Barcelona-pe-urmele-lui-Antoni-Gaudi

Barcelona – pe urmele lui Antoni Gaudi

0 Shares
0
0
0

Barcelona-pe-urmele-lui-Antoni-GaudiDe foarte multe ori, se intampla ca un oras sa fie vizitat pentru valorile sale arhitecturale, iar un astfel de oras, ce merita vizitat de catre turisti datorita cladirilor sale valoaroase din punct de vedere arhitectural este Barcelona.

Gaudi este considerat unul dintre cei mai enigmatice arhitecti moderni, care a observat natura intr-o maniera unica. Unul dintre monumentele arhitecturala ce oglindeste pasiunea acestui arhitect pentru natura este Parcul Guell, apreciat ca fiind un exemplu unic de arhitectura peisagistica.

Astfel, Parcul Guell face parte din patrimonial UNESCO si a fost supranumit “cosmar expresionist” sau “insula suprarealista”. Odata aflati in Barcelona, este important sa vizitati La Sagrada Familia, aceasta fiind cea mai importanta cladire a orasului si o creatie a lui Gaudi.

Constructia acestei cladiri a inceput in anul 1882 si nu a fost finalizata nici macar pe jumatate, preconizandu-se ca se va fi terminata in anul 2100. Din cele 18 turnuri de care ar trebui sa dispuna La Sagrada Familia, ce reprezinta pe cei 12 Apostoli, pe cei 4 Evanghelisti, Maica Domnului si pe fiul Ei, astazi exista 8 turnuri ce peste 100 metri inaltime.

Pentru a se urca in turnuri, exista atat scari in forma de spirala in interior, cat si lifturi, iar intrarea in La Sagrada Familia se face prin Carrer de Sardenya. Alaturi de La Sagrada Familia, o alta cladire importanta din Barcelona, construita dupa planurile arhitectului Antoni Gaudi este Casa Mila, ce se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Aceasta cladire a fost construita intre anii 1905-1907 pentru Roger Segimon de Mila. Palatul Guell si Parcul Guell, alaturi de Cripta Guell si Pavilionul Guell au fost realizate de Gaudi prin sprijinul financiar oferit de Eusebi Guell I Bacigalupi, care a fost fascinat de talentul arhitectului.

De asemenea, la intrarea in Parcul Guell se afla cateva case, primtre care si casa lui Gaudi, ce a fost construita intre anii 1903-1904. Aceasta casa este inconjurata de o gradina terasata, iar la subsol dispune de o pivnita destinata pastrarii alimentelor, fiind inaltata pe 3 etaje si avand si un turn.

In anul 1906 Gaudi s-a mutat in aceasta locuinta alaturi de tatal sau, nepoata sa si servitoarea Vicenta. In anul 1963 casa a fost transformata din muzeu, unde sunt expuse piese interesante de mobilier si machete ce au apartinut arhitectului.

De la realizarea uneia dintre primei sale lucrari importante, respectiv Casa Vicens pana in prezent, Antoni Gaudi a redecorat orasul Barcelona aproape in totalitate si i-a conferit un farmec aparte.

Astazi Barcelona este unul dintre cele mai frumoase orase europene, existand si persoane care afirma ca Barcelona ar fi fost lipsita de farmec daca nu ar fi existat cladirile lui Gaudi. Din fericire, persoanele care doresc sa mearga pe urmele acestui arhitect si sa ii descopere creatiile arhitectonice, o pot face prin vizitarea orasului Barcelona.

Cu siguranta, vizitand Barcelona va veti simti mai aproape de opera lui Gaudi si veti cunoaste un oras cu un farmec aparte, ce se remarca prin cladiri precum Casa Vicens, Casa Batllo, La Sagrada Familia, Finca Guell sau Parcul Ciutadela, toate acestea fiind monumente arhitectonice deosebit de valoroase.

0 Shares
You May Also Like