Steroizi – scurta introducere despre folosirea lor

0 Shares
0
0
0

Steroizii sunt medicamente sintetice care se aseamana foarte mult cu cortizolul, un hormon pe care organismul il produce pe cale naturala. Steroizii actioneaza prin scaderea inflamatiei si reducerea activitatii sistemului imunitar. Acestea sunt folosite pentru a atrata o varietate de boli inflamatorii si afectiuni.

Corticosteroizii sunt diferiti de steroizii anabolizanti, pe care unii sportivi ii folosesc pentru cresterea masei musculare. Cateva exemple de medicamente pentru corticosteroizi includ: triamcinolona, cortizonul, prednisonul si metilprednisonul.

Cum se administreaza steroizii?

Steroizii pot fi administrati topic (sub forma de crema sau unguent), pe cale orala sau prin injectare. Injectarea se face in vena sau in muschi, direct in articulatie sau in sacul de lubrifiere intre anumite tendoane si oase, in jurul tendoanelor sau alte tesuturi moi.

Cum actioneaza steroizii?

Steroizii scad inflamatia si reduc activitatea sistemului imunitar. Inflamatia este un proces prin care albe din sange si substantele chimice din organism il protejeaza pe acesta impotriva infectiilor si a corpurilor straine, cum ar fi bacteriile si virusii.

Cu toate acestea, in anumite boli, sistemul de aparare a organismului (sistemul imunitar) nu functioeaza corect si este supraactiv. Acest lucru poate face ca inflamatia sa actioneze impotriva tesuturilor proprii ale organismului si sa provoace leziuni tisulare. Inflamatia se caracterizeaza prin roseata, caldura, umflare si durere.

Steroizii reduc productia de substante chimice inflamatorii pentru a minimiza afectarea tesutului. De asemenea ei reduc activitate sistemului imunitar prin afectarea functiei celulelor albe din sange.

Ce afectiuni pot trata steroizii?

Steroizii sunt folositi pentru a trata o varietate de afectiuni in care sistemul de aparare al organismului nu este corespunzator si provoaca leziuni tisulare. Steroizii sunt folositi ca tratament principal pentru anumite afectiuni inflamatorii, cu ar fi vasculita sistemica (inflamatia vaselor de sange) si miozita (inflamatia muschilor). Ei pot fi utilizati selectiv pentru tratarea afectiunilor inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida, lupus, sindromul Sjogren sau guta.

Care sunt beneficiile steroizilor?

Cand inflamatia ameninta sa acapareze organele critice ale corpului, steroizii pot ajuta la mentinerea anumitor organe si chiar salvarea vietii. Ca sa exemplificam, ne putem gandi la prevenirea progresiei inflamatiei renale, care poate duce la insuficienta renala la persoanele care sufera de lupus sau vasculita. Pentru aceste persoane, terapia cu steroizi poate elimina necesitatea dializei sau a transplantului de rinichi.

Dozele mici de steroizi pot sustine minimizarea durerii si rigiditatii la persoanele cu afectiuni, inclusiv poliartrita reumatoida. Utilizarea temporara a unor doze mai mari de steroizi poate ajuta o persoana sa se recupereze dupa o boala grava de artrita.

Riscuri pentru femei:
– creste parul facial si pe corp
– dezvoltarea tresaturilor masculine – vocea devine mai grava, se pierd caracteristicile feminine ale corpului cum ar fi de exemplu faptul ca sanii devin mai mici
– clitorisul se extinde
– ciclul menstrual se deregleaza

Riscuri pentru barbati:
– contractie testiculara
– durere urinara
– dezvoltarea sanilor
– impotenta
– reducerea numarului de spermatozoizi si cresterea riscului de infertilitate.

Acestea fiind spuse, medicii recomanda sa va informati cu atentie atunci cand vreti sa luati steroizi. Este adevarat ca acesti steroizi se folosesc si in medicina pentru contracararea durerilor si a inflamatiilor, dar exista o procedura extrem de severa in ceea ce priveste administrarea lor.

0 Shares
You May Also Like