sankranti
sankranti

Maker Sankranti, India-Festivalul primaverii

0 Shares
0
0
0

sankranti Pe 14 Ianuarie se sarbatoreste in India festivalul Sankranti. El este primul semn al primaverii. Dupa calendarul astrologic (vechi indian), primavara începe în toata puterea cuvântului dupa 26 Ianuarie, iar acest festival este primul semn. Cultura indiana ignora ceasul în viata cotidiana, dar în ce priveste perioadele mai lungi de timp sau vremurile favorabile pentru anumite evenimente ce marcheaza viata, sunt experti. Astrologia este milenara pe aceste meleaguri.

Revenind la acest festival, Sankranti este cel mai putin religios dintre toate, e o oda adusa primaverii si se serbeaza prin diferite manifestari culturale, dar mai ales prin renumitele turniruri de zmee. Singurul element religios este spalarea în Gange, care semnifica înnoirea trupului prin purificare în simbioza cu natura. Cu câteva zeci de rupii (1-2 dolari) poti înalta o sumedenie de zmee pe cerul de acum din ce în ce mai senin si însorit.

Oricine poate si doreste, participa la luptele cu zmee. Aici nu mai exista diferente de vârsta si sex. Fetele, totusi, nu pot inalta zmee pe strada si de aceea se duc si împartasesc aceasta bucurie cu familia pe acoperisul casei (terasa). In India toate acoperisurile sunt sub forma de terasa.

Baietiii si barbatii ies dis-de-dimineata pe strazi cu primele zmee, apoi se lupta si pe terase cu vecinii. Daca esti dibaci îti cumperi o lita foarte aspra aproape abraziva pentru înca câteva rupii (moneda locala) si când îti napustesti zmeul spre altii, lita ta o va taia pe a vecinului, dar desigur trebuie sa stii sa te folosesti de curentii de aer, ceea ce tine de maiestria fiecaruia.

– Ba kateee ! se aud strigate de biruinta ici si colo.
Acest festival este un bun prilej de a remarca cât de frumoase sunt bucuriile simple, copilaresti de care parca noi, românii, ne-am cam îndepartat si cât de bune ocazii sunt ele pentru a-ti face prieteni. Gazdele te invita pe acoperis pe 14 si 15, care sunt zile libere. Apoi poti iesi jos, în strada si poti vorbi cu farmacistul din colt si cu vânzatorul de fructe sau cu cel de la magazinul de dulciuri.

Toti erau entuziasmati si bucurosi ca si noi, strainii, ne bucuram împreuna cu ei, folosindu-ne cele câteva cuvinte în hindi pentru a ne exprima bucuria. Cerul era invadat de culorile zmeelor, petece mici multicolore, care încep sa dea continut anotimpului mult asteptat.

Oamenii sunt deschisi si prietenosi sunt amatori de discutii lungi cu cei de pe alte meleaguri, la un pahar de ceai cald.

In conformitate cu calendarul lunar, atunci cand soarele se muta de la Tropicul Cancerului la Tropicul Capricornului sau de la Dakshinayana la Uttarayana, la mijlocul lunii ianuarie, se comemoreaza la inceputul sezonului de recoltare si incetarea musonului de nord-est in Europa si Sudul Indiei.

sankrantiMiscarea de pamant de la un semn zodiacal la altul se numeste Sankranti si cand Soarele se muta in zodia Capricorn este cunoscut sub numele de Makar in hindi, cu aceasta ocazie este numit intr-utotul Makar Sankranti in contextul indian. Este unul din putinele festivaluri Hindu indiene, care sunt celebrate la o data fixa de exemplu, 14 ianuarie in fiecare an.

Makar Sankranti, in afara de un festival de recolta este, de asemenea, considerat ca fiind inceputul unei faze de bun augur in cultura indiana. Se spune ca faza de “sfanta de tranzitie”. Acesta marcheaza sfarsitul unei faze de rau augur care, in conformitate cu calendarul hindus incepe in jurul mijlocul lunii decembrie. Se crede ca orice ritual de bun augur si sacru poate fi sfintit in orice familie hindusa, incepand cu aceasta zi.

Din punct de vedere stiintific, aceasta zi marcheaza inceputul zilelor mai calde si mai lungi in comparatie cu noptile. Cu alte cuvinte, Sankranti marcheaza incheierea sezonului de iarna si inceputul unei noi recolte sau sezon de primavara.

In toata tara, Makar Sankranti se sarbatoreste cu fanfara mare. Cu toate acestea, este sarbatorita cu nume distincte si ritualuri in diferite parti ale tarii. In statele din nordul Indiei si de vest, festivalul este sarbatorita ca ziua Sankranti cu zel special. Importanta acestei zile a fost semnificata din povestirile vechi cum ar fi, de asemenea, Mahabharata. Asa ca, in afara de o importanta socio-geografice, aceasta zi, are o semnificatie istorica si religioasa.0 Shares
You May Also Like