venetia, carnaval
venetia-orasul lagunelor

Venetia-orasul lagunelor

0 Shares
0
0
0
venetia, carnaval Amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice, pe aproape 5 km de pamant, Venetia se intinde pe mai mult de 100 de insulite. Principala cale pe apa este Canal Grande, care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului. De-alungul Marelui Canal pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogatii negutatori venetieni.
Principalele atractii ale orasului le constituie, pe langa Canal Grande, Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumaratele comori arhitectonice, artistice si culturale. Nu pot fi omise insulele lagunei – Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Sant’Erasmo sau Pellestrina.
Venetia este un oras situat in nordul Italiei pe o suprafata de 412 km patrati si are o populatie de 271.000 locuitori. Orasul are 122 insule mici de-a lungul lagunei venetiene la marea Adriatica. Este cel mai romantic oras al tarii practic intreg orasul fiind asezat pe apa. In Venetia exista 170 de canale si peste 400 de poduri dintre care cel mai cunoscut este Podul suspinelor (Ponte dei sospiri). Cea mai mare parte a cladirilor au fost construite intre sec-le 12-si 16.
Gondola este simbolul Venetiei. Este fabricata din 8 feluri diferite de lemn. Este asimetrica (partea dreapta este mai ridicata ca sa poata compesa greutatea vaslasului. O plimbare cu gondola pentru o ora costa aproximativ 70 de euro.

Limba: italiana
Moneda: Euro
Electricitate: 220 volti AC/50Hz. 2-fisa de aderenta.
Prefixul telefonic: +39 (Italia). 041 (Venetia).
Codurile de urgenta: 118 Salvare / Pompieri 115
Politia 113
Fus orar: Ora Europei Centrale (GMT +1)
Posta centrala: Salizzada del Fondaco dei Tedeschi (2 minute de la Podul Rialto)
Principalele Birouri de informatii turistice: Piazza San Marco 71 / F

Republica Venetia a fost si este cunoscut si sub urmatoarele nume: “Republica Sfântului Marcu” (La Repubblica di San Marco), “Republica Leului” (La Repubblica del Leone), “Preasenina” (Serenissima) etc.
Nu sunt aspecte certe asupra originii orasului: cu toate legenda locala acrediteaza ziua de 25 martie a anului 421 drept moment al întemeierii Cetatii, se pare ca Venetia s-a nascut ca urmare a fluxului de refugiati care au abandonat câmpia padana sub amenintarea invaziei longobarde din nordul Italiei în anul 568.
Asezata la granita culturala cu Imperiul Bizantin, Venetia si-a dezvoltat un puternic spirit de independenta care a dus la formarea unui oras stat. Conducatorul politic era dogele (din latinescul dux), teoretic ales pe viata, dar în practica, în special în primele secole de existenta a comunitatii, adesea constrâns sa renunte la propriul mandat ca urmare a unor rezultate nesatisfacatoare ale propriului guvern.
venetia-festival

În apogeul puterii sale, Venetia controla mare parte din coasta Marii Adriatice, multe insule din Marea Ionica si Marea Egee, era principala putere militara în Mediterana orientala si se numara printre principalele forte comerciale din Orientul apropiat. Punctul culminant al Imperiului colonial venetian a fost atins în urma Cruciadei a patra, în vremea dogelui Enrico Dandolo, atunci când, ca o consecinta a cuceririi Constantinopolului de catre cruciatii venetieni si non-venetieni, în 1204 a fost întemeiat Imperiul latin de Constantinopol, un stat dominat din punct de vedere comercial de Republica Venetia, iar aceasta din urma a intrat în posesia mai multor insule din Marea Egee (precum Negroponte – astazi Eubea, Naxos, Chios etc., ulterior si Creta, precum si orasele Modon si Coron din Peloponez. Începând cu primii ani ai secolului al XV-lea, teritoriul republicii s-a extins si în Italia de nord, prin supunerea oraselor învecinate (Padova, Vicenza, Verona etc.) si a regiunii friulane. Astfel, în a doua parte a secolului respectiv, dominatia venetiana se întindea pâna la fluviul Adda, incluzând noi orase, precum Bergamo si Brescia.

În secolul al XVIII-lea, Venetia era printre orasele cele mai rafinate din Europa, cu o mare influenta în domeniul artelor, arhitecturii si al literaturii acelei perioade. Teritoriul Republicii Veneto cuprindea Veneto, Istria, Dalmatia, Cattaro (azi, Kotor) si o parte din Lombardia si din Emilia-Romagna. Dar dupa 1070 de ani de independenta, în 12 mai 1797 orasul este cucerit de Napoleon Bonaparte. Dogele Ludovico Manin este constrâns de Napoleon sa abdice si este dizolvat Consiliul Republicii pentru a proclama “Guvernul Provizoriu al Municipalitatii Venetia”. Pe 16 mai 1797 trupele franceze au ocupat orasul.

