Cetatuia-Cluj-Napoca
Cetatuia din Cluj Napoca

Cetatuia din Cluj Napoca

0 Shares
0
0
0

Cetatuia-Cluj-NapocaCetatuia a fost prima cladire ridicata de habsburgi in Transilvania si a fost realizata de inginerul Giovanni Morando Visconti (1652-1717) in anul 1712. Acesta a ajuns in Transilvania in anul 1691 si in calitatea sa de arhitect militar sef al principatului a efectuat expertize la mai multe cetati, a proiectat unele noi si a intocmit o harta a Transilvaniei. Aceasta harta a fost publicata la Sibiu in anul 1699 si cuprinde harta fizica a teritoriului precum si imagini ale fortificatilor si oraselor din Transilvania.

In anul 1712 Visconti a inceput masuratorile pentru construirea cetatii din Cluj Napoca, a intocmit un proiect si l-a trimis spre aprobare la Viena. Acest plan cuprindea planul Clujului si propunerea construirii unei cetati pe dealul din partea de nord a orasului, o cetate de tip Vauban. Cetatuia urma sa comunice cu latura mediavala a orasului. Proiectul a fost aprobat in anul 1713 urmand ca aceasta cetate sa protejeze si controleze regiunea.

Daca sunteti in trecere prin orasul Cluj-Napoca va invitam la unul dintre cele mai bune hoteluri Cluj, hotel Univers T , aflat pe malul celebrului lac Gheorgheni, in proximitatea Iulius Mall.

Lucrarile au inceput in anul 1715 urmand ca in anul 1717 sa fie suspendate datorita decesului arhitectului Visconti (1717) si au fost reluate in 1721-1723 iar in anul 1735 au fost finalizate. Fara supravegherea arhitectului forma finala a acestei cetati este usor modificata, ceva mai simpla, decat proiectul initial. S-a pastrat forma pentagonala neregulata, s-a simplificat sistemul de fortificatie avansat si s-a renuntat la imbinarea cu incinta medievala a Clujului.Cluj-Napoca de odinioara

Complexul era aparat de lucrari de pamant, avea bastioane pe patru colturi si un semibastion pe latura sud-vestica legate de un val de pamant. Portile au fost amplasate pe partea de est, vest si nord iar in interiorul fortificatiei erau cladiri necesare garnizoanei instalate in cetate: depozite de munitie si alimente sau cladiri destinate comandamentului.

Poarta din partea estica a cetatii poarta numele de Poarta Apei (Wasser Thor). Gangul de acces este ingust spre exterior si mai larg spre interiorul cetatii . In partea de nord se afla Poarta Vieneza (Wiener Thor). Gangul portii de vest este acum surpat din cauza alunecarilor de teren.

In anul 1969 au fost demolate cladirile de pe latura sudica a cetatii.

O alta cetate construita de habsburgi in Transilvania este cea de la Alba -Iulia, cu mult mai ampla. Alte cetati de tip Vauban au fost proiectate pentru Fagaras si Sibiu insa s-a renuntat la constructia acestora.

0 Shares
You May Also Like