Istanbul-orasul celor sapte coline
Istanbul-orasul celor sapte coline

Istanbul-orasul celor sapte coline

0 Shares
0
0
0

Istanbul-orasul celor sapte coline Istanbulul este considerat a fi un leagan al mai multor civilizatii ce s-au perindat pe teritoriul istoric al orasului de altadata. El este singurul oras din lume ce se întinde pe malurile a doua continente, Europa si Asia, având o populatie de 11.008.790 de locuitori. Orasul a fost întemeiat de împaratul roman, Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii grecesti, Bizant.

Sub numele de Constantinopol, orasul a servit drept capitala a Imperiului Bizantin, pentru mai bine de un mileniu. În 1453, a fost cucerit de turci, iar ulterior, a devenit capitala a Imperiului Otoman. Abia la 28 martie 1930, numele oficial al orasului a devenit Istanbul.

Orasul vechi se afla pe malul strâmtorii Bosfor, care separa Europa de Asia si Marea Neagra de Marea Marmara. În ziua de azi, orasul este mult mai mare si acopera atât partea europeana, cât si cea asiatica. Desi nu mai este capitala Turciei, Istanbulul are o pozitie majora în economia si cultura tarii, fiind cel mai important centru de comert international al Turciei.

Daca e sa vorbim despre numarul de locuitori înregistrati în acest oras, atunci acesta a fost dintotdeauna unul instabil, deoarece pozitia geografica pe care o ocupa Istanbulul permite acestui oras sa aibao populatie în jur de 17 milioane de locuitori, dar niciodata nu s-a facut publica o cifra exacta a numarului de locuitori. Un alt factor care influenteaza numarul de locuitori este afluxul anual enorm de turisti, care viziteaza Istanbulul indiferent de sezon.

 Din toate aceste puncte de vedere, nu putem vorbi despre Istanbul ca despre un oras suta la suta turcesc, ci îl putem cataloga drept un oras al natiunilor, un oras în care nu se face delimitarea dintre noapte si zi, un oras în care istoria îti traieste prezentul.

Populatia metropolei s-a marit de trei ori în ultimii 25 de ani. Aproape 70 la suta dintre locuitorii Istanbulului traiesc în partea europeana a orasului si doar 30 la sutaîn partea asiatica. De asemenea, în ultima perioada s-a înregistrat un flux migrationist al populatiei bastinase, care cu scopul de a-si gasi un loc de trai mai bun, parasesc casele lor din regiunea Anatoliei si încearca sa se stabileaca în Istanbul.

Cu toate ca Istanbulul este brazdat, în fiecare zi, de milioane de turisti, care, pe parcurs, unii dintre ei se si stabilesc cu traiul în acest oras, din punct de vedere religios, cea mai mare comunitate religioasa o reprezinta musulmanii, adica adeptii Islamului.

Minoritatile religioase sunt formate din crestinii greco-ortodocsi, crestinii armeni, crestinii catolici si din evrei. Conform rencensamântului din 2000, în acel an s-au înregistrat 2691 moschei, 123 biserici si 26 de sinagogi, de asemenea 109 cimitire musulmane si 57 de cimitire non-musulmane.

Sediul Patriarhului Ecumenic de Constantinopol, liderul spiritual al bisericii greco-ortodoxe este amplasat în regiunea Fener (Phanar) a Istanbulului.

Istanbulul a fost ultimul oras în care a domnit Califatul Islamic, între anii 1517 si 1924, când califatul a fost dizolvat si puterea lui a fost preluata de catre Parlamentul Turc.

Istanbulul a fost, din totdeauna, centrul vietii economice a Turciei, datorita localizarii sale geografice. Deschiderea pietelor specifice în oras în jurul anilor 1980 a dus la dezvoltarea pe mai departe a statusului sau economic.moschea albastra istanbul

Levent (Levant) este raionul financiar al Istanbulului, dar de asemenea si cel mai larg centru industrial al Turciei. Istanbulul si provinciile sale vecine produc bumbac, fructe ulei de masline, matase si tutun, dar de asemenea aici putem vorbi despre multe alte articole pe care industriasii turci le produc.