În 17 octombrie 1797 “Municipalitatea Venetia” înceteaza sa mai existe, fiind cedata Austriei. Veneto, Istria, Dalmatia si Cattaro au format “Provincia veneta a Imperiului Austriac. Austriecii au intrat în oras pe 18 ianuarie 1798. Din 1866, Venetia a intrat în componenta Regatului Italiei. venetia, gondole, iubire, oras

Azi orasul Venetia este împartit în sase cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinzând 118 insule, 354 poduri si 177 canale.
Piata San Marco poate fi considerata “centrul centrului” orasului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se gaseste Bazilica San Marco, Palatul Ducal si clopotnita bazilicii. Un alt simbol al orasului este Podul Rialto pe care se gasesc magazine.

Alte importante monumente venetiene sunt: Arsenalul, Bazilica Santa Maria della Salute si Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari.

Canalele principale ale orasului sunt: Canal Grande si Canale della Giudecca. Primul împarte în doua orasul trasând un S, al doilea separa centrul vechi de insula Giudecca.
Alte puncte demne de retinut sunt insulele Murano, Burano, Torcello, Lido di Venezia si Pellestrina.
Murano este poate cea mai faimoasa insula din Laguna, cu o traditie importanta în prelucrarea artizanala a sticlei.
Burano atrage repede atentia prin casele viu colorate, fiind faimoasa si pentru broderiile sale.
Torcello, considerata cea mai mica dintre insulele lagunare, are un nobil trecut, chiar daca astazi are câteva zeci de locuitori.
Lido di Venezia este o fâsie de pamânt care se întinde în mare. Aici se poate merge cu masina si se poate face plaja.
Pellestrina delimiteaza, împreuna cu Lido, peninsula Chioggia si peninsula Jesolo, de laguna.
Pentru majoritatea oamenilor, Venetia este sinonima cu romantismul.
Desigur ca exista si detractori, cei care nu au reusit sa suprapuna imaginea virtuala a orasului cu cea reala, dar majoritatea oamenilor adora acest oras, imaginandu-l ca un simbol al iubirii, inspirati de povestile de dragoste adapostite de zidurile scorojite ale cladirilor.
Insa nimeni nu poate tagadui ca este ceva cu acest loc, ceva care continua sa fascineze generatii de turisti, ademeniti de faima si de istoria orasului care pluteste pe apa.
Primul lucru care iti atrage atentia, odata ajuns aici, sunt fatadele cladirilor. Grave, decazute, dar in acelasi timp mandre si somptuoase, acestea isi poarta cu noblete amprenta timpului. Sa incerci sa descrii arhitectura locala ar insemna sa folosesti un lung sir de oximoroane. Fetele caselor care se oglindesc in apa isi spun propriile povesti si propria istorie, inmarmurite intr-un alt timp.

Venetia cu bune si cu rele

Legendele orasului i-au adus renumele de oras al iubirii, de aceea multe cupluri il aleg ca destinatie. In fapt, Venetia este o destinatie atat de populara, incat in prezent, ceea ce o caracterizeaza este un romantism confectiont.
Primul lucru pe care nu il veti putea evita este aglomeratia teribila de care nu veti scapa nici macar in extrasezon, asta pentru ca aici nu exista extrasezon, exista doar perioade foarte aglomerate si perioade aglomerate. Venetia este orasul care nu oboseste si nu doarme niciodata.

Daca sunteti hotarati sa fiti romantici cu orice pret, atunci trebuie sa fiti bine pregatiti la acest capitol, pentru ca in Venetia romantismul nu este ieftin deloc, ceea ce este oarecum normal, daca tinem cont de faptul ca este una dintre cele mai populare destinatii din lume. Unul dintre “sporturile” preferate ale localnicilor inventivi este expolierea turistului, iar motivele nu lipsesc niciodata.
Mai mult decat atat, daca faceti parte din categoria celor care prefera se profite de perioada reducerilor pentru a-si face cumparaturile, atunci nu sunteti prea inspirati alegand Venetia ca destinatie. Reducerile de aici, pe langa faptul ca sunt insignifiante, sunt numai pentru localnici.

Trebuie sa stiti ca daca veti avea proasta inspiratie sa hraniti porumbeii din piata San Marco cu paine, veti avea mult de furca cu vanzatorii ambulanti. Acestia se tem atat de tare ca le veti lua painea de la gura aruncand cateva firimituri porumbeilor dolofani, incat vor recurge la fel de fel de gesturi disperate pentru a te convinge sa cumperi de la ei.
Venetia trebuie vizitata la pas, altfel nu veti intelege mare lucru. O plimbare cu gondola poate fi la fel de edificatoare. Vestea buna este ca nu va trebui sa alergati dupa o gondola asa cum alergati dupa un taxi in Bucuresti, la orele de varf. Aici “soferii” sunt foarte vigilenti si nu precupetesc nici un efort pentru a te convinge sa te plimbi cu ei.

