Tot ce trebuie sa stiti despre pompa de servodirectie

Tot ce trebuie sa stiti despre pompa de servodirectie

0 Shares
0
0
0

O pompa servodirectie asigura presiunea hidraulica necesara pentru a va conduce masina cu un efort minim pe volan. Cunoasterea functionarii unei pompe de servodirectie si posibilele sale cauze ale defectiunii sale va pot fi de mare folos, asa ca in cele ce urmeaza veti putea afla mai multe detalii despre pompele de servodirectie.

Functia / functionarea unei pompe de servodirectie

Pompa servodirectiei este actionata de arborele cotit al motorului prin intermediul unui mecanism de scripeti. Pompa este de obicei situata in partea din fata a motorului, adiacenta alternatorului sau compresorului AC. Pompa de directie comprima fluidul hidraulic la o rata direct proportionala cu viteza motorului. Pompa este construita ca atare pentru a asigura presiunea necesara in diferite conditii ale motorului, cum ar fi functionarea la ralanti sau functionarea la viteze mari.

Cand motorul functioneaza, rotorul pompei servodirectiei, care este conectat la scripete, se roteste. Rotorul rotativ presurizeaza fluidul si il livreaza la cutia de viteze. Saiba are niste caneluri deschise pe laturile sale, care intra exact in centura de cauciuc. O supapa rotativa, o bara de torsiune si un ansamblu de supapa bobina sunt alte componente implicate in directionarea lichidului de directie din pompa in directia adecvata pe baza rotirii volanului.

Tipuri de pompa servodirectie

Toate pompele de directie sunt echipate cu un rotor; desenele aripioarelor rotorului determina tipul lor. Pe baza designului aripioarelor rotorului, clasificarea este dupa cum urmeaza:

Pompa de directie rotativa:

Acestea sunt cele mai comune tipuri de pompe folosite in automobile. Lamele sunt montate pe rotor astfel incat sa atinga peretele carcasei. Lichidul servodirectiei este prins intre paletele rotorului si peretele carcasei.

Pompa rotitoare:

Pompele de directie pe roti, asa cum denota numele, au role care se deplaseaza de-a lungul conturului interior al pompei. Rotorul are caneluri largi in forma de V taiate in laturile sale. Cilindrii sunt impinsi pe marginea exterioara a carcasei pompei prin intermediul fortei centrifuge. Aceasta actiune capteaza fluidul servodirectiei si il comprima.

Pompa servodirectie:

Aceste tipuri de pompe de servodirectie contin arcuri atasate rotorului. Izvoarele au papuci montati pe varfuri si papucii sunt in contact permanent cu peretele pompei. Cresterea presiunii din interiorul pompei determina comprimarea fluidului.

Ce probleme pot afecta pompa servodirectiei?

  • In general, un nivel scazut al lichidului de servodirectie poate duce la defectarea pompei.
  • Cand centura sau scripetele se sparg sau devin libere, aceasta poate impiedica rotirea rotorului.
  • Lamele rotorului pompei se pot sparge, de asemenea, fara a genera presiunea necesara.
  • Alte componente care se conecteaza la pompa, cum ar fi furtunurile, pot sparge sau dezvolta crapaturi, determinand scurgerea lichidului.

Simptomele unei pompe de directie defecte

  • pompa de directie necorespunzatoare va face ca vehiculul dvs. sa fie greu de manevrat chiar si in timp ce conduceti direct pe sosea.
  • Un zgomot de strivire in timp ce rotunjeste un colt sau in timp ce conduceti la viteze reduse indica de asemenea o pompa de directie defecta.
  • Vibratiile excesive din volan pot fi o simptoma a pompei de directie deteriorata.
  • Lichidul de servodirectie scurs in fata autovehiculului indica o scurgere a pompei de directie.

In cazul in care pompa este defecta, cu siguranta este nevoie de inlocuirea ei asa ca vom mentiona si cateva lucruri de notat in timpul inlocuirii pompei de servodirectie:

  • Verificati tensiunea centurii pompei de directie si inlocuiti centura, daca este necesar.
  • Asigurati-va ca spalati lichidul pompei de directie in timp ce inlocuiti pompa.
  • Controlati furtunurile pompei de directie pentru scurgeri si alte deteriorari.
  • Verificati manualul proprietarului pentru tipul specific de lichid care se potriveste cu pompa de directie. Folosirea altor fluide poate deteriora pompa.
0 Shares
You May Also Like