OBIECTIVE TURISTICE ISTANBUL

Moscheea Albastra, construita între 1609- 1616 de catre arhitectul Mehmet Aga, este cunoscuta mai bine sub aceasta denumire datorita mozaicului albatru din interior. Mehmet Aga a construit moscheea atat cu scopul de a infatisa lumii ca si-a depasit maestrii, cat si ca tribut adus superioritatii islamului. Cele sase minarete ale sale aproape ca au produs o neintelegere majora, pentru ca erau la fel de multe cate moschei exista in Mecca. Interiorul moscheei este sculptat fin in marmura alba iar incantatoarele vitralii sunt colorate de razele soarelui. Mausoleul lui Soliman Magnificul si al sotiei sale, precum si mormantul lui Sinan se gasesc in gradinile acestei moschei.

Sfanta Sofia este una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din Turcia. Fondata de Constantin si reconstituita de Iustinian în secolul VI, biserica are un dom de 55 m inaltime si un diametru de 31 m. Traditia spune ca zona din jurul tronului imparatului era centrul oficial al lumii.

Hipodromul a fost construit de imparatul roman Septimiu Sever, insa cel care a facut din arena centrul public al orasului sau a fost Constantin. Au ramas trei monumente în Hipodrom: Obeliscul Theodosie, adus de Constantin din Egipt, Coloana Serpuita formata din trei serpi impletiti si Coloana lui Constantin Porfirogenetul.

Palatul Dolmabahce este considerat o copie a Palatului Versailles din Franta datorita asemanarii stilurilor arhitectonice. Palatul a devenit noua resedinta a sultanilor dupa Palatul Topkapi. Se întinde pe 600 de metri de-a lungul Bosforului. Imensa sala de receptie cu cele 56 de coloane si enorma lustra de patru tone si jumatate, cu cele 750 de becuri uimeste intotdeauna vizitatorii.

Palatul Topkapi a fost un labirint de constructii si centrul puterii otomane intre secolele XV-XIX, devenind locul unor evenimente sublime de-a lungul a 400 de ani de istorie. Fiecare sultan a modificat cladirea dupa nevoi, unitatea sa arhitecturala, atat cat a existat, fiind afectata si de cele patru incendii mari. Singurele cladiri originale ramase de pe vremea lui Mahomed I sunt Raht Hasinesi (sau cladirea tezaurului), care a fost palatul sau original, si Pavilionul cu placi de ceramica.

De ce „Orasul celor sapte coline”?

Istanbul este orasul cel mai populat al Turciei si centrul economic si cultural. Este situat pe stramtoarea Bosforului si traverseaza portul natural cunoscut ca fiind Cosul de Aur in nord – vestul tari. Istanbul se extinde in ambele parti , europeana si asiastica a Bosforului, si este singura metropola din lume care geografic este situata pe 2 continente. Istanbul a devenit a III-a capitala a Imperiului Otoman in 1453.
In 2003, populatia era de 8.803.468 locuitori reprezentand unul din cele mai mari orase ale Europei. Biroul de Recensamant a estimat pentru 20 iulie 2005 o populatie de 11.322.000 locuitori pentru provincie, care este considerata o arie metropolitana, ca fiind a 20-a cea mai mare arie metropolitana din lume.
In anul 2010 va fi ales ca si Capitala Culturii. Istanbul este numit „Orasul pe 7 dealuri” deoarece peninsula istorica , care este cea mai veche parte, a fost construita pe 7 dealuri, de asemenea reprezentat cu cele 7 moschei, una in fiecare varf.
De-a lungul timpului, orasul a avut mai multe nume, de asemenea la un moment dat, a depins de originea oamenilor spre exemplu limba si religia. Bizant, Constantinopol si Stanbul au fost exemple, unde cateva sunt in uz curent depinzand de cultura.

 Clima

 Istanbul are un climat temperat, desi unii sustin bazandu-se pe clasificarile climatice a lui Koppen ca ar avea o clima subtropicala umeda.

