Capacitiv-sau-rezistiv-ce-alegeti
Capacitiv sau rezistiv – ce alegeti?

Capacitiv sau rezistiv – ce alegeti?

1 Shares
0
0
1

Capacitiv-sau-rezistiv-ce-alegetiTelefoanele cu  touchscreen ne sunt cunoscute inca din perioada cand foloseam telefoane gen caramizi, cum erau Nokia 5110 sau Ericsson A1018 – adica cam de pe la inceputul anilor 2000. In acea perioada erau foarte putini care aveau un telefon cu touchscreen. Practic nu era de ajuns sa fiti pasionat, trebuia sa dispuneti de foarte multi bani.

De atunci au trecut circa 10-15 ani, iar situatia s-a schimbat foarte mult. Tehnologiile avansate sunt acum disponibile publicului larg si, datorita volumelor mari de productie, au devenit accesibile ca pret. Una dintre tehnologiile populare cu care avem de-a face in ultimii ani este cea de producere a unor ecrane de tip capacitiv.

Acestea au ridicat la un alt nivel modul in care actionam cu aceste gadgeturi, in special cu telefoanele mobile. Inaintea acestor ecranelor capacitive au dominat insa cele de tip rezistiv, dar acestea din urma sunt acum pe cale sa fie depasite, caci si-au epuizat resursele evolutive.

In cazul ecranului rezistiv, panoul este acoperit de doua straturi metalice subtiri intre care se afla un mic spatiu. In momentul in care ecranul devine activ, cele doua suprafete incep sa fie strabatute de un curent electric. Prin atingerea cu degetul pe display telefon mobil, se realizeaza contactul fizic intre suprafete, iar campul electric se modifica. Procesorul telefonului va calcula coordonatele punctului de contact si apoi le va interpreta prin intermediul software-ului.

Ecranul de tip capacitiv dispun de o singura suprafata amplasata pe panou, suprafata care se incarca cu sarcina electrica. Cand veti atinge cu degetul ecranul, o parte din sarcina se transfera in corpul dumneavoastra, cea de pe panou fiind diminuata. Diferenta se masoara prin amplasarea unor circuite special in colturile ecranului, iar cu ajutorul acestora se calculeaza coordonatele.

Avantajele acestui tip de ecran sunt luminozitate buna, sensibil la atingere, iar dezavantaje sunt: necesita, contact cu degetul, este afectata acuratetea datorita apei si a altor elemente chimice pe display, consuma mult mai multa energie, tehnologia este mai scumpa.

Ecranul rezistiv are urmatoarele avantaje: consuma putina energie, este mai ieftin, iar dezavantaje sunt: luminozitate mai slaba, senzitivitate mai mica, necesitand exercitarea unei presiuni,  isi pierde sensibilitatea in timp.

Ecranul capacitiv a devenit cunoscut mai ales in ultimii 10 ani. Astazi tot mai multi producatori ne ofera gadgeturi cu ecran de tip capacitiv. Alegerea ecranelor capacitive le-au depasit pe cele rezistive. Oferta de gadgeturi cu ecran capacitiv este diversificata, iar pretul va scadea semnificativ.

Touchscreen-ul este perceput in general drept ceva spectaculos, de foarte mare impact. Astazi s-a ajuns la realizarea unor interferente deosebit de spectaculoase, multi clienti vor sa revina la tipul de telefon clasic cu tastatura. Asta nu poate insemna decat un singur lucru, acela ca ecranele sensibile la atingere mai trebuie imbunatatite.

De cele mai multe ori, experienta nu depinde direct de tehnologie, fiind foarte avansata, ci de factori, precum dimensiunile si calitatea ecranului sau implementarea unui soft pentru acel tip de telefon. Ecranele de tip capacitiv incearca sa se impuna in fata celui rezistiv, reusind sa castige teren foarte mult in ultimii 4-5 ani.

1 Shares
You May Also Like