Cand sa schimbati anvelopele de iarna in cele de vara

0 Shares
0
0
0

Pentru inceput, vom stabili de ce este necesar sa schimbati anvelopele de iarna cu anvelopele de vara si invers. Totul este foarte simplu aici. Anvelopele de vara si de iarna se disting printr-o formula diferita si rigiditatea benzii de rulare, adaptate pentru utilizare la temperaturi diferite.

Inlocuirea anvelopelor de vara cu cele de iarna se schimba in jurul temperaturii de 5-6 grade Celsius.

Dar cand sa schimbi anvelopele de iarna? Nu exista o data fixa de schimbare a anvelopelor. Unii va sfatuiesc sa schimbati anvelopele de iarna nu mai devreme de 15 martie, in timp ce altii va sfatuiesc sa studiati cu atentie prognoza meteo pe termen lung inainte de a decide sa schimbati anvelopele, iar in cele din urma, altii sugereaza sa aveti incredere in intuitia dvs.

In principiu, adevarul este undeva la mijloc. In cazul primaverii timpurii, anvelopele pot fi schimbate la sfarsitul lunii februarie, insa puteti avea surprize ca la mijlocul lunii aprilie sa ninga si atunci nu veti mai putea conduce pana cand zapada de pa carosabil va disparea.

Motive pentru schimbarea anvelopelor de iarna in cele de vara

Legea romaneasca obliga soferii sa monteze anvelopele de iarna pe masina atunci cand carosabilul este cu zapada, gheata sau polei. In schimb, legea nu prevedea ca schimbul anelopelor de iarna in cele de vara sa se faca la o anumita temperatura.

Exista doua motive obiective pentru schimbarea anvelopelor de iarna in anvelope de vara:

Pentru siguranta

Banda de rulare mai moale a anvelopelor de iarna de tip european se uzeaza mai repede, mai ales daca a trebuit sa se deplaseze constant pe asfalt curat si uscat. In cel mai bun caz, uzura benzii de rulare va duce la pierderea etanseitatii si, in cel mai rau caz, la explozie si pierderea controlabilitatii vehiculului.

Revendicarea companiei de asigurari

Adesea, intr-un contract de asigurare, asiguratorii introduc o data clara cand ar trebui sa schimbati anvelopele de iarna in cele de vara. Si daca nu iti indeplinesti cerinta, atunci companiile de asigurari pot refuza sa plateasca prima de asigurare, invocand faptul ca nu ai respectat cerintele contractului.

Elimina miturile

  • Adesea schimbarea anvelopelor este daunatoare.
  • Depozitarea pe termen lung duce la deteriorarea benzii de rulare.

Cu o stocare adecvata, anvelopele pot fi depozitate atat timp cat doriti. Depozitati anvelopele in mod corespunzator, trebuie sa fie strict verticale, in incaperile intunecate si racoroase.

  • Este necesar sa schimbati toate cele patru roti simultan.

Desigur, este total eronat sa schimbi anvelopele de sezon doar pe trei dintre cele patru roti. Dar, in principiu, schimbarea anvelopelor pe toate cele patru roti ar trebui sa fie numai in cazul unei uzuri puternice a benzii de rulare. In caz contrar, se va observa o variatie puternica a masinii, datorita diferentei de inaltime intre anvelopele noi si cele vechi.

Asadar, nu trebuie sa te mai gandesti prea mult atunci cand vine vreme buna. Schimba anvelopele in functie de sezon si evita sa achizitionezi anvelope All Seazon pentru ca nu sunt bune nici iarna, nici vara.

0 Shares
You May Also Like