mozart
mozart

Salzburg/Austria-acasa la Mozart

0 Shares
0
0
0

mozartWolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756, Salzburg, d. 5 decembrie 1791, Viena) a fost un compozitor austriac, unul din cei mai prodigiosi si talentati creatori în domeniul muzicii clasice. Anul 2006, cu ocazia jubileului a 250 de ani de la nasterea compozitorului, în Austria si Germania a fost cunoscut ca „Anul Muzical Mozart”.

Wolfgang Amadeus Mozart (nascut Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart) s-a nascut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ. Fürstbistum) ce facea parte din Sfântul Imperiu Roman de Natiune Germana (dupa 1804 devenit Imperiul Austriac).

Tatal lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist în orchestra de la curtea printului arhiepiscop din Salzburg, si era apreciat pentru aptitudinile sale pedagogice. În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, si-a luat numele de “Amadeus”, traducerea latina a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”).

Înca de mic copil, Wolfgang da dovada geniului sau muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a sti sa scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatal sau. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obtine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei saptamâni, pentru “a arata lumii acest miracol”.

Acest turneu va dura 9 ani! Prima aparitie are loc la München, unde Wolfgang executa muzica la clavecin în fata printului elector de Bavaria, dupa care familia Mozart pleaca la Viena, tânarul Wolfgang concertând în fata familiei imperiale. Urmeaza un lung turneu european: Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris si Versailles. Ramâne un an la Londra, apoi se întoarce în Austria, trecând prin Franta, Elvetia si Bavaria. Între decembrie 1769 si martie 1771 întreprinde un lung turneu în Italia: Verona, Milano, Florenta, Roma si Napoli au fost principalele statiuni de concerte. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent.

casa-mozart-salzburgFamilia Mozart revine la Salzburg la 15 decembrie 1771. Wolfgang împlineste 16 ani si pleaca pentru câteva luni la Bologna, unde studiaza cu Giovanni Battista Martini (1706-1784), renumit pedagog în arta compozitiei. La întoarcere este angajat ca maestru de concert (Konzertmeister) de catre noul arhiepiscop din Salzburg, contele Colloredo, cu un salariu de 150 de guldeni pe an, ceea ce constituia o suma apreciabila. În aceasta functie ramîne timp de sase ani, desi relatiile cu noul arhiepiscop nu sunt din cele mai bune, acesta tratându-l ca servitor si interzicându-i sa paraseasca orasul Salzburg.

Nemaiputând suporta umilintele, Wolfgang îsi da demisia în 1777 si pleaca, însotit de mama sa, la München, unde solicita un angajament la curtea printului elector Maximilian III. Acesta însa îl refuza. Dupa o alta tentativa nereusita la Mannheim, se hotaraste sa-si încerce soarta la Paris, unde – în timpul turneului din 1763 – avusese mult succes. Publicul parisian nu-si mai amintea însa de copilul minune de atunci si Mozart se loveste de multe greutati. La toate acestea se adauga moartea mamei, care îl însotise peste tot. Starea lui morala se amelioreaza cu greu, compozitiile sale încep sa fie apreciate la curtile domnesti. Lipsurile materiale îl constrâng totusi sa parseasca Parisul si iata-l la 15 ianuarie 1779 din nou la Salzburg, unde ramâne doi ani. Între timp compune opera Idomeneo, cu care înregistreaza un mare succes. Se decide totusi în 1781 sa plece la Viena, capitala imperiului.
Viena era în acea epoca capitala mondiala a muzicii clasice. Mozart se simte în sfârsit independent si îsi creeaza un cerc de relatii, constient de faptul de a fi un virtuos fara egal al pianului. Înregistreaza primul mare succes cu opera Rapirea din serai, fiind felicitat de însusi împaratul Iosif II cu cuvintele: o muzica prea frumoasa pentru urechile noastre. Mozart da numeroase concerte publice si private, executând din propriile compozitii, improvizeaza spontan pe teme date, aplauzele nu contenesc, publicul este în extaz. Redescopera operele lui Bach si Händel, pe care le face cunoscute publicului vienez.
salzburgLa 4 august 1782 se casatoreste cu Constanze Weber. La 1785 este vizitat de tatal sau, Leopold, care – pâna atunci foarte reticent – constata cu satisfactie reusita lui Wolfgang. Este încântat sa auda din gura lui Joseph Haydn: “Fiul Dumneavoastra este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut”. La sfârsitul unui concert în Burgtheater, dupa interpretarea concertului nr. 20 pentru pian, împaratul Iosif – prezent în sala – se ridica în picioare agitându-si palaria si strigând “Bravo Mozart !”. În aceasta perioada Mozart compune într-un ritm neobisnuit, lucreaza cu obstinatie la splendidele cvartete dedicate lui Haydn si la opera Nunta lui Figaro, dupa o piesa a lui Beaumarchais, opera revolutionara, ca muzica si continut istoric, reusind sa depaseasca dificultatile din partea nobilimii.
In timp ce Mozart termina compozitia operei Don Giovanni, tatal sau se îmbolnaveste si moare la 28 mai 1787. Leopold a jucat un rol important în educatia muzicala a fiului sau, instruindu-l înca din copilarie si contribuind astfel la dezvoltarea geniului muzical al lui Mozart.

