Poți primi despăgubiri în cazul zborurilor anulate din cauza grevelor sau a vremii proaste

Poți primi despăgubiri în cazul zborurilor anulate din cauza grevelor sau a vremii proaste? Află ce drepturi ai

0 Shares
0
0
0

Evoluția tehnologică în domeniul transportului avia este vizibilă, cu toate acestea tehnologia actuală nu poate face față capriciilor naturii. Iată de ce, avem numeroase și chiar faimoase zboruri anulate din cauza vremii.

Precipitațiile și starea vremii nu pot fi influențate sau schimbate nici în cel mai nesemnificativ mod de angajații companiilor aeriene, de angajații aeroportului, motiv pentru care avem numeroase zboruri internaționale anulate din acest motiv. Un caz similar sunt grevele – ele nu pot fi preîntâmpinate direct și imediat de către companiile aeriene.

Aceste cazuri sunt cunoscute ca și cazuri de situații excepționale, conform Convenției de la Montreal, situațiile excepționale sunt cazuri în care companiile nu sunt obligate să ofere despăgubiri clienților acestora. Cu toate acestea, ai alte drepturi, pe care trebuie să le cunoști!

S-ar părea că în asemenea cazuri compania este scutită de orice obligație față de clienții săi, însă acest lucru nu este adevărat. Dacă ți s-a întâmplat să fii victima unei situații similare și să ți se anuleze zborul din cauza vremii sau a grevelor, să știi că ai dreptul la anumite servicii, care trebuie prestate de către compania aeriană.

Conform dreptului și legislației Uniunii Europene, clientul are dreptul la următoarele servicii în cazul anulării zborului:

Bilet spre aeroportul inițial

Dacă ai avut un zbor cu o escală și cea de-a doua parte a zborului a fost anulată, compania este obligată să îți ofere bilet de întoarcere spre aeroportul inițial, ca să nu fii pus în situația de a aștepta zile întregi în celălalt aeroport.

Întoarcerea costului biletului

Exact, din moment ce nu ai avut parte de zborul planificat și ți-au fost date peste cap planurile, costul biletului ți se întoarce. Costul se întoarce integral, ca să nu arunci în van bani pentru curse avia anulate, de care nu te-ai folosit.

Zbor alternativ

Legislația europeană prevede și o altă alternativă prin care compania ar putea să compenseze zborul anulat, dar și să asigure că tu ajungi la destinație. Compania poate să îți propună un zbor alternativ pentru tine. Zborul propus trebuie să aibă aceleași condiții ca și cel inițial pentru a putea fi valid.

Acoperirea cheltuielilor de transport în alte aeroporturi

Acest mod de a compensa și ajuta pasagerul necesită un dialog prealabil cu el, pentru a cădea de acord asupra lui. Compania este obligată să acopere cheltuielile de transport ale pasagerului către un alt aeroport sau către aeroportul inițial.

Pe lângă aceste drepturi de care dispui în momentul în care a fost anulat zborul tău, serviciile de îngrijire a pasagerului sunt, la fel, valabile.

Mâncare, băuturi și legătură

În calitate de pasager, pe lângă cele enumerate, nevoile de bază precum hrana și anunțarea despre zborul anulat sunt garantate de compania aeriană.

Mâncarea și băuturile oferite de către companie sunt oferite într-un mod direct proporțional vremii pe care pasagerul este nevoit să îl petreacă în aeroport din cauza zborului anulat.

De asemenea, asigurarea uni loc de dormit în hotel intră, la fel, în responsabilitățile companiei, dacă de acest lucru este nevoie.

Transportul care face legătura dintre aeroporturi sau dintre aeroport și hotel, este și el inclus în această listă de servicii utile în cazul unui zbor anulat.

Pentru că primul lucru care întotdeauna este înfăptuit de pasager este să își anunțe rudele, prietenii sau șeful, companiile pun la dispoziție 2 sunete de telefon, fax sau e-mail, de care pasagerul poate să profite.

Un zbor anulat din cauza vremii nu semnifică lichidarea tuturor obligațiunilor companiei și a drepturilor tale în calitate de pasager.

Cu toate că nu primești compensație materială pentru zborul anulat din cauza vremii sau a grevei, poți primi, cu siguranță, costul biletului la zborul anulat, un bilet alternativ cu aceleași condiții sau alte servicii. Iar dacă vrei să știi mai multe despre zborul tău anulat și despre despăgubirile pe care le poți primi sau chiar compensații, apelează la specialiștii AirAdvisor, care acționează în baza actelor Comisiei Europene și a legislației europene.

0 Shares
You May Also Like