Cât de importantă este izolația pentru a avea o locuință confortabilă și sigură?

Cât de importantă este izolația pentru a avea o locuință confortabilă și sigură?

0 Shares
0
0
0

Atunci când alegi să îți construiești o casă, bineînțeles că îți dorești să o faci cât mai confortabilă și potrivită pentru nevoile tale. De aceea, încă de la alegerea proiectului, a modului în care este compartimentată, și până la finalizare și ultimele amenajări interioare, ești implicat 100% pentru a te bucura apoi de casa visurilor tale.

Foarte importante sunt materialele pe care alegi să le folosești, care trebuie să fie de calitate și să respecte cerințele din proiectul realizat de către arhitect. Aceste materiale se aleg în funcție de compartimentare, dar și de locul în care îți construiești casa. Clima influențează foarte multe alegerile legate de ferestre și uși, precum și izolația pe care casa ta o va avea pentru a-ți oferi un confort termic excelent.

Ce fel de izolații se pot face pentru locuința ta?

 

Locuința se poate izola fie prin izolarea pereților la exterior sau la interior, izolarea tavanului, izolarea pardoselii sau izolarea acoperișului. Izolarea pereților la exterior se poate face prin placarea acestora pe exterior cu polistiren extrudat, vată minerala bazaltică, vată minerală de sticlă sau spumă poliuretanică.

Această spumă se poate aplica cu ajutorul unui pistol pentru spuma poliuretanica. La interior se poate folosi tot polistirenul extrudat, care este un bun izolator termic și fonic. Poți alege și vata minerală care se poate încadra ușor între pereții de rigips.

Avantajul acesteia este si faptul că este ignifugă. Vata minerală bazaltică și cea de sticlă sau polistirenul extrudat pot fi folosite cu succes și la izolarea tavanului. Tot la tavan se pretează foarte bine spuma poliuretanică aplicată cu un pistol pentru spuma poliuretanica. Aceasta se potrivește foarte bine la casele din lemn, deoarece stopează și eventualele scurgeri ale acoperișului.

Tot pentru izolarea tavanului se poate instala un tavan fals din metal care pe lângă izolare termică asigură protecție și împotriva condensului. Spuma din polietilenă sau polistirenul extrudat se pot folosi și pe pardoseală, fiind ca un adevărat covor izolant dacă se alică peste șapa de beton.

Tot cu un pistol pentru spuma poliuretanica poți să faci izolarea acoperișului, aplicând spuma reduci cu 30% pierderile de căldură care se pot întâmpla prin acoperiș. Este foarte important să alegi materialul izolator în funcție de zona în care locuiești, să studiezi care este cel mai bun izolator în funcție de temperaturile pe care le vei experimenta acolo.

Cum să finisezi locuința după ce ai făcut izolația?

 

O dată realizată izolația se poate trece la finisajele și lucrările finale. La exterior se vine peste izolație cu o vopsea decorativă. Poți să alegi dintr-o gamă variată de nuanțe. Este foarte important să găsești o persoană care să știe să aplice această vopsea, astfel încât să ai un rezultat final satisfăcător. La interior, peste izolație se vine cu placa de rigips, apoi vopseaua. Există mai multe tipuri de vopsele și pentru interior.

Dintre cele care sunt ușor în relief, până la vopsele cu sclipici sau sidefate și într-o gamă variată de nuanțe. Este foarte ușor să întreții apoi pereții zugrăviți, iar cu o îngrijire corespunzătoare vei reuși să păstrezi un aspect plăcut pentru o perioadă lungă de timp, iar pe lângă asta să te bucuri de confortul termic de la interior, astfel încât vei avea temperatura constantă. Este foarte important să nu ai în locuința ta fluctuații mari de temperatură, umezeală și condens.

0 Shares
You May Also Like