tokyo
tokyo

Tokyo-capitala estului

0 Shares
0
0
0

tokyoTokio (sau literal capitala de est) este capitala Japoniei si cel mai mare oras al acesteia, cu 12.064.101 locuitori (2002), aproximativ 10% din populatia tarii. Orasul se situeaza în partea de mijloc a insulei principale a arhipelagului japonez, Honshu. Aici se afla sediul Guvernului Japoniei si resedinta împaratului. Tot numele Tokio este dat si uneia dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei, cuprinzând orasul Tokio, câteva zone învecinate si o serie de insule de la sudul orasului.

În zona metropolitana a orasului, cea mai mare din lume, locuiesc aproximativ 30.000.000 oameni. Orasul se întinde pe o suprafata de 2187 km².

Tokio polarizeaza ansamblul industrial Keihin (Yokohama, Kawasaki, Chiba) care asigura 27% din puterea industriala a tarii. Cartierul general al afacerilor comerciale, în mare parte asemanator celor al marilor orase americane este Kanda, sediul marilor banci si al marilor societati comerciale din domeniilor constructiilor navale, masinilor electronice, autoturismelor.

Cea mai impunatoare constructie o reprezinta turnul televiziunii având 333 m, în partea de vest a orasului. În centrul orasului se gasesc posta, ministerele, gara centrala, precum si palatul imperial împrejmuit de ziduri medievale si santuri de apa.

În partea de nord se desfasoara cartierul universitatilor Meiji si Nihon, muzeul transporturilor si marele parc Ueno-cu Universitatea Tokio, numeroase muzee si gradina zoologica.

În estul orasului se gaseste Templul Kannon datând din secolul al XVIII-lea si cartierul Asakusa. În sudul cartierului general se afla parcul Hibya cu cladirea curtii supreme, iar înspre sud-est vestita Ginza, cartierul luxului, hotelurilor si magazinelor universale moderne. Aici se aliniaza cunoscuta strada “Harumi”, iluminata feeric. În contrast cu acest cartier, se afla cartierul Shinjuku denumit “sfârsitul lumii”, un cartier unde predomina mizeria si saracia, nu cu mult timp în urma. Acum, însa, a devenit un cartier modern cu peste 1 milion de locuitori.

Tokio este deasemenea cel mai important centru comercial al tarii, având peste 400 de institutii de învãtãmânt superior, 117 de universitati, 247 biblioteci,Academia japoneza (1879), 185 de cinematografe, 2000 de temple, 160.000 de restaurante, 55.000 de taxiuri înregistrate.

Din punct de vedere al ramurilor industriale, cele mai dezvoltate sunt: industria chimicã, a cauciucului, a hârtiei, textila, metalurgia feroasa, industria constuctiilor de masini. Tokio este deasemenea un foarte mare port la Oceanul Pacific, care comunica direct cu alt mare port, Yokohama.

Functia industriala a megalopolisului este enorma. El concentreaza împreuna cu Kawasaki si Yokohama aproximativ o treime din productia industriala a tarii si reprezintã cel mai mare complex pentru japonezi, cu un trafic ce depaseste 80 milioane tone anual.

Tokio este unit de Kawasaki într-o masa continua de uzine si constructii urbane, cartiere muncitoresti. Aici sunt amplasate zeci de mii de întreprinderi si fabrici al caror fum si gaze nocive acopera cerul orasului si face deseori imposibila privirea siluetei splendide a lui Fuji-yama, vulcanul sfânt japonez, care este format dintr–un con vulcanic cu înaltimea de 3376 m si care n-a mai erupt din anul 1707. ”Muntele sfânt” reprezinta punctul cel mai înalt al acestei tari.

Legat de vulcani, în Japonia exista 196 de vulcani, dintre care 30 sunt înca în activitate. Cutremurele si vulcanii gata sa erupa sunt cele mai mari pericole pentru o tara asa de dezvoltata cum este Japonia.

tokyo-orasulTokyo nu este un oras care începe si care se termina într-un loc anume. Din vremuri istorice marea majoritate a japonezilor s-au înghesuit în câmpiile litorale, lasând restul tarii aproape nelocuit.

Aici si-au contruit orasele, care cu timpul s-au înmultit si au crescut pâna au ajuns sa se contopeasca. Nu este o coincidenta ca cel mai mare oras din lume se afla situat în cea mai mare câmpie a Japoniei. Oras de sine statator acum un secol, Tokyo este în prezent numele generic al imensei mase urbane din câmpia Kanto, iar din fiecare cinci tari de pe glob, patru nu au populatia acestuia.

