Ce este carcinomul lobular invaziv (ILC)?

Ce este carcinomul lobular invaziv (ILC)?

0 Shares
0
0
0

Carcinomul lobular invaziv (ILC) este cancer la nivelul glandelor producatoare de lapte. Este putin probabil ca persoanele cu ILC sa simta bulversele. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de carcinom lobular infiltrant sau cancer de san lobular.

ILC creste si se raspandeste diferit de alte tipuri de cancer mamar, cum ar fi carcinomul ductal invaziv (IDC) sau cancerul canalelor de lapte.

Cand cancerul se raspandeste, se numeste metastatic. In ILC, cancerul incepe in lobulii sanilor si se deplaseaza catre tesutul mamar din jur. De asemenea, poate calatori catre ganglioni si alte organe din corp.

Simptomele cancerului de san lobular

ILC se dezvolta diferit de tipurile mai frecvente de cancer de san. Este mai putin probabil sa aveti umflaturi evidente. In stadiile incipiente, nu pot exista semne sau simptome. Dar pe masura ce cancerul creste, este posibil sa observati:

 • ingrosarea sau intarirea intr-o anumita zona a sanilor.
 • umflaturi sau senzatii pline intr-o anumita zona a sanilor.
 • modificarea texturii sau aspectului pielii, cum ar fi dimpletirea.
 • dezvoltarea unui mamelon recent inversat.

schimbarea in dimensiune sau forma.

Alte semne pot include:

 • dureri de san.
 • dureri de sfarc.
 • descarcati in afara de laptele matern.
 • umflatura in jurul zonei de sub brat

Acestea sunt de obicei primele semne ale cancerului de san, inclusiv ILC. Adresati-va medicului dumneavoastra daca observati aceste semne sau simptome.

Cauzele cancerului mamar lobular

Ceea ce provoaca acest tip de cancer nu este clar. Dar acest tip de cancer incepe atunci cand celulele din glandele producatoare de lapte formeaza o mutatie a ADN-ului care controleaza in mod normal cresterea si moartea celulelor. Celulele canceroase incep sa se imparta si sa se raspandeasca ca niste ramuri, motiv pentru care este putin probabil sa simti o umflatura.

Factori de risc

Sansele de a obtine ILC cresc daca sunteti:

 • femeie.
 • daca urmati o terapie de substitutie hormonala (HRT) , de obicei dupa menopauza.
 • purtatu gene de cancer mostenite.

Carcinom lobular in situ (LCIS)

Riscul dvs. de a dezvolta ILC poate creste daca ati primit un diagnostic LCIS. LCIS ​​este atunci cand se gasesc celule atipice sau anormale, dar aceste celule sunt limitate la lobuli si nu au invadat tesutul mamar inconjurator. LCIS ​​nu este cancer si este considerat o afectiune neobisnuita.

Cum este diagnosticat cancerul de san lobular?

Medicii dumneavoastra vor folosi mai multe teste imagistice diferite pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de san lobular. Aceste teste includ: ecografia, RMN-ul, biopsia mamara sau o mamografie Cluj Napoca.

ILC are cateva subtipuri, care se bazeaza pe aspectul celulelor sub microscop. In tipul clasic de ILC, celulele se aliniaza intr-un singur fisier. Alte tipuri de crestere mai putin frecvente includ urmatoarele:

 • solid: creste in foi mari.
 • alveolar: cresc in grupuri de 20 sau mai multe celule.
 • tubulolobulare: unele celule sunt formate cu un singur fisier si unele formeaza structuri asemanatoare tubului.
 • pleomorfic: mai mare decat ILC clasic cu nuclee care arata diferit unele de altele.
 • celula cu inel semnat: celulele sunt umplute cu mucus.

Mamografii

Mamogafiile pot da rezultate fals-negative pentru cancerul lobular. Acest lucru se datoreaza faptului ca, intr-o radiografie cancerul lobular arata similar cu tesutul normal. ILC se raspandeste si prin tesutul mamar diferit de IDC.

Tumorile bine formate si depunerile de calciu nu sunt la fel de frecvente, ceea ce face ca un radiolog sa distinga ILC de tesutul normal al sanului pe o mamografie. De asemenea, este mai probabil sa se dezvolte in mai multe zone ale sanului sau la ambii sani. Daca este vazut pe o mamografie, poate aparea mai mic decat este de fapt.

Cum pot preveni cancerul de san lobular?

Carcinomul lobular, la fel ca si celelalte cancere de san, se poate dezvolta la indivizi sanatosi altfel. Va puteti reduce riscul prin:

 • consumul de alcool cu ​​moderatie, daca este posibil, chiar sa nu consumati alcool.
 • facand auto-examene.
 • facand verificari anuale, inclusiv mamografii.
 • mentinand o greutate sanatoasa.
 • Urmand o dieta echilibrata si faceti miscare regulat.

Diagnosticul precoce si progresele in tratament va ajuta sa cresteti sansele de a trai o viata lunga si sanatoasa.

Cum se trateaza cancerul de san lobular?

Cea mai buna optiune de tratament va depinde de stadiul cancerului, de varsta si de sanatatea generala. Tratarea ILC implica de obicei o interventie chirurgicala si o terapie suplimentara.

Alegerea cu atentie a chirurgului este importanta in special datorita modelului neobisnuit de crestere a ILC. Un chirurg cu experienta in tratarea pacientilor cu ILC este esential.

Chirurgiile mai putin agresive precum lumpectomia au rezultate similare cu tratamentele agresive precum o mastectomie. O lumpectomie poate fi o optiune buna daca doar o mica parte a sanului are cancer (in aceasta interventie chirurgicala, chirurgul indeparteaza doar tesutul cancerului).

Daca este implicat mai mult tesut mamar, medicul dumneavoastra va poate recomanda o mastectomie (indepartarea completa a sanului). Alte optiuni includ indepartarea ganglionilor limfatici din apropierea sanului, o procedura numita biopsie ganglionara sentinela si axila, care se numeste disectie a ganglionilor limfatici axilari.

Este posibil sa aveti nevoie de tratament suplimentar, cum ar fi radiatii, terapie hormonala sau chimioterapie, pentru a reduce riscul de aparitie a cancerului dupa operatie.

0 Shares
You May Also Like