Ce ulei sa folosesti pentru masina ta?

0 Shares
0
0
0

Uleiul de motor si uleiul de transmisie sunt doua elemente esentiale pentru buna functionare a unei masini. Nivelurile acestora trebuie verificate in mod regulat si drenate conform recomandarilor producatorului. Cum alegi cele mai bune uleiuri pentru masina ta? De ce sa alegi uleiul de motor Shell Helix Ultra 0W?

Care sunt diferitele tipuri de ulei de motor?

Indiferent daca este mineral, semisintetic sau sintetic, uleiul de motor lubrifiaza piesele si le protejeaza de coroziune. Alegand uleiul de motor potrivit, reduci frecarea, ceea ce iti poate economisi combustibil si reduce emisiile de CO2. Consulta recomandarile din brosura de intretinere sau poti alege uleiul de motor Shell Helix Ultra 0W, un ulei complet sintetic care foloseste tehnologia unica Shell PurePlus, oferind un ulei de motor care ajuta in mod activ la mentinerea motoarelor curate.

Alege uleiul de motor in functie de calitate

Unul dintre criteriile principale pentru alegerea unui ulei de motor potrivit este calitatea. Este indicat pe recipientul cu ulei de motor, folosind cifre sau numere si o litera. Primul dintre ele informeaza indicele rece. Cu cat este mai mica, cu atat este mai buna performanta la pornire. Al doilea reprezinta calitatea fierbinte. Cu cat este mai mare, cu atat este mai mare protectia la cald.

Ulei de motor: ce zici de standarde?

In plus fata de clasa, respectarea standardelor este esentiala pentru alegerea uleiului de motor potrivit. Standardul european ACEA face posibila in special efectuarea unei prime alegeri in functie de tipul de motor al masinii. Acest standard clasifica uleiurile de motor in 4 categorii: A pentru motoarele pe benzina, B pentru motoarele diesel, C pentru motoarele usoare cu filtre de particule si E pentru vehiculele comerciale si vehiculele grele.

Ulei de motor: ce zici de aprobarile producatorilor?

Fiecare producator stabileste specificatii precise pentru a indeplini omologarile diverselor sale vehicule si, astfel, ofera un ulei potrivit pentru diferitele motoare. Este esential sa urmezi aceste recomandari. In gama de uleiuri de motor Shell vei gasi cu siguranta uleiul care va indeplini aprobarile asteptate. 

Alegerea uleiului de transmisie potrivit

Uleiul de transmisie este utilizat pentru a lubrifia diferitele parti ale cutiei de viteze si/sau axe asigurand in acelasi timp functionarea corecta a acestuia si astfel incetinind uzura. Poate fi mineral sau sintetic. 

Intelegerea standardelor pentru alegerea uleiului potrivit

Doua standarde diferite guverneaza calitatea uleiurilor pentru cutie de viteze si/sau axa: SAE (Society of Automotive Engineers) si API (American Petroleum Institute). Conform standardului SAE, containerul pentru ulei de transmisie are 2 indicii. In ceea ce priveste uleiul de motor: un indice rece si un indice fierbinte, ambele separate prin litera W (iarna). Primul index, in stanga literei, desemneaza indicele rece: cu cat este mai mic, cu atat este mai fluid uleiul. Indicele care urmeaza W indica gradul fierbinte: cu cat este mai mare, cu atat este mai gros uleiul.

Bine de stiut

Pentru anumite tipuri de transmisii sau cutii de viteze nu exista o clasa definita. In plus fata de standardul SAE, exista standardul API care clasifica diferitele tipuri de ulei de transmisie in functie de calitatea lor. Acestea sunt identificate de la GL-1 la GL-5. 

Elgeka-Ferfelis este incepand cu anul 2008 importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania, comercializand lubrifianti de cea mai inalta calitate marca Shell: uleiuri de motor si transmisie pentru autoturisme si camioane, lubrifianti pentru aplicatii industriale si vaseline. Aceasta reprezinta cu profesionalism divizia de lubrifianti Shell, oferind tuturor clientilor sai asistenta tehnica necesara pre si post vanzare.

0 Shares
You May Also Like