Top 4 curiozități despre Viena

Top 4 curiozități despre Viena

0 Shares
0
0
0

Mai mult decât orașul valsului, capitala operei, patria șnițelului, a ștrudelului cu mere și a tortului Sacher, locul concertului de Anul Nou și perla Dunării, Viena este o metropolă fascinantă, cu detalii inedite și curiozități interesante pe care vi le prezentăm în continuare:

Muzeul globurilor din Viena – un loc unic în lume

Capitala Austriei găzduiește ineditul Muzeu al Globurilor (Globenmuseum), o colecție unică în lume de 240 de globuri terestre şi celeste, globuri ale lunii şi ale planetei Marte.

Palatul Mollard, aflat în apropierea celebrului Hofburg poate fi vizitat pentru o adevărată călătorie în trecut, pentru a vedea cum a evoluat viziunea oamenilor asupra lumii, de-a lungul secolelor. Perla muzeului este Globul Pământesc realizat de matematicianul Gemma Frisius (datat aproximativ în anul 1536), care este o mărturie interesantă asupra cunoștințelor de cartografie și cosmografie ale vremii.

Restaurantele din Viena – gastronomie de Cartea Recordurilor

Cel mai vechi han din lume, încă funcțional, este Hanul Haslauer. Încă din anul 803 întâmpină oaspeți din cele patru zări și reprezintă un simbol al ospitalității vieneze. Rafinamentul gastronomic al acestui oraș cosmopolit se regăsește în cele 90 de restaurante cu stele Michelin care sunt deschise aici, și în cele peste 300 de baluri organizate anual, cu meniuri fine și specialități culinare exotice.

Multiculturalismul metropolei austriece este prezent și în influențele gastronomice din Boemia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Triest, Dalmația, fiind una dintre cele mai complexe bucătării naționale, cu peste 300 de preparate tradiționale.

Cafeneaua vieneză vine de la turci

În secolul al XVII-lea, când Viena a fost asediată de turci, în 1683, armata sultanului  a adus și saci de cafea. Ienicerilor le era pe plac licoarea preparată din boabele faimoase, descoperite de ei cu o sută ani în urmă, la invazia din Egipt.

Fiind înfrânți în lupte, turcii au fost nevoiți să se retragă în goană din oraș, lăsând în urmă comoara de cafea verde, denumită la acea vreme “fasole ciudată”, pentru că puțină lume știa ce este de fapt.

Franz George Kolschitzky a fost cel care a luat sacii cu boabe stranii lăsați de turci și a început o afacere ce avea să devină adevărată emblemă a Vienei: cafenelele. Iar alături de cafea, a servit un preparat de patiserie în formă de semilună, ca o ironie la adresa turcilor. Acest preparat este faimos și astăzi: este vorba despre îndrăgitul kipfel vienez.

Prater – distracție la înălțime

În celebrul parc de distracții Prater din capitala Austriei se află cel mai înalt carusel cu lanţuri din lume. Are o înălţime de 117 metri, ceea ce este echivalentul unui bloc cu 33 de etaje. Acest carusel demn de Cartea Recordurilor are 24 de locuri pentru curajoșii care vor să se rotească la o viteză de 60 de kilometri pe oră și la o înălțime de 95 de metri.

Pentru turiștii mai liniștiți, Prater este de asemenea “la înălțime”:  roata de observație care îi urcă la 60 de metri le oferă o panoramă superbă asupra orașului. Wiener Riesenrad este un obiectiv turistic de tradiție, fiind printre primele construcții de acest fel realizate în lume, cu ocazia jubileului de aur al împăratului Franz Josef, în anul  1897.

Capitala Austriei se află în topul destinațiilor populare pentru city break-uri și vacanțe. Luați bilete de avion spre Viena și bucurați-vă de unul dintre cele mai frumoase orașe europene, cu atracții turistice inedite, pe care să le vizitați împreună cu familia și prietenii.

0 Shares
You May Also Like