Între 1784 si 1786, Mozart realizeaza în medie o compozitie la fiecare doua saptamâni, cele mai multe adevarate capodopere. Premiera operei Don Giovanni are loc la Praga si este primita de public cu entuziasm. Urmeaza opera Così fan tutte, reprezentata cu mai putin succes. Mozart pierde treptat din popularitate, între timp murise si protectorul sau, împaratul Iosif II, care îl numise compozitor al curtii imperiale.

În martie 1790 da ultimul sau concert public, interpretând concertul pentru pian KV595. Compune înca opera Flautul fermecat, cu care obtine un succes enorm. Începând din luna noiembrie 1791, sanatatea lui Mozart se degradeaza însa progresiv. Se pare ca suferea de o febra reumatismala recurenta cu insuficienta renala.

Cauza decesului nu este clara. Diagnosticul medicului constatator era: hitziges Frieselfieber („febra cu eczema”). Alte cauze pomenite erau: reumatism, febra reumatica (infectie streptococica), sifilis, trichineloza, Purpura Schönlein-Henoch („hiperemie generalizata”), congestie renala, insuficienta cardiaca si venisectie. Probabil cauza mortii lui Mozart trebuie cautata într-o boala în timpul copilariei lui. Medicina moderna tinde spre o infectie cu streptococi, care nu a fost tratata în mod adecvat, si ca urmare s-a produs o insuficienta cardiaca si care a antrenat si afectarea altor organe.

Speculatiile nu au lipsit, suspectându-se o otravire pusa la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri. La 4 decembrie starea lui se amelioreaza trecator, mai lucreaza la compozitia Requiem-lui, pe care nu va reusi sa-l termine. Exista marturii ca Requiemul a fost comandat compozitorului de o persoana necunoscuta, care i-a venit în vizita fiind îmbracata în straie de culoare neagra. Persoana a fost mai tîrziu identificata-acesta era un slujitor al unui conte vestit. Contele, pe numele Welsegg, avea intentia de a se interpreta Requiemul compus de Mozart cu ocazia încetarii din viata a sotiei sale, reclamînd creatia drept compozitie proprie. Despre aceasta întîmplare Mozart nu a mai aflat. salzburg-mozart

El era convins ca muzica si-o scrie pentru propria sa moarte. În ziua de 5 decembrie 1791, viata scurta a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani. Dupa un scurt serviciu divin la catedrala Sfântul Stefan („Stefansdom”) din Viena, trupul neînsufletit al lui Mozart este dus fara un cortegiu de însotitori (se pare ca asa era traditia la Viena), la cimitirul Sankt Marx. Mottoul lui a fost ” Ma simt cuprins de muzica. Muzica este in mine”

Salzburg (populatie 150.000 în 2006) este al patrulea oras ca marime din Austria, capitala a statului federal Salzburg. Orasul Vechi (Altstadt) din Salzburg, cu arhitectura sa baroca renumita în întreaga lume, are unul din cele mai bine pastrate centre din lumea germanica, fiind înscris ca Loc din patrimoniul mondial pe Lista UNESCO din 1997.