Stradutele orasului sunt de fapt un labirint, iar daca vrei sa le dai de capat trebuie sa citesti peretii. Toate acele stradute inguste si intunecate, duc catre kilometrul 0 al Venetiei: piata San Marco. Ispitele care te vor abate de la drum nu vor intarzia sa apara: magazine mari si spectaculoase, buticuri mici si colorate, tarabe cu suveniruri, vinoteci sau cofetarii ale caror vitrine descopera cele mai nebunesti forme de prajituri.
Daca nu gustati o prajitura, puteti incerca una dintre feliile mari de pizza, care se comercializeaza in mici buticuri si se consuma chiar pe strada. Avantajul este ca pizza este delicioasa, sortimentele sunt variate, iar pretul unei felii mari variaza intre 2.5 si 5 euro.

Piata San Marco este dominata de catedrala cu acelasi nume, devenita in scurt timp unul dintre simbolurile Venetiei, alaturi de gondole. Construita in anul 828 de catre dogele Giustiniano Participazio in stil bizantin, avea rolul de a adaposti moastele Sfantului Marc Evanghelistul, protectorul orasului.
venetia, piata san marco
In fata catedralei vegheaza atent Clopotnita San Marco, care masoara 97 metri in inaltime. A fost construita in 1540, iar functionalitatea sa era de supraveghere si de observatie. Cel mai cunoscut “gardian” al sau este Galilei, care profita de inaltimea turnului pentru studiile si observatiile sale.
Palatul Dogilor, aflat in in imediata apropiere a catedralei San Marco, este al doilea palat construit pentru a servi drept resedinta a dogilor. Prima constructie a fost ridicata in vremea in care Venetia era republica independenta si a fost distrusa in 976 intr-un incendiu foarte puternic impreuna cu prima catedrala San Marco. Actualul palat dateaza din 1340 si a gazduit dogii pana in anul 1789. Aici se luau cele mai importante decizii, legislative, executive si judiciare, toate acestea fiind manipulate de catre doge, care era ales, cel putin teoretic, pe viata. In practica, multi dintre ei erau fortati sa abdice cu mult inainte ca legea naturii sa-si spuna cuvantul.
In trecut, Palatul Dogilor cuprindea toate inchisorile Venetiei, iar conditiile din aceste inchisori erau departe de a fi umane. Cel mai celebru fugar, si singurul de altfel, este Giacomo Casanova.
O scurta plimbare de-a lungul cheiului va va conduce catre celebrul Pod al Suspinelor, care leaga vechile inchisori de celulele de interogare din Palatul Dogilor. Numele a fost inspirat de suspinele condamnatilor, care in momentul in care traversau podul isi petreceau ultima clipa de libertate.
Un micut orasel cucerit de ape, un petec de pamant stingher asezat in nordul tinutului italian. O lume arhaica parca invaluita in misterul unei povesti vechi de secole. A fost declarat cel mai romantic oras din lume si nici ca ar putea fi ceva mai adevarat.
Centrul Venetiei este considerata zona unde se afla Palatul Dogilor si Basilica San Marco, mai exact Piazza San Marco. Toamna, intreaga piata este inundata efectiv de apele canalului. Se poate intampla ca si in timpul verii sa nu se poate vizita Basilica San Marco din cauza apei care patrunde in interiorul ei.
In Piazza San Marco se afla si trei locaruri renumite, printre care si Caffe Florian, deschisa inca din 1720. Mobilierul cafenelei este cel original, iar oglinzile sunt inegrite de sutele de ani ce au trecut peste ele.
Seara, in Piata San Marco rasuna muzica celor trei orchestre ale localurilor. Este greu de crezut ca poate exista pe pamant un sentiment mai frumos ca cel ce te cuprinde in momentul in care rasuna opere de Puccini in mijlocul Venetiei, in razele lunii, sub cerul plin de stele oglindite in apele Marelui Canal…
Bucataria venetiana poate satisface si cele mai exigente gusturi. O “nebunie” de fructe de mare, calamari, scoici, preparate din peste, paste, lasagna si o multitudine de feluri de pizza. Desert? Inghetata italiana si ciocolata venetiana!
Cat despre shopping, aflati ca sunt o sumedenie de magazine, iar gentile si incaltamintea sunt la ele acasa, iar preturile sunt mai mult decat accesibile. Cu toate acestea, farmecul unei reprize de cumparaturi sta in micutele magazine traditionale cu masti absolut senzationale si obiecte din sticla de murano.
Locuri de vizitat
1.Piata San Marco e centrul si inima Venetiei.Are in perimetrul ei cea mai mare concentrare de cultura si bogatie din intreaga laguna. Pe o latura e Palatul Dogelui, in continuarea acestuia a Biserica San Marco, in fata lor, incomodandu-le parca, se afla Campanilla(clopotnita), Logetta(loc de intruniri, sala de conferinte), Biblioteca Marciana.
