Eliberarea din închisoare – Cum se face reintegrarea sociala

Eliberarea din închisoare – Cum se face reintegrarea sociala?

0 Shares
0
0
0

Fiecare deținut care intră în închisoare va trebui într-o zi să plece. Este în interesul societății ca el să poată fi reintegrat, în special prin locuințe și angajare.

Un astfel de program de reintegrare sociala nu are loc peste noapte. Trebuie pregătit și însoțit. Pregătit în timpul detenției, însoțit la eliberare. Și, pentru a evita că trebuie să existe reintegrare, ar trebui să ne preocupe și integrarea tinerilor în societate, înainte ca aceștia să scape de sub control. Program amplu.

Ce este dincolo de usa inchisorii?

La fel ca Jean Valjean, un personaj celebru din „Mizerabilii” de Victor Hugo – bântuit continuu de statutul său de fost condamnat – mulți prizonieri eliberați se trezesc blocați cu o etichetă și condiționati de trecutul lor. Zidurile închisorii sunt adesea înlocuite cu ziduri de prejudecăți și frică.

Ar fi minciună să se afirme că acest cuvânt prizonier, chiar prefixat de prefixul ex-, nu provoacă o anumită reținere, când nu este o animozitate deschisă, inclusiv uneori din partea (foștilor) rude.

Pe lângă aceste lucruri, realitatea materială josnică acționează rapid și ca o barieră și, de îndată ce ușile închisorii se închid în spatele celui eliberat, alte uși îi sunt trântite în față, în special cele ale unei multitudini de locuri de muncă pentru care necesită un certificat de bună conduită și morală.

Totuși, chiar și nesocotind temerile (legitime sau nu) ale persoanei in cauza, întoarcerea în lumea liberă se dovedește dificilă pentru simplul motiv că prizonierul este puțin pregătit în timpul detenției. Ieșirea din închisoare este foarte dureroasă pentru că nu sunt pregătiți pentru asta, decât cei care au familie. Printre cei care ies din închisoare, sunt probabil doi din zece care sunt așteptați.

Prioritatea este așadar să găsești un loc de muncă, cazare, să faci demersurile administrative (CAS, asigurări de sănătate etc.)… Nu întotdeauna este ușor, oricine ai fi, și a fortiori când ai fost scos din viața de mai multi ani. De aici se pune întrebarea: pregătește închisoarea pe deținut pentru reintegrarea lui?

Deținuții, când ies din închisoare, cred că vor primi o mare cutie cadou pe care scrie „libertate” in ea, si totul va fi roz… Dar nu asta este libertatea, nu este un pachet pe care il desfaci… Acum libertatea poate durea putin, din cauza constrangerilor pe care ti le impune. Și mai presus de toate, descoperi ce este singurătatea în libertate.

Ce pasi sunt de facut in ceea ce priveste programul de reintegrare sociala?

Programul de reintegrare socială are următoarele obiective:

  • Conștientizarea factorilor care au dus la comiterea faptei de natură penală;
  • Stimularea motivației pentru schimbare;
  • Construirea unui repertoriu cognitiv, emoțional și comportamental sănătos;
  • Dobândirea unor abilități specifice, în funcție de motivul pentru care s-a impus programul de reintegrare socială (conștientizarea resurselor personale, eliminarea factorilor care favorizează comportamentul infracțional, controlul eficient al situațiilor de risc și al emoțiilor copleșitoare, dezvoltarea inteligenței emoționale și a responsabilității sociale).

Astfel, acest program sprijină integrarea socială a persoanelor condamnate la sancțiuni alternative la încarcerare, cum ar fi munca în folosul comunității, stagii de muncă, proiecte asociate cu detenția sub brățări electronice etc.

0 Shares
You May Also Like