Pungile de plastic incep ca combustibili fosili si ajung ca deseuri mortale in depozitele de deseuri si in ocean. Pasarile considera adesea pungile de plastic maruntite ca fiind mancare, umplandu-si stomacul cu resturi toxice. Pentru testoasele marine infometate, este aproape imposibil sa se faca distinctia intre meduze si pungile de plastic plutitoare. Pestii mananca mii de tone de plastic pe an, transferandu-l in lantul alimentar al pestilor si mamiferelor marine mai mari.
In ciuda tuturor acestor lucruri, pungile de plastic sunt aproape in fiecare casa, deoarece comerciantii cu amanuntul continua sa le foloseasca pentru aproape fiecare achizitie facuta din magazinele lor.
Iata 10 informatii care te vor face sa te mai gandesti atunci cand cumperi pungi de plastic din materiale non biodegradabile.
- Americanii folosesc 100 de miliarde de pungi de plastic pe an , care necesita 12 milioane de barili de petrol pentru fabricare.
- Este nevoie de aproximativ 14 pungi de plastic pentru a obtine echivalentul combustibilului necesar pentru a conduce o mila.
- familie americana obisnuita ia acasa aproape 1.500 de pungi de cumparaturi din plastic pe an .
- Potrivit Waste Management, doar 1 la suta din pungile de plastic sunt returnate pentru reciclare . Asta inseamna ca o familia recicleaza in medie 15 saci pe an; restul ajung in gropile de gunoi sau sunt aruncate in locuri nepermise.
- Pana la 80 la suta din poluarea plastica a oceanului ajunge in apa de pe uscat
- Cel putin 267 de specii diferite au fost afectate de poluarea generata de cantitatile mari de plastic aruncate in ocean.
- 100.000 de animale marine sunt ucise de pungi de plastic anual.
- Una din trei broaste testoase de mare au fost gasite cu plastic in stomac.
- Pungile de plastic sunt utilizate in medie de 12 minute .
- Este nevoie de 500 (sau mai multi) ani pentru ca o punga de plastic sa se degradeze intr-un depozit de deseuri. Din pacate, pungile nu se descompun complet, ci in schimb se degradeaza foto, devenind microplastice care absorb toxinele si continua sa polueze mediul.
Cum poti contribui la o planeta mai sanatoasa
Este foarte simplu, tot ceea ce trebuie sa faci este sa cumperi pungi de plastic din materiale biodegradabile, asa cum sunt cele de la www.neopack.ro si vei contribui la o planeta mult mai sanatoasa. De asemenea, in momentul in care ai pungi de plastic le poti duce la un centru de reciclare.
Daca ai deja in casa mai multe pungi de plastic poti incerca sa le refolosesti. Mergi mereu la magazin cu sacosa de acasa confectionata din materiale biodegradabile si nu vei mai incuraja vanzarea de pungi in magazine.
In momentul in care nu mai cumperi pungi de fiecare data cand ajungi la magazin vei descoperi ca economisesti destul de mult, chiar daca pretul unei pungi este destul de mic. Adunand de fiecare data cand primesti o punga vei descoperi cat de mult economisesti de fapt avand propria ta sacosa de cumparaturi pe care o reutilizezi roi de cate ori este nevoie.