Cat de importante sunt cartile pentru copii?

Cat de importante sunt cartile pentru copii?

0 Shares
0
0
0

Un nou studiu a descoperit copiii mici ai caror parinti le-au citit cinci carti pe zi intra la gradinita dupa ce au auzit cu 1,4 milioane de cuvinte mai mult decat copiii carora, parintii nu le-au citit niciodata.

Pana sa inceapa sa le citeasca insa copiilor, cu siguranta parintii vor cauta cele mai interesante carti muzicale bebelusi, dat fiind faptul ca si muzica este deosebit de importanta pentru cei mici.

Ascultarea muzicii va ajuta copilul sa creasca

Bebelusii adora doar cantecele pe care le aud de la diferite carti muzicale bebelusi. Acestia sunt fascinati de ritmuri si muzica, si la fel ca si copiii ceva mai marisori si adultii, si cei mici pot avea parte de beneficii daca traiesc mult intr- un mediu muzical.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca efectul pe care muzica il are asupra mintii tinere a bebelusilor este mult mai semnificativ decat parintii si l-ar putea imagina. Studii recente au aratat ca muzica afecteaza dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala a bebelusilor si copiilor, si intareste dezvoltarea cognitiva si senzoriala.

Efectul muzical dezvolta

Efectul pozitiv pe care muzica il are asupra bebelusilor si copiilor este surprinzator de divers, incurajand dezvoltarea bebelusilor atat in ​​sfera mentala, cat si in cea fizica. Redarea muzicii pentru copilul tau poate activa caile neuronale responsabile de multe abilitati, stimuland abilitatile generale, cum ar fi creativitatea sau mai multe abilitati specifice, cum ar fi inteligenta spatiala.

Creativitatea – Un studiu realizat in Ungaria a constatat ca copiii de 3-4 ani carora li s-au acordat lectii de muzica, au obtinut note superioare in ceea ce priveste creativitatea, in comparatie cu copiii de aceeasi varsta care nu au primit nicio pregatire muzicala.

Memoria – Bebelusii de trei luni pot folosi muzica pentru a-i ajuta sa isi aminteasca lucrurile pe care le-au invatat. Oamenii de stiinta cred acum ca muzica da importanta procesului de invatare si ajuta la amintirea ei.

Inteligenta spatiala – Inteligenta spatiala este capacitatea de a percepe diverse relatii in spatiu si de a intelege lumea vizuala. Un studiu efectuat la copiii de gradinita din California a aratat ca copiii carora li s-au acordat lectii de pian au avut o rata de succes cu 34% mai buna in realizarea unui puzzle decat copiii care au primit lectii de calculator in acelasi timp.

Matematica – Un studiu a descoperit ca primii studenti carora li s-a oferit instruire muzicala intensiva au demonstrat progrese considerabil mai mari in matematica decat colegii de clasa care au primit o educatie muzicala standard. Oamenii de stiinta cred ca legatura dintre muzica si matematica este in parte legata de faptul ca muzica ii ajuta pe copii sa inteleaga conceptele matematice.

Limbajul – Exista o legatura stransa intre muzica si dezvoltarea lingvistica. Ambele abilitati necesita capacitatea de a diferentia intre nuantele auditive si sunetele similare, cum ar fi „B” si „P”.

Ascultarea muzicii contribuie foarte mult la dezvoltarea acestei abilitati a bebelusilor si va dezvolta capacitatea de a decoda datele auditive si de a accentua auditivul copilului dvs. memoria – abilitati fundamentale pentru intelegerea limbajului.

Inteligenta emotionala – Muzica poate provoca emotii puternice. Prin ascultarea muzicii clasice expresive, bebelusii isi perfectioneaza capacitatea de a detecta starile de spirit si emotiile in ceilalti, dezvoltand constientizarea propriilor procese interioare prin nuantele sentimentelor evocate de muzica.

Asadar, dupa cum se poate vedea din randurile de mai sus, muzica are o multime de beneficii pentru copii, iar parintii ar trebui sa tina cont de acest lucru, si sa le ofere celor mici carti muzicale pentru copii, si sa cumpere chiar si carti muzicale pentru bebelusi, astfel incat acestia sa cunoasca beneficiile muzicii inca din primele luni.

Cu siguranta insa, si lectura este deosebit de importanta in viata copiilor, iar parintii ar trebui sa le citeasca mereu celor mici, iar mai apoi sa ii lase sa citeasca singuri (cand deja sunt marisori si stiu sa citeasca).

Parintii care le citesc copilasilor lor inca de la cele mai fragede varste, contribuie din plin la imbunatatirea si la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii acestora. Citindu-le cu voce tare celor mici, ii vor ajuta sa isi imagineze ca sunt eroii lecturilor respective, isi vor imagina ca fac parte din lumea basmului, etc.

Parintii care le citesc frecvent copiilor, ii pot ajuta pe acestia sa isi imbunatateasca considerabil vocabularul. Cei mici vor memora cuvintele pe care parintii le vor citi, iar astfel vocabularul lor va fi unul mult mai bogat in comparatie cu vocabularul copiilor care nu au parte de acest privilegiu.

Exista mult mai multe beneficii de care cei mici pot avea parte in cazul in care parintii aleg sa le citeasca, asa ca acestia ar fi indicat sa isi indrepte atentia spre carti pentru pitici, si sa aleaga diferite carti cu diferite povesti. Cei mici se vor bucura cand vor auzi povestile, si vor avea beneficii pe viitor.

0 Shares
You May Also Like