2. Si daca ai ajuns la “cetatea lagunara”, atunci cu siguranta nu se cuvine sa ocolesti Biblioteca Nazionale Marciana, una dintre cele mai importante colectii de carte din Italia, din Europa si din lumea intreaga, constituita pe o donatie de manuscrise, pergamente si documente oferita Serenissimei de insusi Petrarca, divinul, cel indragostit de prea frumoasa Laura. Acolo, la Biblioteca Marciana, dupa un interviu cu “dottore Marino Zorzi”, directorul institutiei, admirator al lui Iorga si al romanilor, a fost daruita Academiei Romana o lucrare bibliografica monumentala: “Arte della cucina e alimentazione nelle opere a stampa della Biblioteca Nazionale Marciana dal XV al XIX secolo”, de o valoare inestimabila.
3. Biserica San Marco: construita in sec 9 ca sa adaposteasca moastele Sf.Evanghelist Marcu, furate din Alexandria si aduse la Venetia pentru a celebra independenta Venetiei de sub hegemonia Imperiului Bizantin. In momentul in care Venetia a cucerit Bizantul impreuna cu acei cruciati plecati sa elibereze Ierusalimul de sub ocupatia musulmanilor, (poate ca ar fi trebuit sa fie eliberat de sub ocupatia crestinilor care doreau doar sa jefuiasca) au fost adusi la Venetia 4 cai de pe hipodromul din Constantinopol si un leu inaripat din sala tronului bizantinilor. De atunci, leul inaripat a devenit simbolul Venetiei(pentru ca in icoane Sf.Evanghelist Marcu este reprezentat ca un leu inaripat). Leul mai aminteste si de o moneda foarte puternica de schimb, care oferea Venetiei o putere economica mult superioara celorlalte state(o moneda din aur avand un leu pe o fata, iar pe revers chipul Sf.Teodor).
Basilica are planul arhitectonic al Bisericii Sf.Apostoli din Constantinopol, avand patru altare interioare la care se poate sluji simultan.Unele mozaicuri suflate cu aur sunt cele originale, facute dupa modelul mozaicurilor din Biserica Sf.Sofia din Constantinopol si San Vitale din Ravenna.Astazi, Biserica Romano-Catolica nu mai cinsteste icoana, dar bisericile ei vechi sunt pline de icoane(paradox) pe care nimeni nu indrazneste sa le dea jos.
Venetia, podul suspinelor
4. Puntea suspinelor se afla in spatele Palatului Dogelui, lipind Palatul de inchisoarea dogelui.Isi trage numele de la suspinele celor care isi stiau soarta din momentul in care erau condamnati la inchisoare si care treceau pe aceasta punte suspinand.
5. Palatul Dogelui a avut mai multe functiuni simultan multa vreme:resedinta particulara a dogelui, palatul guvernului si curtea de justitie. Toate acestea pentru ca dogele era toate acestea in Venetia.Dogele era unul dintre cei mai bogati si influenti oameni ai Venetiei(si ai Italiei).
Dogele ar fi trebuit sa fie ales pe viata(dar se schimbau din interese politice si economice), nu avea voie sa se imbogateasca pe timpul mandatului(de aceea foarte multi au refuzat sa fie dogi/duci), avea putere legislativa, politica, economica si judecatoreasca.
Dogele era totul in Venetia.Palatul Dogelui a fost construit in sec.9, dar a ars in sec.14 si a fost reconstruit, modificand din arhitectura bizantina si gotica sub influenta maura si otomana.Asa ca azi are patru stiluri arhitectonice.
6.Podul Rialto este o punte si un moment semnificativ din viata Venetiei.La inceputuri, Venetia nu era un singur oras. Cartierele separate de catre Grand Canale formau administratii autonome, dar acestea nu faceau fata de unele singure atacurilor barbare si longobarde, asa ca au decis sa se uneasca in anul 809, prin constructia podului Rialto. De atunci Rialto este simbolul uniunii si al puterii acumulate impreuna.
7. Murano: inainte de a deveni insula sticlei atat de celebre, Murano era o simpla insula aflata intre Venetia si Insula Burano. Cu o vegetatie stearpa si cu putine resurse la dispozitie, probabil ca Murano nu ar fi fost nimic fara ajutorul focului.Pentru ca sticlarii din Venetia dadusera foc insulei de mai multe ori, venetienii ai decis sa ii mute pe o insula suficient de aproape, dar destul de departe ca sa nu mai ameninte cu un alt incendiu. Asa au ajuns pe Murano. Datorita tehnicii desosebite de a colora in mai multe culori un obiect din sticla si datorita multitudinii de utilizari pe care le are sticla de Murano, aceasta a devenit foarte celebra in intreaga lume.