Nucleul acestei aglomerari este compus din 23 de unitati administrative distincte, “raioane”, fiecare un oras independent din punct de vedere adimistrativ, însumând împreuna 8,700,000 locuitori.

Acestea, împreuna cu orasele înconjuratoare, formeaza aglomeratia urbana Tokyo, cu aproape 13 milioane de oameni. Aceasta este populatia pe timp de noapte, caci ziua li se mai adauga trei milioane de navetisti. Aglomeratia urbana Tokyo ocupa vreo 2000 kilometri patrati si are geografia sa proprie, cu lacuri, plaje, terenuri agricole, insule, munti de peste 2000 de metri înaltime, si chiar patru parcuri nationale.

O treime din aceasta suprafata este împadurita. Tot acest Tokyo este capitala celei de-a treia puteri industriale a lumii, si unul dintre centrele de comanda ale finantelor mondiale, alaturi de New York si Londra; economia sa este cât a Canadei sau a Spaniei. Patru gari de tren si metrou au mai mult de doua milioane de pasageri în fiecare zi, iar în zonele sale centrale (în “raioane”) densitatea populatiei ajunge la 20,000 loc/kmp.

În sfârsit, în jurul aglomeratiei urbane se întinde aria metropolitana, Marele Tokyo, incluzând în masa sa alte trei orase cu peste un milion de locuitori fiecare, din care Yokohama are 3,600,000. Marele Tokyo ocupa o suprafata cât a Dobrogei, din care mai mult de jumatate este teren efectiv construit, si gazduieste peste 35 de milioane de oameni. La rândul sau, face parte din Centura Taiheyo (denumita si Coridorul Tokkaido), cea mai mare zona urbana din lume, cu 83,000,000 de locuitori.

Cei mai multi turisti sunt intimidati de viteza în care se petrece totul asa ca un mod foarte placut de a face cunostinta cu orasul este de a te plimba la întâmplare pe strazile pline de neoane si vitrine multicolore menite sa atraga atentia trecatorilor.

Este foarte usor sa calatoresti, chiar si fara nicio cunostinta despre limba japoneza; majoritatea semnelor atât la metrou cât si la statiile de tren sunt scrise atât in romanji cât si in englezâ, dar pentru orice eventualitate, nu strica sa stii câteva elemente de baza pentru a cere indicatii si chiar pentru a comanda ceva la restaurant sau când mergeti la cumparaturi.

De vazut:
* Templele de la Asakusa
* Gradinile Palatului Imperial
* Templul Meiji
* Turnul Tokyo este cel mai cunoscut loc dar si cel mai scump
* Cladirea Guvernului Metropolitan al Tokyo-ului ( sau mai bine zis : primaria), situata in Shinjuku. Turnurile gemene de acolo au platforme de unde se poate vedea orasul iar accesul este gratuit.

Pentru cei doritori sa viziteze si împrejurimile, foarte populare atât pentru turisti cât si pentru japonezi sunt:
* Izvoarele termale de la Hakone
* Templele si altarele din regiunea Kamakura, Yokohoma – al doilea oras ca marime din Japonia.

De facut:tokyo-traditie
* Mergeti de la Asakusa la o plimbare cu barca pe râul Sumida.
* Petreceti o zi in Tokyo Disneyland.
* Mergeti la un local de karaoke si puneti-va talentul la încercare.
* Pierdeti-va noaptea în jungla de neoane multicolore din fata marilor statii de tren care fac Times Square si Circul Picadilly sa para mici copii.
* Faceti o plimbare in Gradinile Palatului Imperial
* Hanami – Daca prindeti ciresii înfloriti(sakura) , nu ratati festivalurile dedicate acestui moment si nu ezitati sa mergeti la un picnic in parcurile publice.

Bani si cumparaturi
Orice lucru ce poate fi cumparat din oricare alt colt al lumii cel mai probabil poate fi cumparat si din Tokyo. Cartile de credit sunt acceptate de obicei doar în marile magazine asa ca e de preferat sa aveti cash in orice moment. Cel mai bun loc de unde puteti gasi suveniruri cu teme japoneze (si majoritatea facute de mâna) este Bazarul Oriental din districtul Harajuku. Tot aici mai gasiti si haine in marimi europene, desi calitatea este uneori îndoielnica.