Orasul Salzburg a fost populat înca de timpuriu, din perioada neolitica, în mare parte datorita salinelor din zona Sapaturile arheologice au scos la iveala relicve preistorice: în aproximativ 1000 î.C. se gasea aici o colonie destul de numeroasa de iliri, atrasa de exploatarea salinelor de pe Dürnberg, lânga Hallein. Dupa 400 de ani locul este ocupat de celti. Începând cu 15 î.C. micile comunitati umane din zona formeaza un oras pe malurile râului Salzach. Romanii îl denumesc în timpul împaratului Claudius (41-45 î.C.) Juvavum si îl recunosc ca municipiu, fiind unul din cele mai importante orase ale provinciei Noricum.

Urmatorul moment semnificativ în istoria Salzburg-ului o constituie, în anul 700 d.C., venirea misionarului Rupert în oras. Acesta construieste o biserica închinata apostolului Petru (Peterskirche) si renoveaza mânastirea (Peterskloster) existenta. De asemenea, pune temeliile unei mânastiri de maicute pe muntele Nonnberg. Rupert este considerat întemeietorul orasului Salzburg.

În secolul al VIII-lea, în timpul domniei lui Carol cel Mare, Salzburg devine capitala domnitorilor bavarezi, este numit dioceza si arhidioceza si detine proprietati vaste împrejurul orasului. În anul 1077 începe constructia fortaretei de la Salzurg, Festung Hohensalzburg, pe ruinele unui castel roman. Între sec XIII-XVII se construiesc zidurile orasului.

Imaginea baroca actuala a orasului dateaza din secolul al XVII-lea, când arhiepiscopii Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus von Hohenems si Paris Lodron pun în aplicare conceptia ahitecturala a lui Wolf Dietrich.

În 1816 Salzburg trece sub administratia Austriei. Doi ani mai târziu, în urma unui incendiu puternic, orasul nou este distrus în întregime.

În anul 1920 se pun bazele festivalului orasului (Salzburger Festspiele), importanta manifestare culturala anuala, a carei traditie s-a pastrat pâna în zilele noastre. În anii 1960 se construieste un spatiu destinat acestor festivitati (Festspielhaus).

În 1997 orasul vechi Salzburg este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO

La 27 ianuarie 1756 se naste Wolfgang Amadeus Mozart, într-o casa de pe Getreidegasse, la numarul 9. Aceasta casa era cunoscuta si sub numele de casa maestrului de dans (Tanzmeisterhaus), deoarece aici luase fiinta, în anul 1711, o scoala de dans pentru nobili, scoala care, pe lânga orele de dans, mai oferea si cursuri de bune-maniere si comportare în societate. În aceasta cladire au fost organizate câteodata chiar baluri ale înaltei societati din Salzburg.

