In sectorul alimentar, functionarea unei unitati profitabile depinde de o organizare eficienta si precisa. Ajutorul de bucatar este, intr-o bucatarie, o persoana care are un rol important pentru obtinerea unor rezultate optime.
O echipa de lucru moderna din bucatariile restaurantelor din ziua de azi se bazeaza pe profesionisti versatili, respectiv pe bucatari cu multiple abilitati care ilustreaza inainte de toate conceptul de munca colectiva.
Dragostea pentru pregatirea mancarii este un criteriu necesar pentru ca succesul sa fie obtinut intr-o astfel de functie. Aceasta poate permite unui amator sa iasa in evidenta, sa fie creativ si, in acelasi timp, sa urce pe scara ierarhica pentru a deveni cu timpul bucatar. Exista numerosi oameni in bucatarie, fiecare membru avand un rol bine definit si toti se coordoneaza in ceea ce priveste ierarhia.
Un ajutor de bucatar este fie o persoana fara nicio formare in domeniu, fie o persoana care a absolvit diverse cursuri de gatit, a mers la scoala si, cel mai important, continua sa se antreneze zilnic cu diversi profesionisti care poate, la randul lor, au plecat din aceeasi pozitie. Un ajutor de bucatar paote deveni el insusi un bucatar deplin, specializat in munca sa si responsabil de buna functionare a postului de lucru pe care il ocupa si al carui nume il poarta.
O fisa post ajutor bucatar contine multe responsabilitati, insa daca acestea sunt respectate, evolutia ajutorului de bucatar la pozitia de lider poate fi una rapida. O alta varianta este ca ajutorul de bucatar sa devina al doilea bucatar sau bucatarul de rezerva, adjunctul direct al bucatarului, mana dreapta a acestuia si cel care il inlocuieste in lipsa sa.
Datorita experientei acumulate pana la detinerea acestei functii, el cunoaste toate meseriile din bucatarie. Excelent bucatar, el elaboreaza, sub comanda sefului, felurile de mancare care apar in meniul dintr-o anumita locatie.
Primii pasi in bucatarie ai unui ajutor de bucatar pot fi, uneori, destul de grei. Acesta invata inca de la inceput sa realizeze tot felul de sarcini si sa le stapaneasca destul de bine pentru a le face fata in diverse situatii.
In timpul acestor prime experiente, ajutorul de bucatar are sansa de a descoperi toate specialitatile care sunt gatite, iar mai apoi primeste suplimentar alte responsabilitati, pentru ca in cele din urma sa poata lua parte la sarcini complexe precum pregatirea unui fel de intrare sau gatirea unor anumite tipuri de carne sau peste. Versatilitatea care caracterizeaza aceasta functie ii permite unui ajutor de bucatar sa cunoasca dinainte ce fel de lider vrea sa devina.
Printre capacitatile de care trebuie sa dea dovada un ajutor de bucatar se numara capacitatea de lucru la standarde inalte, motivatie deosebita pentru realizarea sarcinilor, disciplina, abilitatea de lucru in echipa, rezistenta la stres, precum si o conditie fizica buna. Toate acestea trebuie sa fie conduse de dragostea pentru gatit fara care un specialist nu ar putea face fata din cauza varietatii in ceea ce priveste provocarile din domeniul culinar.