Drona agricolă – un ajutor de nădejde pentru fiecare fermier. Cum pot ajuta aceste dispozitive în agricultură

Drona agricolă – un ajutor de nădejde pentru fiecare fermier. Cum pot ajuta aceste dispozitive în agricultură?

0 Shares
0
0
0

Dezvoltarea noilor tehnologii înseamnă că diferite dispozitive moderne sunt utilizate în anumite industrii. Un exemplu al acestui fenomen pot fi dronele, care sunt utilizate pe scară largă în producțiile militare și multimedia, iar în viitor probabil în industria de transport.

În prezent, posibilitățile de utilizare a dronelor în agricultură se dezvoltă intens și în curând, acestea pot deveni un element indispensabil pentru conducerea unei ferme eficiente. Dar, cum pot fi folosite dronele în agricultură?

Dronele, adică vehiculele aeriene fără pilot controlate de la distanță de către operatori, pot fi încă o noutate tehnologică, care este folosită în principal în armată. Zilnic, utilizarea dronelor este asociată cu producția de filme și există șansa de a observa pe cer obiecte mici și destul de zgomotoase, echipate cu elice, care zboară la altitudini joase și sunt folosite ca hobby.

Dimensiunea dronelor poate varia de la dispozitive asemănătoare cu avioanele, la aparate de dimensiuni medii sau la dispozitive mici abia vizibile pe cer și cântărind câteva zeci de grame. Chiar și astfel de dispozitive mici, cu echipamente adecvate, pot fi folosite în diverse domenii de exploatare, inclusiv în observarea terenului sau culegerea de date meteorologice.

Dimensiunea și echipamentul afectează în primul rând prețul acestor dispozitive. Trebuie remarcat faptul că prețul de achiziție al dronei a scăzut semnificativ în ultimii ani, ceea ce permite popularizarea lor. Cele mai de bază modele pot fi achiziționate pentru sume care nu necesită o avere.

Cu toate acestea, astfel de aparate pot fi folosite mai mult pentru divertisment. Prețul dronelor folosite în activități comerciale, inclusiv în agricultură, este de obicei mai mare, iar în cazul dispozitivelor avansate poate ajunge la câteva sau chiar zeci de mii de lei

Dronele în agricultură

Cu ajutorul camerelor instalate într-o dronă agricolă, fermierii au posibilitatea de a supraveghea terenul agricol fără a părăsi casa. În acest fel, fermierul poate verifica starea părților individuale ale culturilor și, astfel, poate verifica starea irigațiilor, prezența dăunătorilor și pe ce părți ale terenurilor arabile plantele necesită fertilizare suplimentară.

Camerele din drone permit fermierului să verifice starea culturilor imediat după fenomene meteorologice severe, inclusiv furtuni puternice combinate cu ploi abundente și grindină. Totodată, fermierul poate întocmi documentația corespunzătoare a prejudiciului cauzat fermei sale, care îl va ajuta apoi să demonstreze amploarea pagubei în fața asigurătorului și va facilita procesul de plată a despăgubirilor către acesta.

Dronele mai specializate sunt echipate cu senzori suplimentari care colectează date detaliate despre starea culturilor, inclusiv hărți ale gradului de expunere la soare pe câmpuri, irigarea acestora, perioadele de vegetație și fertilizarea solului. Datele din hărțile astfel pregătite pot permite obținerea unor randamente mai mari din terenul arabil.

Prețurile dronelor scad sistematic, iar funcționalitățile lor sunt din ce în ce mai largi. Din aceste motive, ele sunt utilizate în agricultură, în special în domeniul observării culturilor. Un fermier care folosește o dronă sau intenționează să o folosească în ferma sa, ar trebui să-și amintească necesitatea de a obține permisiunile corespunzătoare și să facă notificări corespunzătoare pentru a nu se expune unor situații neplăcute.

0 Shares
You May Also Like