Proprietarul casei, – în acea perioada – Franz Karl Gottlieb Speckner, avea legaturi strânse de prietenie cu tatal lui Mozart si fusese chiar martor la cununia parintilor lui Mozart. În anul 1765 familia Mozart a decis ca spatiul respectiv era prea mic si a decis sa se mute, lucru care a fost amânat pâna în 1773, când, dupa a treia calatorie a lui Mozart si a tatalui lui la Viena, familia se muta într-o casa în piata Hannibal (‘Hannibalplatz’) – astazi ‘Makartplatz’, la numarul 8. O seama de muzicieni au fost musafiri ai familiei iar Mozart a compus aici între 1773 si 1780 simfonii, serenade, concerte pentru vioara si pian, arii, etc.
În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, trei sferturi din casa de pe Getreidegasse a fost distrusa de o bomba. În anul 1955, organizatia internationala Mozarteum reuseste sa vânda bucata de casa ramasa. În anul 1994 aceasta bucata a fost darâmata si s-a început reconstructia claridii, care este în momentul de fata muzeu Mozart.
In Salzburg se pot vizita mai multe asezaminte. Cateva dintre ele le-am listat mai jos:

Restaurantele K+K am Waagplatz se afla chiar lânga Piata Mozart si Domul din Salzburg într-o cladire declarata monument istoric, din centrul orasului istoric. Multe dintre obiectivele turistice ale orasului Salzburg sunt situate la doar câteva minute de mers pe jos:

Fortareata Hohensalzburg
Fortareata veche de 900 de ani domina orasul lui Mozart, oferind o priveliste fantastica asupra împrejurimilor. La fortareata se poate ajunge pe jos, în 30 de minute sau, mai repede, cu trenul special amenajat care circula din 10 în 10 minute.

Resedinta Salzburg
În salile resedintei se organizeaza si astazi receptii grandioase. Porniti într-o calatorie prin trei secole de stil si eleganta Galeria resedintei gazduieste periodic expozitii exceptionale.

Piata Mozart cu statuia lui Mozart:
Gradina restaurantelor K+K am Waagplatz va ofera o priveliste superba asupra statuii lui Mozart von Ludwig Schwanthaler.

Casa natala a lui Mozart
Amplasata pe Getreidegasse nr. 9; astazi, un muzeu cu exponate celebre ale genialului compozitor.

Domul din Salzburg
Impresionanta constructie în stil baroc defineste imaginea orasului vechi si creeaza, în fiecare an, faimosul decor al reprezentatiilor „Jedermann“.

Muzeul Modernismului
Format din doua cladiri amplasate în locatii spectaculoase:

* Muzeul de pe Mönchsberg: arta moderna sub acoperisurile din Salzburg.
* Rupertinum în orasul vechi: un palat urban în stil baroc în apropierea teatrului festivalurilor pentru noi concepte artistice.

Castelul si gradina Mirabell:
Castelul si impunatoarea sala din marmura, considerata drept una dintre cele mai frumoase „sali de casatorie din lume“. Gradina idilica a castelului, realizata dupa planurile lui Johann Bernhard Fischer von Erlach, încânta prin aranjamentele superbe de flori si sculpturile somptuoase.

Casa naturii
Casa naturii este o reala placere pentru mic si mare. O calatorie prin diversitatea naturala, expozitii fascinante si spectacole unice.

Calatorie cu vaporul: Amadeus Salzburg
Calatoria cu vaporul pe Salzach este o ocazia ideala de a descoperi privelisti minunate ale orasului Salzburg si împrejurimilor acestuia. Plecare: de la „Makartsteg“ si pâna la „Hellbrunn“.

Salzburg, capitala landului cu acelasi nume, este unul dintre cele mai importante orase din Austria, fiind cunoscut si sub denumirea de orasul Mozart.
Salzburg este locul unde s-a nascut si si-a petrecut mai mult de jumatate din viata Mozart, unul din cei mai prodigiosi si talentati creatori in domeniul muzicii clasice.


Amatorii de sporturi de iarna prefera regiunile de ski din apropierea Salzburg-ului, unde telecabine, telescaune si teleschiuri sunt la dispozitia turistilor ce pot skia pe partii cu toate gradele de dificultate, intinse pe distante de peste chiar 10 kilometri.
Saniile trase de cai si multele restaurante si baruri le asigura turistilor seri de neuitat, alaturi de partiile nocturne, partiile de sanius si patinoare.

0 Shares
You May Also Like