Mituri despre cancerul de sân. Realitate sau fictiune?

Mituri despre cancerul de sân. Realitate sau fictiune?

0 Shares
0
0
0

Tehnologia moderna a facut ca femeile sa poata gasi cu usurinta informatii despre cancerul de sân. Din pacate, a facilitat si inducerea în eroare a acestora. Mitul este adesea difuzat si popularizat online, denaturând întelegerea femeilor despre cancerul de sân. Iata 10 mituri comune despre cancerul de sân si adevarul despre ele.

Mitul nr.1: Deodorantul cauzeaza cancerul de sân

Acest mit se bazeaza pe studii defectuoase despre doua ingrediente comune în deodorante si antiperspirante: aluminiu si parabeni.

Aluminiul este utilizat pentru a bloca glandele sudoripare si, facând acest lucru, unii oameni s-au îngrijorat ca ar putea preveni eliberarea de toxine si ar putea deteriora receptorii de tesut sânge si estrogen din jurul axilelor. Cu toate acestea, organismul nu expulzeaza toxinele prin glandele sudoripare.

Toxinele sunt procesate de ficat si rinichi si expulzate prin urina si fecale. În plus, deodorantul contine cantitati foarte mici de aluminiu si studiile au aratat ca foarte putin din acesta este absorbit prin piele, semnificativ mai putin decât ceea ce femeile absorb în fiecare zi prin dietele lor.

Parabenii sunt conservanti. Aceste substante pot fi absorbite prin piele si sunt similare cu estrogenul. Acest lucru a cauzat îngrijorare, deoarece estrogenul încurajeaza cresterea anumitor tipuri de cancer de sân, dar atunci când cercetatorii au examinat mai atent acesti parabeni, au descoperit ca sunt de sute de ori mai slabi decât estrogenul natural; prea slab pentru a afecta riscul de cancer.

Mitul nr. 2: Sutienele cu sârma cauzeaza cancerul de sân

În 1995, doi cercetatori au publicat o carte numita Dressed to Kill, care sustinea ca femeile care poarta sutiene timp de 12 ore sau mai mult în fiecare zi sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de sân.

Acestia au sustinut ca fluxul de sânge constrâns din fire si sistemul limfatic din jurul sânilor au provocat o acumulare de toxine. Cu toate acestea, lichidul limfatic din sânge curge în sus catre axila si osul sânului, astfel încât chiar si un sutien strâns nu i-ar restrictiona fluxul.

Studiile ulterioare au discreditat, de asemenea, Dressed to Kill. Cercetatorii nu au gasit nicio corelatie între sutiene si cancerul de sân, iar femeile care dezvolta cancer de sân îl dezvolta rar în zonele din jurul firului.

Mitul nr. 3: Implanturile de sân cauzeaza cancer

Implanturile mamare modifica aspectul, forma, senzatia sânilor, asa ca nu este surprinzator ca unele femei se tem ca îsi pot creste si riscul de cancer. Din fericire, implanturile mamare sunt unele dintre cele mai studiate dispozitive medicale din istorie si nu exista dovezi clare ca implanturile mamare cresc riscul unei femei de a dezvolta cancer de sân.

Implanturile mamare afecteaza calitatea mamografiilor unei femei. Din fericire, radiologii pot compensa implanturile mamare luând imagini suplimentare, astfel încât orice femeie cu implanturi mamare ar trebui sa spuna radiologului despre ele atunci când intra pentru screeningul anual.

Mitul nr. 4: barbatii nu fac cancer la sân

Ambii, barbati si femei au tesut mamar si ambii sufera de cancer mamar. Din pacate, cancerul de sân la barbati este adesea trecut cu vederea, deoarece barbatii au mult mai putin tesut mamar decât femeile (aproximativ 1/100) si dezvolta cancer de sân la rate mult mai mici.

Se estimeaza ca aproximativ 2.500 de barbati vor fi diagnosticati cu cancer de sân în acest an, comparativ cu aproximativ 315.000 de femei. Indiferent, orice barbat care sufera de simptome de cancer mamar, cum ar fi un nodul de sân sau o schimbare a aspectului sânului, ar trebui sa se adreseze unui medic cât mai curând posibil.

Barbatii cu antecedente puternice de cancer de sân (mama sau sora diagnosticate înainte de vârsta de 40 de ani) sau care ar avea o mutatie genetica mostenita, cum ar fi BRCA1, ar trebui sa primeasca, de asemenea, mamografii de screening regulate.