Casele imperiale si regale o comandau atat pentru ferestre, cat si pentru design interior.Din sticla de Murano se confectionau cele mai inedite obiecte: pantofi, scaune, tablouri, vesminte de ceremonie. Faima ajunsese atat de mare, incat sticlarii erau unii din cei mai bogati oameni, care in timp au intemeiat adevarate dinastii economice.Pentru ca secretul prelucrarii sticlei sa nu fie divulgat, sticlarilor li se interzicea sa parasesca Venetia, si chiar insula.Asa se face ca la un moment dat, fiind obligati sa ramana acolo, si-au construit palate iar insula a devenit o zona rezidentiala mult ravnita. Unul din familie era sticlar si se autosechestra prin meserie, dar famila lui beneficia de bogatii si faima de neimaginat.Sticlarii aveau foarte multe alte drepturi si beneficii.Votul lor era esential si inexpugnabil.Una dintre ultimele inventii(sec.18) foarte cautate pe care le-au facut sticlarii au fost mastile de sticla pentru carnavalul din Venetia.

8.Carnavalul din Venetia este poate cea mai evidenta trasatura a venetienilor: extremismul. De ce? Carnavalul nu evidentiaza atat dorinta de sarbatoare a Venetiei, cat mai ales nevoia evadarii din anumite stransori. Carnavalul este vechi de cel putin 10 secole si isi are inceputurile in vremea in care orasul reusea sa mai supravietuiasca inca unei epidemii de ciuma, holera sau tifos. Apele care inconjurau orasul il si condamnau din cand in cand.Nefiind foarte curate(totul se arunca in apa, care mai incolo se folosea la treburile casei), permitand apoi intrarea in oras a vaselor care veneau din toata lumea si care nu aduceau doar matasuri, mirodenii, bani, hrana, ci si boli, sobolani si dezertori, apele au fost atat viata cat si moartea Venetiei de multe ori.

O data la 40 de ani, mai mult de jumatate din populatia orasului murea de ciuma bubonica, holera, tifos, foc sau hoti. Cei care supravietuiau simteau o dorinta disperata sa se bucure de viata pe care o mai aveau pana la urmatoarea epidemie.Asa s-a ajuns ca in lunile de iarna(de la Craciun pana pe la inceputul lui martie, cand frigul distrugea microbii) orasul sa fie inundat de muzica, masti, toalete fastuoase, orgii, libertinaj.Povestea vestitelor masti din Venetia nu este atat de poetica pe cat o consideram azi(sau nu era la inceput). Masca nu era utilizata doar pentru a oferi posesorului un anonimat in spatele caruia sa se poate deda oricaror fantezii inchipuite, dar era si un mijloc de protectie.Nasul lung al primelor masti era un recipient in care se puneau diverse ierburi, asa incat cel care poarta masca sa nu mai inhaleze aerul fatidic si miesmele bolnave ale canalului. Masca inspira teama de moarte, atunci cand nu era purtata, si, din contra, renasterea, atunci cand era pusa pe fata.O data cu o mai buna canalizare a orasului, cand epidemiile mortale au mai scazut in intensitate, mastile au inceput sa-si scurteze nasul, iar azi nu-l mai au deloc(desi cei care le poarta sunt cu nasul pe sus).Daca vei participa vreodata la un carnaval in Venetia, opreste-te o clipa din frenezia dansului si gandeste-te ca si tu esti un supravietuitor(ai supravietuit monotoniei vietii, stresului cotidian, plafonarii, pierderii sinelui) care se regaseste pe sine pe strazile inguste, forfotitoare si colorate ale Venetiei.

9.Gondola este inca un simbol al Venetiei.Cu forma sa asimetrica, cu cantecul gondolierului, cu pernele moi pe care stai tolanit, gondola e visul si reveria oricarui muritor.Alunecarea ei abia perceptibila te face sa ai sentimentul imponderabilitatii, al dematerializarii, al iesirii din timp si spatiu.Initial gondola era mijlocul de locomotie al nobililor venetieni.Datorita formei sale zvelte, gondola se poate strecura pe cele mai inguste canale, poate ajunge la usi pe care nici nu le vezi si nu le banuieste, ascunde atatea tradari(politice, sufletesti), dar si atatea declaratii de dragoste, tainice juraminte.Gondola este destinata in aceeasi masura, atat curtezanelor, cat si oricarei alte femei.Gondola este o invitatie.

Aceata e in mare si in foarte putine cuvinte, Venetia.Intorcandu-te spre continent, pe acelasi Ponte delle liberta pe care ai ajuns in Venetia, dar de data aceasta parasind orasul, nu vei mai avea cuvinte.Si ar fi bine sa taci. In fata unei minuni, taci.Cand nu-ti crezi ochilor, taci.Cand esti depasit, taci.In sinea ta vei sti ca nu ai trait degeaba daca ai vazut Venetia.Ca si cum ai fi vazut Atlantida.Poate si ea a existat candva.La fel de surprinzatoare, incat nu mai crede nimeni azi ca a existat in realitate. Ce se va crede despre Venetia peste 200 de ani?Vei fi crezut ca ai vazut-o?Ca era acolo?