 In perioada de iarna este rece, umed si, adesea, acoperit cu zapada,temperatura medie fiind de   5 ° C (42 ° F).  Medie anuala de precipitatii este de 693 mm (27,2 inch). Vara este de departe cea uscata, cu toate ca nu exista o reala  seceta pentru ca  ploua  pe tot parcursul anului. Ninsoarea este destul de comuna între lunile decembrie si martie, cu ninsori pentru o saptamâna sau doua.

 temperaturi anuale istanbul

Demografie

 Populatia din metropola a crescut  mai mult de trei ori în ultimii 25 de ani, între 1980 ?i 2005.  Aproximativ 70% din locuitori stau  în sectiunea europeana a orasului si în jur de 30% în sectiunea asiatica a orasului.  
Din cauza nivelului ridicat al somajului din regiunea de sud-est a Turciei, multi oameni au migrat la Istanbul, unde s-au stabilit la marginea orasului.  Imigrantii, in marea lor parte din estul Anatoliei vin  la Istanbul asteptand imbunatatirea conditiilor de viata  si pentru gasirea unui loc de munca . Acest fapt duce la aparitia de noi constructii la marginea orasului in fiecare an si implicit la o crestere teritoriala a metropolei Istanbul.

 Orasul are o populatie de 11.372.613 rezidenti, în conformitate cu cele mai recente date din 2007, si este unul dintre cele mai mari orase din lume in zilele noastre. Rata de crestere a populatiei din oras este în prezent de  3.45% pe an, în medie, în principal din cauza afluxului de oameni din zonele rurale din împrejurimi.  Istanbul are o densitate a populatiei de 2742 de persoane per square mile (1700 de km patrati)  si depaseste cu mult rata de 130 de persoane  per square mile (81 de persoane pe km patrat) a tarii.

Pentru a va face o parere  despre aceasta viteza de crestere va invitam sa consultati mai jos tabelul cresterii demografice din anul 333 dHr.

demografie istanbul

instanbul, centru istoricDistricte

Istanbul este un  oras imens cu mai multe districte  care contin obiectivele turistice, restaurante, si cluburile de noapte. Istanbul  este cel mai populat oras al Turciei, si centru cultural si financiar.  Asezat pe ambele maluri ale Bosforului, ingusta stramtoare intre Marea Neagra si Marea Marmara, Istanbulul e podul intre  Asia si Europa, atât fizic  cat si cultural.  

1. Sultanahmet-Old City
 În esenta acest cartier reprezinta  Constantinopolul din  timpul imperiului Roman, bizantin, si cea mai mare parte a perioadei otomane, si reprezinta zona unde se afla  cea mai mare parte a trecutului  istoric al orasului.
2.Galata
 Districtul unde isi are baza viata de noapte a orasului populat de multe localuri de noapte , locuri de cazare dar si  Beyoglu, Istiklal Street, si Taksim Square.
3.New City
Acesta este districtul de business al orasului , populat de multe magazine si mall-uri moderne si distincte cum ar fi: Elmadag, Nisantasi, si Etiler.
4.Bosphorus
 Situat pe partea europeana a stramtorii Bosfor acest district  este presarat cu numeroase palate, parcuri, si  cartiere boeme.
5.Golden Horn
 Acest district este construit si trasmite o puternica ambianta de tip Otoman.
6.Princes’ Islands
Acest district este format din noua insule independente , unele mici, altele mai mari cu constructii superbe din lemn care ofera o viziune superba, atat asupra insulelor cat si asupra marii.
7.Asian Side
Jumatatea estica a Istanbulului cu invecinare si cartiere superbe  la marea Marmara si stramtoarea Bosfor
8.Western Suburbs
Partea de vest a partii europene a orasului .

 

Transport

Avion

Avioanele aterizeaza pe aeroportul Istanbul Ataturk Airport, situat la 20 km vest de centrul orasului.
De la aeroport spre oras exista o sumedie de optiuni de transport. In ceea ce urmeaza incercam sa vi le prezentam si sa va spunem care sunt cele mai avantajoase pentru dumneavoastra.

