Turismul in Turcia este axat in mare parte pe o varietate de situri istorice si pe statiunile de pe litoral, de-a lungul coastelor Marii Egee si a Marii Mediterane. Turcia a devenit, de asemenea, o destinatie populara pentru cultura, spa si ingrijire medicala.
Potrivit unui raport din 2019, Turcia a atras in jur de 51 de milioane de turisti straini, clasandu-se ca a sasea destinatie turistica cea mai populara din lume. Numarul total a fluctuat intre 41 de milioane de turisti in 2015 si aproximativ 30 de milioane in 2016. Cu toate acestea, recuperarea a inceput in 2017, numarul vizitatorilor straini crescand la 37,9 milioane, iar in 2018 la 46,1 milioane de vizitatori.
Destinatii
Istanbul
Istanbulul este unul dintre cele mai importante locuri turistice nu numai in Turcia, ci si in lume. Exista mii de hoteluri si alte industrii orientate catre turism in oras, care se ocupa atat de turisti, cat si de populatia turca, care viziteaza aceasta zona.
Cel mai mare oras si metropola din Turcia si un oras mondial principal, Istanbul, are o serie de atractii majore derivate din statutul sau istoric de capitala a imperiilor bizantine si otomane.
Acestea includ Moscheea Sultanului Ahmed („Moscheea Albastra”), Hagia Sophia, Palatul Topkapı, Bazilica Cisterna, Palatul Dolmabahçe, Turnul Galata, Marele Bazar, Bazarul Spice si Hotelul Pera Palace.
De asemenea, Istanbul a devenit recent unul dintre cele mai mari centre comerciale ale regiunii europene prin gazduirea de mall-uri si centre comerciale, precum Metrocity, Akmerkez si Cevahir Mall, care este cel mai mare mall din Europa si al saptelea cel mai mare centru comercial din lume. Alte atractii includ evenimente sportive, muzee si evenimente culturale.
In Ianuarie 2013, guvernul turc a anuntat ca va construi cel mai mare aeroport din lume in Istanbul. Operatiunea a avut nevoie de o investitie in cumul de 7 miliarde de euro.
Ca urmare a caderii continue a turismului in Turcia in ultimii ani, din Octombrie 2016 in faimosul bazar din Istanbul ale carui strazi erau odata foarte aglomerate, nu mai exista acelasi aflux de turisti ca pana acum: „fluxurile de turisti care obisnuiau sa viziteze piata in fiecare zi s-au diminuat simtitor.”
Numarul turistilor straini care viziteaza Istanbul a scazut la 9,2 milioane in 2016, cu o scadere de 26% fata de 2015 au raportat managerii din turism.
Alte destinatii
Vacantele pe plaja, croazierele si vizitatorii din Europa de Vest, sunt, de asemenea, obiective centrale in industria turismului turcesc. Majoritatea statiunilor de plaja sunt situate de-a lungul coastei Sud-Vestice si Sudice, numita Riviera Turca, in special de-a lungul coastei mediteraneene, langa Antalya. Antalya este, de asemenea considerata “capitala turistica” a Turciei.
Printre principalele orase din statiune se numara Bodrum, Fethiye, Marmaris, Kusadası, Çesme, Didim si Alanya. De asemenea, Turcia a fost aleasa pe locul doi in lume in 2015, cu 436 de plaje cu steag albastru, potrivit Camerei de Turism Internationale.
Atractiile din alte parti ale tarii includ siturile Efes, Troia, Pergamon, Casa Fecioarei Maria, Pamukkale, Hierapolis, Trabzon (unde una dintre cele mai vechi manastiri este Manastirea Sümela), Konya (unde poetul Rumi si-a petrecut cea mai mare parte din viata sa), Didyma, Biserica Antiohiei, vechea capitala pontica, locuri religioase din Mardin (cum ar fi Manastirea Deyrülzafaran) si orasele in ruina din Cappadocia.
Diyarbakır este, de asemenea, un oras istoric important, desi turismul se afla la un nivel relativ mic din cauza conflictelor armate din aceasta zona.
Ankara este un oras vechi istoric si, desi nu este tocmai un oras turistic, constituie de obicei o oprire importanta pentru calatorii care se indreapta spre Cappadocia. Orasul se bucura de asemenea de o viata culturala excelenta si are mai multe muzee. Anıtkabir este, de asemenea, in Ankara. Este mausoleul lui Atatürk, fondatorul Republicii Turcia.
Gallipoli si Anzac Cove – un mic golf din peninsula Gallipoli, care a devenit cunoscut drept site-ul debarcarii din Primul Razboi Mondial a ANZAC (Corpul de armata australian si neozeelandez) la 25 Aprilie 1915. In urma aterizarii la Anzac Cove, plaja a devenit baza principala pentru trupele australiene si neozeelandeze pentru cele opt luni ale campaniei de la Gallipoli.
Dezvoltarea turismului
Politica de viza a Turciei
Sosirile de turisti straini au crescut substantial in Turcia intre 2000 si 2005, de la 8 milioane la 25 de milioane, ceea ce a facut din Turcia o destinatie de top 10 in lume pentru vizitatorii straini. Veniturile din 2005 au fost de 20,3 miliarde USD, ceea ce a facut din Turcia unul dintre cele mai mari 10 state cu potential turistic, din lume.