Harti utile
venetia, harta, download, freevenetia, harta, download, freevenetia, harta, free, download
venetia, harta, free

 

Sfaturi utile
Cu preturi incepand de la 40 de euro plus taxe de aeroport si administrative, puteti beneficia de un zbor dus intors Bucuresti-Venetia sau Timisoara-Venetia. Preturile se modifica zilnic, asa ca biletul este cu atit mai ieftin cu cat il cumparati mai din timp.
In lunile de iarna, cazarea la un hotel de 3 stele in zona istorica a Venetiei, rezervata pe cont propriu prin internet poate costa 50-60 euro pe noapte pentru doua persoane, cu mic dejun inclus.
O masa pentru doua persoane in stil italian (pizza sau paste), cu bere sau un suc alaturi, la o trattoria, poate ajunge la 25-30 de euro. Atentia la “servizio” (pentru serviciul la masa) si “cover” (un fel de bacsis), neincluse in preturile de pe lista, care pot aduce o crestere cu pana la 25 % a pretului consumatiei – 10 %.
Cu 80 de euro puteti inchiria o gondola pentru 30 de minute.
Un drum cu vaporetto pe un traseu ce include Canal Grande costa 5 euro (si este valabil 90 minute), iar pe orice alt traseu costa 3.50 euro.
Mastile tipic venetiene se pot gasi pe o gama foarte larga de dimensiuni, de la cele tip brosa, al caror pret porneste de la 2.5 euro, pana la masti in marime naturala, unele dintre ele realizate manual, care ajung si la 50 euro.
Intrarea la muzeele din piata San Marco (Palatul dogilor, Muzeul Correr, Muzeul arheologic si Biblioteca Marciana) costa 11 euro, iar biletul este valabil timp de trei luni din momentul cumpararii.
Clima
In afara de iulie si august, cand vremea este caniculara si greu de suportat, clima este temperata. Totusi, nu te mira daca prinzi zile ploioase sau chiar cu furtuna – sunt cat se poate de normale pentru un oras aflat pe coasta Adriaticii.

Cartierele Venetiei
Multi stiu ca orasul Venetia se intinde pe 118 insulite cuprinzand 177 de canale. In cele ce urmeaza dorim sa venim in ajutorul Dumneavoastra pentru a va descurca mai usor prin cele sase cartiere (sestiere) ale Venetiei.
Cartierul San Marco (Sestiere San Marco)
Acest cartier este considerat centrul si inima Venetiei.Fiecare turist care a vizitat Venetia se poate mandri macar cu o fotografie facuta cu simbolul orasului hranind porumbeii sau in fata palatului dogilor si nu in ultimul rand zambind in fata camerelor de pe podul Rialto.

Centrul orasului, Piata San Marco(Piazza di San Marco) este considerat „cel mai frumos salon al lumii” cu o atmosfara speciala, o istorie fascinanta, spatiu cu o identitate aparte datorita arhitecturii cat si datorita numeroaselor reprezentari in arte plastice.Pe o latura a acestui loc aproape magic, unic in lume, se inalta o cladire la fel de vestita ca tot ceea ce o inconjoara. Este vorba de Turnul cu ceas (Torre dell’ Orologio). Un oras atat de cunoscut de-a lungul istoriei nu putea fi lipsit de o asemenea comoara. Turnul a fost construit in anul 1496 de catre Mauro Codussi in stil renascentist. Clopotnita(Campanile) are o inaltime de aproximativ 100 metri si se inalta maestuos in fata bazilicii Sf Marco inca din anul 1912, oferind o priveliste impresionanta asupra orasului Venetia. In imediata apropriere se afla Loggetta care din 1540 face parte dintre cladirile din piata San Marco.Renumita biblioteca venetiana Marciana este asezata in Piazzetta dei Leoncini langa Canal Grande.Acest grandios edificiu in stil clasic este opera arhitectului Jacopo Sansovino si a luat fiinta ca urmare a donatiei efectuate de cardinalul grec Bessarion pentru adapostirea valoreasei colectii de codice latinesti si grecesti. In interiorul acestui edificiu se afla si Muzeul Arheologic cu statui romane si grecesti. Pa ambele parti a Piazzettei se afla cate o statuie din granit ,una reprezentandu-l pe Sf. Teodor iar cea de a doua Leul Sf. Marco.
Palatul Dogilor (Palazzo Ducale)

Palatul Dogilor este considerat templul laic al Venetiei, reprezentand o adevarata demonstratie de putere, autoritate si glorie. A fost construit in sec.al IX-lea, in timp suferind diferite modificari pana in sec. al XVI-lea. In salile palatului se afla foarte multe tablouri, fresce sau picturi murale semnate de nume celebre, precum Tintoretto, Hieronymus Bosch, Quentin Massys si Giovanni Battista.
Programul Palatului Dogilor: 22.03 – 02.11 intre orele 9.00-19.00; 03.11 – 21.03 intre orele 9.00-7.00. Muzeu: in data de 25.12 si 01.01 inchis.
Pretul unui bilet intreg este 12 Euro. Pretul biletului cu reducere este 6.5 Euro.
Podul Suspinelor (Ponte dei Sospiri)