Mitul nr. 5: Cancerul de sân poate fi mostenit doar

În ultimele decenii, medicii au descoperit ca femeile cu un anumit set de mutatii genetice prezinta un risc mai mare de cancer mamar. Aceste mutatii sunt ereditare, creând familii cu istoric lung de cancer de sân. Aceasta a fost o descoperire majora, dar unele femei au interpretat gresit concluziile si cred în mod eronat ca mutatiile ereditare sunt cauza principala a cancerului de sân.

Realitatea este ca aproximativ 75 la suta din cancerele de sân apar la femeile care nu au mutatii ereditare si nu au antecedente familiale de cancer de sân. Cancerul de sân poate afecta orice femeie, indiferent de genele sale sau daca cineva din familia ei a avut cancer de sân.

Mitul nr. 6: Toti nodulii de sân sunt cancer

Multe femei presupun ca, daca gasesc un nodul în sân, înseamna ca au cancer. De fapt, 80 la suta din nodulii sânilor sunt complet inofensivi. Cele mai multe sunt fie chisturi – saci de lichid cauzate de modificari hormonale – fie fibroadenoame – cresteri necanceroase cauzate de sensibilitatea la estrogeni.

Chisturile si fibroadenoamele sunt usor de tratat si, uneori, dispar de la sine. Pentru a fi în siguranta, femeile care gasesc un nodul în sân ar trebui sa fie întotdeauna examinate, chiar daca este probabil sa nu isi puna viata în pericol. Recomandam o ecografie sani Cluj 2021, facuta si interpretata correct de catre medicii specialist de la clinica MedImages.

Mitul nr. 7: Femeile tinere nu fac cancer la sân

Cancerul de sân este rar la femeile sub 40 de ani, dar poate afecta femeile la orice vârsta. Aproximativ 5-7 la suta din cazurile de cancer mamar sunt diagnosticate la femeile cu vârsta sub 40 de ani.

Orice femeie care prezinta simptome de cancer mamar – noduli de sân, scurgeri mamelonare, dureri de sân localizate, modificari ale texturii sânului sau mamelonului – trebuie examinata de un medic, indiferent de de vârsta ei.

Mitul nr. 8: Leziunile mamare pot duce la cancer de sân

Leziunile mamare pot provoca umflaturi, decolorare, noduli asemanatori cancerului de sân. Leziunile severe pot declansa chiar necroza (moarte celulara), care provoaca cicatrici. Nimic din toate acestea nu creste riscul de cancer mamar al unei femei. Tesutul mamar deteriorat se vindeca ca tesutul din orice alta parte a corpului, de obicei fara consecinte pe termen lung.

Femeile sunt uneori diagnosticate cu cancer mamar dupa o leziune a sânului, dar acest lucru se datoreaza faptului ca cancerul a fost descoperit în timpul tratamentului. Tesutul cicatricial este uneori confundat cu cancerul pe o mamografie, ducând la un fals pozitiv. De asemenea, poate ascunde o tumoare, ducând la un fals negativ.

Femeile cu tesut cicatricial în sân trebuie sa-si informeze întotdeauna medicul înainte de mamografie, astfel încât medicul sa poata lua masuri pentru a preveni confundarea unei cicatrici cu ceva mai grav.

Mitul nr. 9: Nu este timp pentru a doua opinie

Programul national de detectare precoce a cancerului de sân si de col uterin recomanda femeilor sa înceapa tratamentul pentru cancerul de sân la 60 de zile dupa ce au fost diagnosticate.

Majoritatea femeilor încep tratamentul dupa 30 de zile, dar studiile au constatat ca asteptarea celor 60 de zile complete nu afecteaza sansa de supravietuire a unei femei. Aceasta înseamna ca femeile au destul timp sa consulte un alt medic înainte de a începe tratamentul.

Obtinerea unei a doua opinii le permite femeilor sa-si cântareasca optiunile si sa aleaga cursul tratamentului cu care se simt cel mai confortabil. De fapt, medicii încurajeaza în mod normal pacientii sa-si exploreze optiunile cât mai mult posibil.

Mitul nr. 10: Nu exista nici o modalitate de a reduce riscul de cancer mamar

Desi nu exista nici o modalitate de a elimina riscul de cancer mamar, alegerile pe care le fac femeile pot ajuta la diminuarea sanselor.

Femeile care fac miscare regulata, manânca o dieta sanatoasa, ramân la o greutate sanatoasa, limiteaza consumul de alcool si nu fumeaza sunt semnificativ mai putin susceptibile de a dezvolta cancer pe parcursul vietii lor.

 

0 Shares
You May Also Like