Prima optiune ar fi transportul cu taxiul care costa cam 30 de lire turcesti. O alta forma de transport este autobuzul express , numit Havas care pleaca la fiecare jumatate de ora si costa 10 lire turcesti de persoana. Autobuzul de lnie IETT ,linia 96T, costa 2,5 lire turcesti , si reprezinta de asemenea o varianta de transport , dar poate cele mai comode si mai placute variante de a ajunge de la aeroport in oras le reprezinta metroul , catre statia Aksaray si mai ales tramvaiul catre Kabatas care trece prin cartierul Sultanahmet din chiar centrul istoric al Istanbulului pentru doar 1,4 – 2, 8 lire turcesti.

Calatoria de la aeroport spre Sultanahmet dureaza aproximativ 45 de minute.
Trebuie sa stiti ca angajatii aeroportului incercand sa va directioneze spre autobuze cu taxe de transport foarte mari , mai mult de 30 lire turcesti de persoana, asadar pentru cei care vor sa calatoreasca mai ieftin le recomandam variantele de transport cu metroul sau tramvaiul. E important de stiut, de asemenea ca in fuctie de nationalitatea dumneavoastra aveti nevoie de viza pentru intrarea pe teritoriul Turciei. Vizele se cumpara in aeroport inainte de punctul de verificare al bagajelor. Nu se accepta bani turcesti sau card de credit , plata pentru vize se face in monede internationale euro sau dollari. Pentru romani taxa de viza este de aproximativ 15 euro de persoana.
De asemenea trebuie sa stiti ca alimentele si bauturile din aeroport costa de pana la cinci ori mai mult decat in oras.

Istanbulul  are, de asemenea, un mic aeroport Sabiha Gökçen , localizat în partea anatoliana  a orasului.
De pe acest aeroport opereaza curse charter multe din companiile low-cost europene. Exista si de aici un autobuz de tip Havas care va duce spre centru orasului pentru doar 10 lire turcesti.O varianta mai ieftina e autobuzul de linie E10 care pentru doar 3 lire va duce in aproximativ 70 de minute in Kadikoy.De acolo se poate lua un feribot spre Eminonu.

Tren international

Daca alegeti sa mergeti la Istanbul cu un tren international, puteti ajunge pana in statia Sirkeci, aproape de Sultanahmet. Aici ajung  trenurile care pleaca din Europa.
Trenuri spre Istanbul : trenuri overnight din Sofia ( Bulgaria) , din Belgrad(Serbia) si se mai poate lua chiar din Budapesta (Ungaria).
Trenul Bosfor: pleaca din Bucuresti la ora 12,16 pm si ajunge la ora 8,30 am in Istanbul.(dar asteptati-va la o intarziere posibila de maxim 2 ore). Pretul este de aproximatin 146 lei de persoana la clasa a doua. Trenul nu are vagon restaurant.
Exista trenuri si din Chisinau si de doua ori pe zi din Salonic(Grecia), tren foarte lent care iti ia aproape o zi intreaga . Varianta de noapte a aceluiasi tren e mult mai rapid dar si mai scump.

 Autocar sau Autobuz

Autobuzele si autocarele ajung la magnifica Esenler Otogar, o autogara uriasa situata la circa 10 km vest de centrul orasului. De acolo sunt o multitudine de minibusuri si taxiuri care va duc unde doriti in Istanbul. Deasemenea si metroul opreste in autogara.
Exista multe curse de autocar din Romania si Bulgaria spre Istanbul , aproape in fiecare zi.

Masina proprie
Traficul in Istanbul poate fi unul greu de imaginat , avand in vedere ca sunt inregistrate peste 1,5 milioane de masini doar ale localnicilor. De altfel exista proiecte pentru constructia de autostrazi suplimentare datorita faptului ca cele existente nu mai fac fata traficului.
Daca ati ajuns in Istanbul cu masina proprie si nu sunteti obisnuiti cu aglomeratia sfatul nostru este sa parcati masina intr-un loc sigur si sa folositi mijloacele de transport in comun.
 
Mai jos gasiti cateva harti ale orasului Istanbul , precum si harta marelui Bazaar. Le puteti downloada gratuit , au o calitate foarte buna. Speram sa va fie de folos in excursia dumneavoastra prin „Orasul de pe doua continente”.

