Topul celor mai bune programe pentru calculator gratis

Topul celor mai bune programe pentru calculator gratis

0 Shares
0
0
0

Tocmai ai cumparat un laptop sau un calculator si nu stii de unde sa incepi? Pentru a face ca totul sa fie mai usor a fost creat acest ghid care are o serie de programe esentiale pentru calculator. Programele mentionate mai jos sunt fara costuri si sunt foarte utile.

Un program pentru protectie

Acum cativa ani programele de protectie reprezentate de antivirus nu erau importante. in prezent sunt foarte importante pentru ca numarul hackerilor a crescut si pentru ca avem toate sansele sa ne infectam cu malware si alte programe rau intentionate la tot pasul.  Un program antivirus bun poate oferi mai multa protectie si te scapa de o grija esentiala.

Sunt numeroase astfel de programe antivirus pe piata dar doar o parte dintre ele sunt eficiente. Exista programe care ofera protectie anti virus, antimaleare si chiar firewall. Pentru folosirea sigura a calculatorului sunt si programe gratuite ca Vira, AVG sau Avast. Toate ofera suport extins chiar si pentru versiunile gratuite.

Open Office

Ai nevoie de un editor de text in care sa scrii un CV, o carte sau o prezentare si nu vrei sa achizitionezi Office? Cea mai buna optiune pentru tine este Open Office. Acesta nu ofera la fel de multe optiuni si functii insa fiind gratuit este mai mult decat suficient. Are caracteristici robuste si este mereu bug free pentru ca este open source. In plus are in jurul sau o intreaga comunitate care se ocupa serios pentru ca acest program sa fie cea mai buna alternativa.

Media player

Toti avem nevoie de media player. Fie ca il folosesti la filme sau vrei sa asculti muzica, un astfel de program este indispensabil pentru calculator. Exista numeroase media playere pe Inernet insa doar cateva dintre ele merita sa fie incercate. Daca tocmai ti-ai cumaprat un calculator atunci in mod sigur ai pe el Media Player de la Windows insa in cazul in care ti-ai cumparat MAC vei avea Quick Time Player. Problemele care vor aparea in timp sunt insuficienta functiilor si faptul ca lipseste suportul pentru anumite formate.

Astfel exista mai multe programe free pe care ai putea sa le incerci:

  • VLC Media Player – este un program care a fost creat de o comunitate globala si care ofera suportul pentru o gama larga de formate audio si video asa ca pot fi o alegere buna;
  • GOM player;
  • Windows Media Player;
  • Winamp – pentur audio;
  • BS Player – este o alegere populara si accepta numeroase formate video.

Program antimalware

Chiar daca ai antivirus acesta nu este conceput pentru lupta cu programele malware. Exista programe care sunt special dedicate acestui lucru si care elimina rapid tot ce inseamna malware pe calculator. Ele se instaleaza in general fara stirea ta pe calculator si in timp afecteaza performantele si te pot pune in pericol furand informatiile private. Pe internet exista mai multe astfel de programe care sa te apere de malware cum ar fi Malware Bytes si Iobit Malware fighter free.

Un editor de texte

Daca esti interesat de programare si banalul Notepad nu iti place ai la dispozitie o gama larga de editoare pe Internet din care vom mentiona doar 5. Fiecare dintre aceste programe au o varianta free si una cu bani. Teoretic editorul nu conteaza si se poate face game dev si pe Notepad insa va trebui sa compilezi ceea ce faci.

Munca pe mii de linii de cod pe un fundal alb scris nu negru se poate dovedi extrem de obositoare. Iata cateva programe mici pentru MAC si calculator care te vor ajuta cu siguranta. Am ales doar editoarele care nu sunt specializate pe anumite limbaje si care ofera culoare highlight alaturi de alte optiuni contextuale.

  • Notepad++ – este un editor de texte care suporta o gama foarte larga de limbaje si ofera culori variate pentru ca lizibilitatea sa fie foarte buna;
  • ConText – are o gama redusa de suport pentru limbajele de programare si are mai putine optiuni in comparatie cu Notepad ++ insa este mult mai mic;
  • Coda – un editor special pentru MAC care ofera o interfata foarte evoluata prin comparatie cu celelate doua editoare de mai sus. Acesta, ca toate programele pentru MAC este contra cost.
  • HTML Kit – este un editor superior primelor doua insa consuma mai mult spatiu.
  • BBEdit – este un editor conceput doar pentru MAC insa din fericire este unul dintre putinele care nu implica costuri.

Un browser

Browserul este folosit pentru navigarea pe internet. Chiar daca tot mai multe persoanel aleg Google Chrome noi recomandam Firefox. Acesta este cel mai rapid browser dar si cel mai matur. Google Chrome se mandrea cu faptul ca nu folosea foarte mult RAM si era foarte rapid insa mananca o multime de memorie in prezent.

Daca un program consuma mult RAM asta nu inseamna ca este si lent. Memoria RAM este o memorie principala din PC si dupa registrii procesorului sunt cea mai rapida memorie. Cu toate acestea cand folosesti mult RAM pe fiecare proces sistemul se poate bloca.

Firefox are de asemenea si numeroase pluginuri care vor satisface toti navigatorii indiferent de cat de pretentiosi sunt. Este un browser preferat de webmasteri pentru ca are pluginuri speciale cum ar fi Firebug. De asemenea, chiar si la versiunile cele mai vechi exista suport pentru toate tagurile ceea ce inseamna ca Firefox va arata fata reala a webului. Interfata este mai buna decat cea de pe IE8 si simplitatea este mult mai importanta decat toolbarurile. Cei de la Microsoft au inteles ca userii nu vor toolbaruri ci doar un spatiu larg pentru a gasi continut rapid.

Un program pentru dezarhivare

Spatiul este important si de foarte multe ori vei folosi arhivele nu pentru economie de spatiu ci si pentru a transmite colectii de fisiere mari cum ar fi un bloc unitar. Iti recomandam sa folosesti arhivele zip pentru ca in cazul lor ai un program integrat in windows. Daca nu, poti incerca WinRar acesta fiind gratuit si vei putea deschide cu el atat arhive rar cat si zip.

0 Shares
You May Also Like