Podul suspinelor a fost construit in 1600 de catre Antonio Contin leaga Palatul Dogilor de Inchisoarea Regala.Pe acest pod treceau condamnatii in drumul lor spre celulele in care urmau sa isi ispaseasca pedeapsa, si prin ferestrele dantelate puteau vedea laguna si libertatea pentru ultima oara. Suspinele lor se auzeau in noapte si i-au impresionat pe venetieni. Din acest motiv a primit numele de Podul Suspinelor.
Basilica Sf. Marcu (La Basilica di S. Marco)

In anul 829 au fost aduse din Alexandria moastele Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu in Venetia. Cu aceasta ocazie autoritatile au hotarat sa inalte o biserica in cinstea lui.Asa a luat fiinta intre sec. XI si XV grandioasa bazilica Sf.Marcu care este cea mai cunoscuta si mareata dintre bisericile Venetiei, cat si unul dintre cele mai elocvente exemple de arhitectura bizantina. In decursul timpului structura de baza a basilicii a fost neatinsa. Nu se poate spune insa acelasi lucru si despre pictura si decoratiile acesteia care au suferit schimbari majore, ajungand in cele din urma la actualul complex de elemente si un amestec de stiluri bizantine si gotice, romane si islamice, ceea ce ii confera o frumusete aparte.Intrarea in basilica este gratuita. In Pala d Oro intrarea costa 2.5 Euro. In tezaur intrarea costa 3 Euro(biletele cu reducere costa 1.5 Euro)
Podul Rialto (Ponte di Rialto)

Acest pod este cel mai frumos, cel mai renumit si cel mai vechi dintre cele trei poduri de pe Canal Grande. La inceput a fost construit din lemn, asa cum se poate vedea pe o pictura a lui Carpaccio daca facem o vizita la Galeria Academiei. In anul 1500 conducatorii orasului au hotarat ca sa-l construiasca din piatra iar pentru arhitectura si-au trimis proiectele Michelangelo, Palladio si Sansovino dar proiectul lui Antonio da Ponte a reusit sa intre in gratiile venetienilor. Inca din anul 1592 acest pod este cel mai frecventat punct de atractie al Venetiei.
Teatrul la Fenice (Teatro la Fenice)

In anul 1792 si-a deschis portile pentru prima oara vis-a-vis de biserica San Fantin. Teatrul a fost reconstruit de doua ori, ultima oara din cauza incendiului din 1996. Intrarea in teatru costa 7 Euro.Detalii despre program puteti obtine accesand site-ul www.teatrolafenice.it.
Teatrul Goldoni (Teatro Comunale Carlo Goldoni)

Teatrul Goldoni a fost inaugurat in anul 1622 sub numele de Vendramin, San Salvador sau San Luca. Abia in anul 1752 au reusit sa-i dea numele celebrului dramaturg italian recunoscut pe plan international Carlo Goldoni. Din anul 1979 functioneaza din nou ca teatru, cand dupa o lunga restaurare Goldoni si-a deschis portile cu doua comedii celebre Miradolina si Gazda. Detalii despre program aici puteti sa aflati.

In afara de aceste obiective acest cartier va mai ofera multe lucruri interesante: stradute inguste, aproape fiecare dintre ele cu cate o istorioara proprie, bisericile care desi nu se pot compara cu monumentala Basilica totusi merita vizitate si admirate minunatele picturi si mozaicuri de pe pereti, si nu in ultimul rand acele palate si case a caror pereti de secole intregi sunt spalate de canalele si apele lagunei.

Cateva sfaturi pentru cei care au programat un circuit care cuprinde si Venetia. Ce-i de vazut?
Trebuie sa stiti ca Venetia este diviza in doua parti de Canal Grande si impartita, inca din secolul al XI-lea ,in 6 cartiere (sestieri in dialectul venetian): Santa Croce, San Polo, Dorsoduro, San Marco, Cannaregio si Castello.
De la Piazzale Roma (autogara Venetiei, ultimul loc in care se poate ajunge cu masina) cumparati o harta si incercati sa mergeti pe jos urmarind indicatiile “Per Rialto” si “Per San Marco” . O sa vedeti Scuola Grande di San Rocco (una dintre cele 6 mari “scoli” venetiene) cunoscuta pentru picturile realizate de Tintoretto, biserica Frari-una dintre cele mai mari biserici gotice din Venetia-opere de Tiziano. Bellini, Donatello.

Intre San Rocco si Frari puteti face o pauza la Gelateria “Millevoglie” pentru a manca una dintre cele mai bune inghetate artigianale din Venetia.

Trecand de Campo San Polo luati prima strada la stanga-C. Luganegher (in dialectul venetian, cel care facea carnati), o sa vedeti una dintre cele mai ascunse si pitoresti zone ale Venetiei -Campiello Albrizzi cu cele doua stradute foarte inguste: Calle del Fruttarol si Calle della Raffineria. Zona aceasta, in secolele 15-18 era si un fel de zona “red lights” a Venetiei.

