Platina este un metal greu pretios. Deoarece este atat dens cat si maleabil, este ideal in productia de bijuterii. Platina isi deriva numele din cuvantul spaniol „platino”, care inseamna „argint mic”.
Platina este extrem de rara. Desi are o asemanare cu argintul, este mult mai scumpa, iar bijuteriile din platina pe care le puteti cumpara de la casele de amanet bijuterii, au preturi mari. In schimb, daca detineti bijuterii din platina si doriti sa le vindeti caselor de amanet bijuteri, veti obtine sume mari de bani in schimbul acestora.
Acest metal pretios are culoarea alb-argintiu si este foarte rezistent la coroziune si temperaturi ridicate. Platina poate dura mult mai mult abuzului zilnic inainte de a fi reparata, in timp ce argintul si aurul alb au nevoie de mai multa grija. Platina este de asemenea hipoalergenica si nu poate provoca iritatii ale pielii sensibile.
De ce bijuteriile de platina sunt atat de scumpe?
Platina este metalul alb „premium”. Este cel mai greu si mai greu metal alb. Un cub de platina de sase inci cantareste 165 lbs (74.8 kg). Aceasta asigura o durabilitate potrivita pentru inele si bratari care sunt expuse uzurii de zi cu zi.
Unde se gaseste platina?
Platina a fost minata de secole, cu cele mai mari concentratii gasite in Africa de Sud, Rusia si Canada. S-a descoperit ca platina se gaseste si pe suprafata lunii si a meteoritilor. Urmele de platina pot fi gasite acolo unde meteorii s-au prabusit pe Pamant.
Care sunt alte utilizari pentru platina?
In 2010, doar aproximativ 30% din platina vanduta a fost utilizata in confectionarea bijuteriilor. Cea mai mare parte a utilizarii pentru platina este in controlul emisiilor vehiculului. S-a demonstrat de asemenea ca platina utilizata in chimioterapie este eficienta in tratarea tumorilor.
Platina este cel mai scump metal folosit in bijuterii?
Platina este un metal scump intalnit in mod obisnuit in bijuterii, cu toate acestea, rodiul care este un metal rar are o valoare mai mare. Parte a familiei platinei, rodiul este mai des utilizat pentru acoperirea si protejarea metalelor comune, cum ar fi argintul sau aurul.
Acest lucru confera bijuteriilor suprafata sa alba reflectanta. Temperamental in timpul procesului de topire, bijuteriile sunt rareori confectionate integral din rodiu, ceea ce le face extrem de valoroase atunci cand sunt descoperite. Platina este al doilea metal cu cea mai mare valoare.
Sfaturi pentru ingrijirea bijuteriilor dvs. de platina:
- Depozitati bijuteriile de platina in cutii sau pungi separat, pentru a nu fi zgariate de alte piese;
- Curatati cu sapun si apa blanda sau o solutie de curatare a bijuteriilor;
- Desi majoritatea curatatorilor de uz casnic nu vor dauna platinei, alte pietre si metale pot duce la deteriorare. Indepartati inelele de platina si bratarile cand curatati casa.
- Lucrati cu bijutieri certificati pentru a lustrui, redimensiona sau face orice alte ajustari la bijuteriile dvs. de platina.
Platina vs. aur alb – Care este diferenta in aspectul aurului alb si al platinei?
Aurul alb este de obicei acoperit cu rodiu pentru a-i da un finisaj alb, stralucitor. Atunci cand se compara aurul alb cu platina, platina va avea un usor aspect gri. In timp, fiecare metal se va schimba si va necesita intretinere. Aurul alb va incepe sa se ingalbeneasca si necesita reincarcare pentru a-i readuce exteriorul stralucitor. Platina va incepe sa se opreasca, dar poate fi curatata profesional pentru a-i readuce stralucirea initiala.
De ce este populara platina pentru verighete?
Platina este un metal natural alb si este publicizata ca fiind pura 90% pana la 95%. Este unul dintre cele mai apreciate metale si necesita o intretinere relativ scazuta in comparatie cu aurul sau argintul. Verighetele din platina sunt cunoscute pentru finisajul lor alb, de durabilitate si raritate.