O proteză dentară este utilă pentru a oferi unul sau mai multe dintre următoarele beneficii:
- îmbunătățirea aspectului dinților, sporind încrederea și stima de sine
- îmbunătățirea capacităţii de a mesteca, permiţând o dietă sănătoasă
- susţinerea sănătăţii și rezistenței maxilarului şi a altor dinți
- protejarea împotriva bolilor gingiilor care pot duce la probleme grave de sănătate
Există o varietate uimitoare de opțiuni şi tipuri de proteze dentare. Poate fi dificil să alegeţi, dar poate ajută să știţi că tot mai mulți oameni aleg proteza dentara elastica.
Prezentare generală a protezelor dentare
Acestea vă pot îmbunătăți aspectul general, capacitatea de a vorbi și ușurința de a mesteca. Protezele dentare sunt detașabile și sunt folosite pentru a înlocui sau acoperi dinții lipsă sau deteriorați. În plus, au rolul de a menține dinții rămași și de a preveni lăsarea feței. Protezele dentare pot înlocui toți sau o parte din dinții lipsă și sunt construite din porțelan, rășină acrilică, metal, plastic sau o combinație a acestora. Cele realizate din plastic (de obicei protezele parțiale) se numesc proteze elastice, datorită calității lor flexibile.
Protezele dentare elastice sunt cel mai frecvent realizate din materiale termoplastice precum nailonul. Această utilizare a materialelor avansate permite acestei varietăți de proteze dentare să aibă calități diferite față de protezele convenționale.
Avantajele protezelor dentare elastice
Protezele dentare elastice sunt considerate a fi:
- Subțiri și flexibile
- Confortabile, datorită materialului lor moale
- Este puțin probabil să provoace reacții alergice neavând BPA
- Nu menţin pete și mirosuri
- Placute estetic si cu un aspect natural
- Aderă puternic la gingii (de obicei nu necesită adeziv pentru proteze sau cleme metalice)
- Mai rapid de fabricat decât alte tipuri de proteze
- Convenabile, deoarece nu necesită mai multe vizite la stomatolog
O întreagă varietate de companii fabrică proteze elastice. Dacă credeți că s-ar putea potrivi nevoilor dvs., consultați medicul dentist.
Dezavantajele protezei flexibile
Este posibil să descoperiți că dezavantajele protezelor dentare flexibile sunt foarte rezonabile în comparație cu numeroasele lor beneficii.
Este o îngrijorare comună că protezele dentare flexibile pot sacrifica aspectul durabilitatăţii, deși acest lucru este nefondat (unele mărci oferă chiar și garanție pe viață). Este recomandat însă să periați proteza dentară cu atenție pentru a evita deteriorarea materialului plastic.
Dezavantajele protezelor dentare flexibile includ:
- Costul poate fi mai mare din cauza fabricării complicate
- Poate fi dificil pentru profesioniștii din domeniul stomatologic să ajusteze poteza
- Materialul plastic este mai predispus la acumularea de bacterii
În concluzie, protezele dentare flexibile se potrivesc perfect pentru multe persoane, datorită confortului și siguranței pe care le oferă. Acum sunteți pregătit să faceți o alegere informată pentru succesul dvs. în viitor. Dacă le considerați o opţiune, este o idee grozavă să vă consultați cât mai curând cu medicul dentist.
Când ar trebui să merg la dentist?
Mergeți cât mai curând la un dentist dacă tocmai v-aţi pierdut un dinte sau aveţi un dinte lipsă de ceva timp. Un dinte lipsă poate contribui la pierderea osoasă înconjurătoare și crește riscul de apariție a bolii gingiilor. Ambele vă pot afecta sănătatea orală generală. Cu cât așteptați mai mult, cu atât daunele pot fi mai mari sau chiar ireversibile.