartier rezidential. In functie de caracteristicile sale, fiecare bucata de teren este unica, cu pret diferit si reprezentata cu un NFT. Tranzactionarea imobiliara, o chestiune complexa si birocratica, poate fi simplificata prin incorporarea metadatelor relevante in fiecare NFT unic.
Decentraland, o platforma de realitate virtuala pe blockchain-ul Ethereum, a implementat deja un astfel de concept. Pe masura ce NFT-urile devin mai sofisticate si se integreaza in infrastructura financiara, ar putea deveni posibila implementarea aceluiasi concept de bucati de teren tokenizate (diferand ca valoare si locatie) in lumea fizica.
Intrebari frecvente (FAQs)
Care sunt cateva exemple de jetoane nefungibile?
Jetoanele nefungibile pot reprezenta digital orice activ, inclusiv active numai online, cum ar fi operele de arta digitale si active reale, cum ar fi imobiliare. Alte exemple de active pe care NFT-urile le pot reprezenta includ articole din joc, cum ar fi avatare, obiecte de colectie digitale si non-digitale, nume de domenii si bilete la evenimente.
Cum pot cumpara NFT-uri?
Multe NFT-uri pot fi achizitionate numai cu Ether, asa ca detinerea unei parti din aceasta criptomoneda – si stocarea acesteia intr-un portofel digital – este de obicei primul pas. Apoi puteti achizitiona NFT-uri prin oricare dintre pietele NFT online, inclusiv XoxNo, OpenSea, Rarible si SuperRare.
Sunt sigure jetoanele nefungibile?
Tokenurile nefungibile, care folosesc tehnologia blockchain la fel ca criptomoneda, sunt in general sigure. Natura distribuita a blockchain-urilor face ca NFT-urile sa fie dificil (desi nu imposibil) de piratat. Un risc de securitate pentru NFT-uri este acela ca ati putea pierde accesul la jetonul dvs. nefungibil daca platforma care gazduieste NFT-ul isi pierde activitatea.