Sfaturi pentru achizitionarea corecta a echipamentului

Sfaturi pentru achizitionarea corecta a echipamentului

0 Shares
0
0
0

Achizitionarea de echipamente trebuie sa se potriveasca cu strategia dvs. generala. Echipamentul potrivit va poate imbunatati procesele, productivitatea, capacitatea de a inova si linia de jos.

Dar pentru a obtine aceste rezultate dintr-o investitie capitala majora, aveti nevoie de un plan de investitii care sa raspunda atat nevoilor dvs. pe termen scurt, cat si pe termen lung. Nu numai ca veti economisi timp si resurse, dar veti evita si remedierile rapide costisitoare.

Veti descoperi in continuare, cateva dintre cele mai bune sfaturi pentru ca atunci cand cautati halate albe si haine de lucru pentru industrii sau alte echipamente de lucru pentru afacerea dvs., sa va asigurati ca faceti alegerea corecta.

  1. Asigurati-va ca faceti o evaluare corecta a afacerii dvs.
  • Este important sa va intelegeti obiectivele.
  • Cautati sa cresteti productivitatea?
  • Va va aduce acest nou echipament mai mult succes pe piata?
  • Va va ajuta sa ramaneti inaintea concurentilor dvs.?
  • Puteti face upgrade in loc sa cumparati echipamente noi si sa obtineti in continuare performante mai bune?

Asigurati-va ca aveti raspunsuri la aceste intrebari inainte de a cumpara. Evitati sa fiti influentati de campaniile de marketing agresive care fac reclame nerealiste.

  1. Obtineti un punct de vedere extern

In functie de amploarea investitiei dvs., ar putea merita sa colaborati cu un consultant extern care va poate asigura ca profitati la maximum de achizitie, ajutandu-va sa va evaluati nevoile.

Initial, veti analiza factori importanti cum ar fi capacitatea, utilizarea angajatilor si resursele actuale. Cea mai obisnuita practica este de a face o analiza cost-beneficiu, care va ajuta sa va justificati achizitia si sa stabiliti avantajele si dezavantajele.

Daca sunteti in productie, puteti utiliza un raport de utilizare a activelor, care va masoara capacitatea de a obtine rezultate optime din echipamente si alte active. Premisa este ca echipamentele mai eficiente va vor oferi rezultate mai bune.

  1. Investiti in tehnologii digitale

Un sondaj din 2017 realizat la 960 de producatori canadieni a constatat ca companiile care au adoptat tehnologii digitale au obtinut recompense impresionante, inclusiv productivitate imbunatatita, costuri de operare mai mici si o calitate mai buna a produselor.

Principalul motor al cresterii productivitatii este capacitatea de a prevedea si preveni timpii de nefunctionare si de a optimiza eficacitatea si intretinerea echipamentelor. Economiile de costuri provin de la:

  • monitorizarea productiei in timp real si controlul calitatii pentru a reduce deseurile si prelucrarea.
  • intretinere predictiva pentru a preveni reparatii costisitoare si perioade de nefunctionare neplanificate.
  • automatizare mai mare pentru a economisi costurile fortei de munca si a imbunatati randamentul.
  • utilizarea imprimantelor 3D pentru a realiza prototipuri mai rapide, reducand costul ingineriei si accelerand timpul de introducere pe piata.
  • In acelasi timp, imbunatatirea calitatii vine de la tehnologii, cum ar fi in timp real controale de calitate.
  1. Cautati furnizori

Internetul va ofera acces la o gama larga de companii de echipamente specializate, deci luati-va timp pentru a naviga. Verificati buletine informative care vizeaza anumite industrii, si verificati care sunt cei mai buni furnizori din zona. Cautati recenzii ale acestor halate albe si haine de lucru pentru industrii, pentru a vedea daca merita sa le cumparati sau daca trebuie sa cautati in alta parte.

Nu lasati doar pretul sa va ghideze in decizia furnizorului. Luati in considerare de asemenea aspecte precum serviciul post-vanzare si reputatia furnizorului, si obtineti referinte. Daca sunteti un client fidel, puteti solicita garantii mai bune sau un plan extins de servicii pentru clienti.

  1. Ganditi-va mai intai la siguranta

Un mediu de lucru sanatos si sigur inseamna ca angajatii si compania dvs. pot fi mai productivi, iar aceasta regula se aplica si achizitiilor de echipamente si tehnologii.

Furnizorii dvs. sunt responsabili pentru vanzarea dvs. de echipamente care pot fi utilizate in siguranta, dar sunteti responsabil pentru asigurarea faptului ca angajatii dvs. respecta regulile de siguranta.

0 Shares
You May Also Like