 Istanbul harta orasului Istanbul harta                                                                                  istanbul harta turistica                                      istanbul harta                                         istanbul harta marele bazar

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfaturi utile

1.In Istanbul va recomandam cu caldura sa folositi ca mijloace de transport in comun tramvaiul sau metroul, taxiurile sunt foarte scumpe. Pentru a putea calatori cu tramvaiul sau metroul aveti nevoie sa cumparati cate o moneda specifica din locurile special amenajate care va permit accesul in mijlocul de transport.

2.In Istanbul se accepta si dollarul american si euro, dar sfatul nostru este sa va schimbati banii in lira turceasca pentru ca veti iesi mult mai ieftin. Recomandam cu caldura schimbarea banilor la una din numeroasele banci din centrul orasului.

3.Ca peste tot in orasele mari ale lumii trebuie sa va feriti de hotii de buzunare care isi fac veacul in centrul orasului Istanbul.

4.Atentie la night cluburile care percep supra taxe pe bauturi bazandu-se pe meniuri false. Feriti-va de grupurile de tineri sau tinere care va acosteaza pe drum spunand ca stiu un night club bun. De obicei va invita prima oara la masa pentru a va castiga increderea apoi totul se termina cu o mare escrocherie.

5.Feriti-va de clubul numit SIA, intre Akara si strada Istiklal, aici se intampla frecvent astfel de abuzuri , folosindu-se de fete frumoase angajate de ei si ajungandu-se chiar la forta bruta. Cele trei litere ale clubului sunt afisate mari la intrare.

 Mai jos va prezentam un filmuletz de prezentare al minunatiilor orasului Istanbul in limba engleza. Sper sa fie un argument bun pentru a vizita acest oras.

 

 

 6. Atentie deasemena la pretul hotelurilor , inspecial al hotelurilor mai mici. Ei afiseaza pretul in lire turcesti dar cand vrei sa pleci iti spun ca a fost o greseala si ca plata e de fapt in euro sau dollari. In general le depistati pe cele care refuza plata in avans si spun ca doar la plecare se accepta plata. Mare atentie!

7.Atentie la cei care lustruiesc pantofi. Obisnuiesc sa isi lase peria sa cada si cand un turist se apleaca sa le-o dea se ofera sa-ti lustruiasca pantofii drept recompensa.Dupa care iti spun ca doar lustruirea cu prima crema a fost cadou restul costa minim 5 lira.Eu am patit-o dar altfel formulata, m-a oprit sa ii dau o moneda mica din tara mea ca e colectionar, apoi drept recompensa a vrut sa-mi faca papucii, iar restul ca mai sus. Dar nu m-am lasat pacalit ca i-am dat 1 dollar. A zis catre mine „only paper”, adica 5 lira, dar eu aveam o hartie de 1 dollar , tot paper era.

8. Turcia are o sectie a politie special destinata turistilor. Ii puteti gasi pentru orice problema la numarul de telefon : +90 212 527 45 03 ( fax : +90 212 512 76 76 ). Ar fi recomandat sa aveti acest numar de telefon in agenda dumneavoastra pentru orice eventualitate. Vorbesc Engleza!

9.Pe cat se poate nu consumati apa de la robinet sau din locuri publice, turcii in marea lor majoritate beau apa imbuteliata . Va recomandam si dumneavoastra!

Cam atat la momentul acesta despre Istanbul. Dincolo de aceste ultime randuri care ar putea sa va sperie trebuie sa va spunem ca orasul Istanbul trebuie vizitat cel putin odata in viata: este extraordinar. Noi am fost acolo si vom reveni oricand in acest oras care ne-a fascinat! Invitam pe aceasta cale pe toti cei ce vor sa mearga sau au fost in Istanbul sa scrie pe forum si sa-si impartaseasca experientele, bune sau rele, pentru a-i indruma si pe altii in incursiunea spre Orasul de pe doua continente.

Mai jos mai punem cateva fotografii, mare parte dintre ele realizate de noi pentru a va convinge inca odata ca Istanbulul merita vizitat!

istanbul taraba big bazzar

istanbul strada restauranteIstanbul vedere de pe un acoperis

Istanbul moscheea albastra

Istanbul vedere oras

big bazzar istanbul istanbul strazi restaurant

0 Shares
You May Also Like