De mâncat
Exista mai multe restaurante decât va puteti imagina. Meniurile sunt afisate afara asa ca puteti compara preturile cu usurinta. (din nou: nu uitati sa aveti la voi bani gheata). Puteti gasi restaurante cu orice specific, iar cele cu specific japonez autentic sunt chiar foarte greu de gasit. Câteva feluri traditionale: sushi, kaiseki ryori, teishoku. De asemenea mai puteti încerca onigiri,ramen sau yakitori.

Cazare
Buget redus
* Narita Sky Court – în zona Narita (în apropierea aeroportului); preturile variaza de la 48$ in sus pe noapte
* Narita Excel Tokyu – tot în zona Narita; preturile variaza de la 54$ în sus pe noapte
Buget mediu
* Shinjuku Washington – zona Shinjuku (în centrul orasului) de la 94$ pe noapte în sus
* Sunshine City Prince hotel Tokyo – zona ikebukuro (un mare cartier) – de la 90$ pe noapte
De lux
Zona Ginza este cea mai cunoscuta din Tokyo. Aici se afla cele mai scumpe baruri,cluburi si magazine.
* Ginza Tobu Renessaince – începand de la 195$ pe noapte
* hotel Imperial – de la 336$ pe noapte
* Seiyo Ginza – de la 431$ pe noapte.

Coasta Japoneza este caracterizata prin forme complexe, creind multe mici peninsule, golfuri si fiorduri. Pentru a cuceri pamant plat, multe zone de apa putin adanca au fost amenajate pentru folosire sub forma de ferme, case si zone industriale. Zona portului din Tokyo este un astfel de exemplu.

Tokyo este capitala Japoniei din 1868, dupa ce dinastia Tokugawa (1603-1867), care a condus din Kyoto, a fost detronata. Atunci numele orasului a fost schimbat din Edo în Tokyo, ceea ce înseamna “capitala estica”. Astazi Tokyo este centrul financiar, industrial, comercial, educational si cultural al Japoniei; de asemenea este si principalul punct pentru comert si relatii diplomatice cu restul lumii.

Portul din Tokyo s-a extins rapid în ultimii ani, ajungând acum sa fie pe locul 2 în Japonia în privinta valorii comertului (dupa Yokohama).

Prima cale ferata din Tokyo si totodata din Japonia a fost construita în 1872, între oras si portul din Yokohama.

Majoritatea strazilor din Tokyo au valoare istorica si sunt înguste, ceea ce le face nepotrivite pentru automobile.

Cel mai mare aeroport din Tokyo este Aeroportul Narita. Peste 20 milioane de pasageri folosesc acest aeroport în fiecare an.

Tokyo reprezinta centrul mass-media si de comunicatii al Japoniei. In 1990 Tokyo a fost orasul cu cele mai multe linii telefonice din lume.

tokyo-noapteaPopulatie
Tokyo este cea mai mare zona urbana din lume, având peste 27 milioane locuitori. In Metropola densitatea populatiei este de 5443 loc/km2, iar în cele 23 de cartiere de 13000 loc/ km2, în timp ce în Japonia densitatea populatiei este de 328 loc/km2. Problemele ce apar datorita aglomeratiei sunt: blocaje de trafic, preturi foarte mari la chirii, poluarea sonora si a aerului, etc.
Pentru ca este capitala si centrul comercial al tarii, Tokyo atrage emigranti din toate colturile tarii. în special acestia sunt tineri ce vin la colegiu sau la universitate si de cele mai multe ori ramân pentru a munci. In Tokyo este un numar mare de imigranti straini, în special din Coreea, China, SUA si Filipine.

Educatie si cultura
Tokyo este cel mai mare centru educational si cultural din Japonia. In Tokyo se afla peste 100 de universitati, unde învata 30% din studenti.

In capitala se afla si Muzeul National (cel mai mare din tara), specializat în arta traditionala japoneza, Muzeul de Stiinta, Muzeul National de Arta Moderna, etc.

Viata culturala din Tokyo cuprinde numeroase festivaluri si sarbatori. Orasul are numeroase teatre unde se joaca atât piese traditionale japoneze cât si piese moderne. Câteva orchestre simfonice multe organizatii muzicale mai mici care interpreteaza atât muzica traditionala Japoneza cât si vestica. O alta atractie majora în Tokyo este parcul de distractii Disneyland.




0 Shares
You May Also Like