Inainte de a ajunge la Podul Rilato incercati sa treceti prin piata de peste, vizitati cea mai veche biserica a Venetiei San Giacometto (intrarea e gratuita) si uitati-va cu atentie la statuia situata in fata bisericii, pe partea stanga, spre strada cu tarabele pline de “souveniruri” , o sa vedeti asa-zisul Cocosat de la Rialto (il Gobbo di Rialto).

De pe Podul Rialto , pe partea stanga ,partea cu piata, aveti Palatul Camerlenghi, iar in dreapta Fondaco dei Tedeschi-un fel de reprezentata comerciala a negustorilor germanici la Venetia(acum sediul Postei centrale).

De la Rialto la San Marco sunt numai 10-15 minute de mers pe jos, facand “Calle dei Fabbri” sau “Mercerie”. chiar daca ramaneti numai cateva ore la Venetia trebuie sa intrati neparat in Biserica San Marco. Ca su stati la coada (se poate intampla sa asteptati si o ora) va sfatuiesc sa intrati pe web-site-ul www.alata.it si sa rezervati intrea , e gratis. Daca doriti sa vedeti si Altarul de aur (a fost realizat timp de cateva secole de aurarii venetiani si contine sute de pietre pretioase) trebuie sa platite .
Un sfat important: in bisericile catolice trebuie sa aveti umerii acoperiti, deci bluzele, tricourile cu bretele si fara maneci nu sunt acceptate.
Uitati-va atenti la mozaicurile care se gasesc pe fatada bisericii, cel mai vechi este cel din stanga (cu imaginea bisericii), a fost realizat in secolul al XII-lea. Uitativa atenti si la arcurile care acopera intrarea principala in Biserica, la mozaicurile de la intrare cu Vechiul testament-in stanga aveti “facerea lumii”, la cele din interior cu scene in Noul testament.
Piata San Marco (este singura care se numeste “piazza” la Venetia celelalte piete se numesc “Campo” -camp, sau “Campiello”-camp mai mic.
Puteti admira in fata bisericii, “ala Napoleonica”- construita la cererea lui Napoleon cand acesta a cucerit Venetia(1797). In stanga si in dreapta aveti “Procuratiile” sediul procurorilor cei care se ocupau de supravegherea biserici San Marco si cartierelor venetiene. In dreapta aveti turnul cu ceas (se zice ca guvernul Venetian a scos ochiii celor doi artizani care au construit mecanismul) iar in dreapta Campanile (clopotnita).

Admirand Palatul Dogilor uitati-va bine la prima poarta, (cea spre biserica) se numeste Porta della Carta si a fost realizata in stil gotic in secolul al XV-lea de Bartolomeo Bon. Uitati-va la statuia celor 4 “Mauri” , la cele doua coloane de langa Biserica “i pilastri acritani” aduse in 1256 de la San Giovanni d’Acri (actualul Liban), la cele doua coloane situate in fata apei cu leul simbolul Sfantului Marco si statuia lui San Todaro (Sf. Teodor)primul sfant protector al Venetiei (pana in 828).

De pe Ponte della Paglia (Podul Paielor) puteti admira Puntea Suspinelor construita in stil baroc in secolul al XVII-lea si care facea legatura intre palatul dogilor si inchisori.
In fata Pietei se gasesete insula San Giorgio cu Biserica realizata de Palladio-marele arhitect al Renasterii Venetiene, iar in dreapta la intrarea in Canal Grnade aveti Punta della Dogana, fosta vama a Venetiei cu Biserica La Salute contruita de Longhena dupa epidemia de ciuma din 1630.
Pentru a va intoarce, puteti lua vaporul “vaporetto” N

1. Toata lumea vrea cu gondola . Sfatul meu este sa nu te urci intr-una condusa de vreun batranel cu tricou in dungi , o sa adormi leganata pe apa de plictiseala , si o sa iti ia o gramada de bani , cum au patit prietenii mei . Iti recomand sa cauti un tanar viguros , cu voce de tenor si spor la vaslit. Preturile se pot negocia mai ales daca alegi o perioada a zilei cum e lunea sau martea dimineata cand sunt putini turisti .

2. La fiecare colt o gramada de buticuri scumpe care vand aceasi marfa : sticla colorata , masti , luminari decorative , sfatul meu este ca sa cauti magazinele de la periferia orasului , unde o sa fii surprinsa de preturile cu pana la 80% mai ieftine ca in centru . Cum poti ajunge in periferie ? Cu un autobus sau si mai bine cu un water-bus , sa fie mai interesant drumul pe apa . Un autobus costa in jur de 4Euro si un water-bus 12 Euro .

3. Daca totusi ai ceva banuti iti recomand “Barul Lui Harry”, o sa-l gasesti usor , e foarte popular in Venetia . Acesta e locul unde celebrul Hemingway obisnuia sa-si bea espresso-ul si sa scrie . Apusurile vazute de aici sunt dementiale !

0 Shares
You May Also Like