Vatican-un-stat-suveran-in-interiorul-Romei
Vatican un stat suveran in interiorul Romei

Vatican un stat suveran in interiorul Romei

0 Shares
0
0
0

Vatican-un-stat-suveran-in-interiorul-RomeiDesi Vaticanul este un stat foarte mic, cat un orasel cu o populatie foarte mica in jur de 880 de locuitori, Vaticanul este un stat cu o foarte mare influenta fiind capitala religiei romano-catolica.

Teritorial Vatican este un stat suveran in interiorul Romei, intr-un cartier micut, la est de raul Tibru. Frontiera cu Italia este deschisa doar in Piata Sfantu Petru, deoarece Vaticanul este inconjurat de un zid de fortareata ce dateaza din secolele XVI-XVII.

Numele Vatican vine de la numele unui deal din Roma antica, acolo ar fi fost martirizat apostolul Petru prin anii 64-67 d.Hr. In acest stat au fost infiintate palatul Vaticanului si Bazilica Sf. Petru.

Autonomia Vaticanului este necesara sa apere independenta institutiei papale si sa confere suveranitate Sfantaului Scaun s nu serveste vreun scop economic sau de politica nationala. Conform cutumei si statutului papei in sanul Bisericii, Sfantul Scaun pretinde suveranitate de drept international.

Vaticanul este o tara fara iesire la mare si prin urmare nu are litoral. Dar pentru oferte de cazare puteti opta pentru alta zona si anume puteti alege oferte de cazare la apartamente in statiunea Neptun.

Vaticanul a avut o mare putere si influenta asupra lumii catolice inca din Evul Mediu Timpuriu. Atunci Roma, ca si alte parti large din Italia apartineau statului papal. Tot atunci prin secolul VIII regele franc Pepin III a daruit papei regiuni intinse din fostul Imperiu Bizantin din centrul Italiei. Incepand cu anul 1869 anumite parti din statul papal au fost ocupate de piemontezi si mai tarziu de trupele italiene.

Aceste teritorii au fost integrate in noul stat al Italiei, iar in anul 1870 si Roma a fost absorbita de regatul Italiei. Pe vremea aceea, Papa Pius IX spunea ca se afla “prizioner in Roma” si s-a retras la palatul Vaticanului unde au locuit de atunci pana in zilele noastre toti papii.

Conflictul dintre Italia si Sfantul Scaun a fost incheiat prin Tratatul de la Laterno in data de 11 februarie 1929. Benito Mussolinii apeleaza la controversa cu Biserca sperand sa castgie interesul international, iar papa dorea beneficii pentru misiunea Bisericii.

In acest tratat principalul punct il reprezinta recunoasterea suveranitatii Sfantului Scaun de catre Italia, insa conceptul de suveranitate nare nici un inteles daca Sfantul Scaun este subordonat unei puteri mondiale si fortat sa se supuna legilor ei. Asadar s-a decis ca Italia sa renunte la suveranitatea asupra propietatilor Bisericii la Roma si anume strict numai la regiunea din imprejurimi. Pe 7 iunie anul 1929 Vaticanul a fost declarat stat independent.

In Vatican papa se alege prin vot secret de catre cardinalii cu drept de vot. Papa ales ramane in functie pana la sfarsitul vietii acestuia. Actualul papa este Joseph Ratzinger (papa Benedict XVI) ce a fost ales in anul 2005.

Ca forma de conducere Vaticanul este o monarhie absoluta. Aici nu se organizeaza alegeri generale si nici nu se prevede o separare a puterilor. Majoritatea barbatilor si femeilor ce sunt angajati la administratia papala nici macar nu sunt cetateni ai Vaticanului. Acest titlu este rezervat doar inaltilor demnitari, membrilor serviciului diplomatic si soldatilor din Garda Elvetiana pe toata misiunea acestora. Anganatii Vaticanului sunt in numar de 2600, iar majoritatea sunt italieni.

Garda Elvetiana este “Forta armata” papala ce isi are originea in anul 1506. Atunci s-a decis ca o forta militara sa il protejeze pe papa, iar alesi pentru acest lucru au fost mercenarii elvetieni. Datoria acestora este de al proteja pe pala si asigura ordinea in stat. In ziua de azi aceasta armata este limitata la 100 recruti romano-catolici cu varsta sub 30 de ani.

Cum am mai discutat si mai sus daca ofertele de cazare la apartamente in Neptun nu va avantajeaza mai puteti gasi apartamente in regim hotelier in Mamaia, o statiune de top din Romania, unde puteti petrece o vacanta minunata.

Vaticanul nu percepe impozit pe venit insa isi castiga veniturile prin mai multe cai. Una ar fi compensatii oferite de Italia pentru proprietatile bisericiesti preluate pe vremea dizolvarii vechiului stat papal. Alte contributii le reprezinta diocezele din lumea intreaga. Acestea insumeaza circa 10-20 milioane de dolari pe an. Banii acestia sunt pusi intr-un fond special dedicat scopurilor caritabile si asistentei sociale .

Mai multe manuscrise de voaloare, documente istorie si obiecte de arta au fost distruse sau jefutie de-a lungul timpul, insa Vaticanul inca mai are o adevarata bogatie incomensurabila. Numai cateva dina ceste lucruri sunt puse la dispozitia publucului. Acestea sunt bazilica Sfantu Petru, Capela Sixtina si cateva obiecte de arta din Muzeele Vaticanului.

0 Shares
You May Also Like