Daca unul sau mai multi dinti lipsesc, exista o serie de modalitati de inlocuire a acestora. O alternativa la puntile partiale sau proteze complete pot fi implanturile dentare.
Implanturile sunt utilizate pentru a inlocui radacinile lipsa si pentru a sprijini dintii de inlocuire artificiala. Sunt confortabili si arata ca dintii naturali, asa ca va invitam sa cititi in continuare pentru a afla totul despre implanturile dentare.
Ce sunt implanturile dentare?
Un implant dentar este o radacina artificiala din metal de titan. Este introdus in maxilar pentru a inlocui radacina dintelui natural. Un implant dentar de inlocuire este atasat de maxilar. Implantul actioneaza ca o ancora pentru a tine dintele de inlocuire pe loc.
Cine face aceasta procedura?
Daca aveti nevoie de un implant, stomatologul va poate trimite la consult la un medic stomatolog care are pregatire suplimentara in acest domeniu. Specialistii care plaseaza implanturi sunt parodontisti sau chirurgi maxilo-faciali. Specialistii care pun coroane, punti si proteze pe implanturi sunt numiti prosthodontisti.
Cine poate obtine implanturi dentare?
Daca aveti o stare de sanatate generala buna, aveti gingii sanatoase si aveti suficient os in maxilar pentru a tine un implant, implanturile dentare ar putea fi potrivite pentru dumneavoastra.
Daca coloana maxilara s-a micsorat sau daca nu s-a dezvoltat normal, este posibil sa aveti o grefa osoasa pentru a construi osul. O grefa osoasa este un mod de a adauga un nou os la nivelul maxilarului tau. Medicul stomatolog sau medicul dentist va va spune daca se poate face grefarea osoasa.
Cum se realizeaza implanturile dentare
Dentistul sau specialistul dvs. va examina cu atentie gura si va lua radiografii ale capului, maxilarului si dintilor pentru a afla daca implanturile dentare sunt potrivite pentru dumneavoastra.
In timpul primei etape a interventiei chirurgicale, dentistul sau specialistul iti va pune un implant dentar in maxilarul tau sub tesutul gingiei. Tesutul gingiei este apoi cusut din nou in loc. Pe masura ce tesutul se vindeca, implantul se va lega de os si se va atasa de gingie. Poate dura cateva luni pana la vindecare.
In timpul celei de-a doua etape a interventiei chirurgicale si dupa ce tesutul este vindecat, dentistul sau specialistul va atasa un bont la implant. Un bont este un post care conecteaza dintele de inlocuire la implant. In unele cazuri, prima si a doua etapa a chirurgiei implantului se poate face intr-o singura etapa.
Se realizeaza un dinte de inlocuire artificiala, iar dentistul sau specialistul il ataseaza la bont. Poate dura mai multe intalniri pentru a fixa in mod corespunzator dintele de inlocuire la capot.
Cand inlocuiti mai multi dinti sau toti dintii, o punte fixa este ancorata la implanturile dvs. dentare. Un pod este o restaurare dentara care inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsiti prin intinderea unei zone care nu are dinti. Podul este tinut ferm pe loc de implanturi dentare pe fiecare parte a dintelui sau a dintilor lipsa.
Ingrijirea implantului meu dentar
Deoarece implanturile dentare sunt plasate in maxilar, dintii de inlocuire artificiali atasati la implanturi arata si actioneaza la fel ca dintii naturali. La fel ca dintii naturali, implanturile trebuie pastrate curate folosind o periuta de dinti si ata dentara.
Dentistul va va arata procedura de curatare adecvata a implanturilor. Controalele dentare periodice sunt importante, astfel incat stomatologul tau sa se asigure ca muscaturile tale sunt corecte si ca implanturile tale nu sunt libere.
Ce sa mai stiu?
- Pot fi necesare mai multe vizite la medicul stomatolog sau la medicul stomatolog pana la finalizarea procesului.
- Verificarile vor fi programate in cursul anului urmator, astfel incat medicul dentist sa poata fi sigur ca implanturile functioneaza corect.
- Va trebui sa aveti grija foarte buna de implanturile voastre.
- Implanturile pot costa mai mult decat alte tipuri de dinti de inlocuire.
- Desi sunt rare aceste situatii, posibile complicatii datorate implanturilor dentare includ sangerare, infectie, amorteala sau leziuni ale muschilor din apropiere sau cavitatii sinusale. In unele cazuri, implantul nu poate avea succes, deoarece nu s-a legat de os.
Asadar, dupa cum se poate vedea, un implant dentar este o radacina artificiala din metal de titan, iar acesta este introdus in maxilar pentru a inlocui radacina dintelui natural. Este important ca toata lumea sa stie totul despre implanturile dentare, pentru a stii la ce sa se astepte daca va fi necesara o astfel de procedura de inlocuire a dintilor.