In 2011, Turcia s-a clasat ca a 6-a destinatie turistica cea mai populara din lume si a 4-a in Europa, potrivit barometrului UNWTO pentru turismul mondial. La popularitatea sa din 2014, Turcia a atras in jur de 42 de milioane de turisti straini, clasandu-se in continuare ca a sasea destinatie turistica cea mai populara din lume. Din 2015, turismul in Turcia a intrat intr-o scadere accentuata.
In 2016, doar aproximativ 30 de milioane de oameni au vizitat Turcia. 2016 este descris ca al doilea an de pierderi uriase atat pentru numarul de vizitatori, cat si pentru venituri, un „an al pierderilor devastatoare”, intreprinderile turismului afirmand ca „nu isi pot aminti o perioada mai rea in acet sector”. Numarul de vizitatori straini a inceput sa se refaca in 2017, fiind inregistrate 37,9 milioane de vizitatori.
Recuperarea s-a datorat in parte campaniilor de securitate si publicitatii intense. Numarul turistilor rusi a crescut cu 444% dupa recuperarea relatiilor bilaterale, ceea ce a facut ca Rusia sa devina din nou cea mai importanta piata turistica pentru Turcia. Cresteri au fost inregistrate si pe pietele britanice, olandeze si belgiene.
La inceputul anului 2017, guvernul turc a cerut cetatenilor turci care locuiesc in strainatate sa-si ia vacantele in Turcia, incercand sa reinvie sectorul turistic in dificultate al unei economii care a intrat in contractie de la sfarsitul anului 2016.
Dupa referendumul constitutional din Aprilie 2017, a fost inregistrata o alta scadere brusca a rezervarilor turistice din zona Germaniei. In 2018, insa, Asociatia Germana a Industriei Turismului a inregistrat o crestere a rezervarilor turistice germane pentru Turcia, o crestere de 70% fiind inregistrata doar de Grupul TUI.
Amenintari provocate de terorism
In decursul anilor 1990, PKK a incercat sa deterioreze industria turismului turc prin bombardarea hotelurilor. In aceasta perioada au fost, de asemenea raportate atacuri asupra turistilor straini. Un articol academic publicat in 2011 in revista de economie britanica Applied Economics, a sugerat ca exista dovezi econometrice puternice ca atacurile PKK au avut un impact negativ asupra turismului turc.
Datorita recentului conflict Turcia-PKK, noua tari, printre care Rusia si Germania, au emis avertismente de calatorie pentru aceasta zona. Alte sapte tari, Noua Zeelanda, Australia, Italia, Regatul Unit, Irlanda, Polonia si Canada, si-au descurajat cetatenii sa viziteze partea de Est a Turciei.
Unele tari au emis, de asemenea, avize cu privire la transportul public in orasele metropolitane din toata Turcia. Germania si Rusia si-au descurajat cetatenii sa viziteze locuri din apropierea granitei.
In urma unui atac ISIL, Oficiul Britanic de Externe a evidentiat o amenintare sporita de atacuri, dar nu si-a sfatuit cetatenii sa nu mai calatoreasca in Turcia, deoarece marea majoritate a Turciei a ramas „perfect in siguranta” pentru a o vizita. La 3 Septembrie 2015, din cauza violentei recente referitoare la conflictul dintre Turcia si Statul Islamic, Departamentul de Stat al Statelor Unite a lansat un aviz cu privire la violenta in curs de desfasurare din Turcia.
In aviz, Departamentul de Stat observa ca militantii au efectuat atacuri asupra intereselor Statelor Unite in aceasta tara si ca exista un potential pentru violenta recurenta. La 9 Aprilie 2016, din cauza „amenintarilor credibile” suplimentare de violenta, Statele Unite au lansat un avertisment pentru cetatenii sai sa se abtina de la vizitarea zonelor turistice populare, cum ar fi Antalya si Istanbul.
In urma tentativei de lovitura de stat din Turcia din 2016 (15 Iulie 2016), Departamentul de Stat al Statelor Unite a interzis transportatorilor aerieni americani sa zboare in Turcia sau catre Turcia.
Ambasada SUA in Turcia a declarat ca securitatea pe aeroportul Atatürk din Istanbul este „in mod semnificativ diminuata”, iar Departamentul de Stat a sfatuit cetatenii americani sa reconsidere calatoriile in Turcia si a avertizat asupra amenintarilor cu terorismul. Interdictia a fost revocata si zborurile au fost reincepute la 18 Iulie.
Probleme ale imaginii guvernului turc in tarile de origine turistica
Motivul caderii turismului este atribuit unei cresteri generale a violentei politice, a tensiunii politice cu Rusia si a atacurilor teroriste precum si imaginii proaste pe care politicile din ce in ce mai autoritare ale lui Recep Tayyip Erdoğan au oferit-o Turciei.
Asa cum spune Faruk Sen, seful Fundatiei Europene pentru Educatie si Studii Stiintifice din Turcia: „Turistii germani nu se tem de bombe; daca acum vin mai putini turisti germani in Turcia, asta se datoreaza imaginii tarii. Dupa luni de detentie a unor jurnalisti si activisti politici, inclusiv straini in Turcia, guvernul Germaniei, incepand cu Iulie 2017 a emis un avertisment de calatorie cetatenilor sai.
Viitor
In ciuda tuturor problemelor mentionate mai sus, Turcia ramane o tara foarte importanta din punct de vedere turistic. Locurile cu istorie straveche, peisajele minunate si relieful divers, pastreaza inca aceasta tara pe lista destinatiilor de top si va recomandam sa o vizitati.