De ce este valoros aurul?

De ce este valoros aurul?

0 Shares
0
0
0

Toata lumea iubeste bijuteriile din aur, si cu siguranta toata lumea isi indreapta atentia spre casele de amanet aur Bucuresti pentru a-si alege bijuteriile perfecte, insa oare cata lume stie cum se obtine aurul si care sunt depozitele sale? Ei bine, vom afla toate aceste lucruri in continuarea acestui articol.

Aurul a fost cautat inca din cele mai vechi timpuri (acum 5000+ ani) si este inca apreciat in ziua de azi, atat pentru frumusetea sa, pentru depozitul bogatiei, cat si pentru natura lor durabila. De exemplu, aurul este rezistent la coroziune. Poate fi aplatizat la fractii de milimetri grosime.

De asemenea, este foarte stabil si un excelent conductor de electricitate si este utilizat in numeroase aplicatii industriale. Aproximativ 50% din aurul din lume este fie ca artefacte decorative, fie ca bijuterii, in timp ce ~ 35% este utilizat pentru moneda, iar utilizarea industriala reprezinta ~ 15%.

In secolul al 14- lea i.Hr., egiptenii foloseau aurul pentru a mormai morminte si in cele din urma au invatat sa alerge aurul cu alte metale. Si in jurul anului 500 i.Hr. in Turcia a aparut prima moneda de aur. Acum metodele noastre de extragere si manipulare a aurului au devenit mult mai sofisticate.

Miscarea rafinarii aurului si a altor metale a dus la cautarea formarii aurului din alte metale, cunoscute sub numele de alchimie. Doar recent oamenii de stiinta din China au preformat un tip de alchimie, transformand cuprul intr-o substanta care in unele circumstante se comporta ca aurul (cu toate acestea, este de fapt foarte departe de realitate).

Ce sunt depozitele de aur?

Aurul are loc intr-o gama larga de tipuri de depozite de minereuri, care pot fi definite aproximativ ca depozite de minere primare (de exemplu, aur lode in cuart) sau depozite secundare de minereu (de exemplu, aur de placer). Aurul in toate zacamintele de minereu este tipic sub forma de aur si / sau electrum autohton (un aliaj natural de aur si argint, cu putin cupru), sau in structura cristalului sau sub forma de nano-incluziuni in alte minerale (de ex. pirita).

Depozite primare de minereu

Geologii au numeroase denumiri si clasificari diferite pentru depozitele de minere primar cu aur si, in mod confuz, nu exista doar un singur factor folosit pentru a le defini si separa. Cateva exemple sunt depuneri de aur care s-au format in jurul centrelor magmatic-hidrotermale (adica depozite porfirice de cupru-aur, depozite epitermice de aur-argint, depozite de aur skarn, depozite de fier-oxid-cupru-aur (IOCG), depozite de aur legate de intruziune).

Alte tipuri de zacaminte de aur sunt depozitele masive de sulfura (VHMS) gazduite de sub vulcan si depozitele sedimentare-exhalative bogate in aur, gazduite de bazin. Exista, de asemenea, zacaminte de aur sin-deformationale in terenurile metamorfice si curele de piatra verde (depozite Au lode orogenice), zacaminte de aur de tip Carlin (caracteristice aurului „prins” in piritul mineral), precum si depozite de aur-uraniu gazduite de conglomerate.

Depozite secundare de minereu

Depozitele secundare de aur sunt ceea ce cauta cei mai multi prospectori. Cele mai populare sunt numite depozite de aur placer. Acestea se formeaza datorita aurului dintr-un depozit de minereu primar expus la suprafata la atmosfera si la toate elementele (de exemplu, eroziunea din vant si apa in timp). Aceste procese surficiale descompun rocile si mineralele care gazduiesc aurul si, deoarece aurul este atat de rezistent, greu si practic indestructibil, va fi transportat si, in cele din urma, se va acumula si se va concentra undeva, precum un canal de albie. Aurul este foarte dens, de aceea se scufunda si se poate acumula si infasura in albie.

Cum se formeaza aurul? Cum poate fi concentrat si transportat?

Aurul (in depozite primare de minereu) este concentrat si transportat sub forma de specii dizolvate in lichide fierbinti (adica lichid, vapori sau fluid supercritic), cunoscute sub denumirea de fluide hidrotermale. Aceste fluide hidrotermale ar putea fi ape subterane incalzite sau alte surse de lichide din scoarta terestra.

Aurul este foarte greu de dizolvat, dar poate fi dizolvat intr-un acid puternic precum acidul clorhidric amestecat cu acidul azotic (cunoscut si in randul chimistilor sub denumirea de aqua regia „apa regala”), care in proces transforma Au in Au 3+ (datorita puternicului sau oxidand natura).

Aceasta oxidare a aurului face disponibil pentru complexare cu CI – ioni (pentru a forma specii apoase , cum ar fi AuCl 4 ) sau cu HS – si S 2 O 3 2-liganzi (pentru a forma specii , cum ar fi AuHS o , Au (HS) 2 – si Au (S 2 O 3 ) 2 3 ) sau cu CN – liganzi (pentru a forma Au (CN) 2 – ), sau eventual, chiar complexarea materiale pe baza de carbon organice sau anorganice (de exemplu, microorganisme, hidrocarburi precum bitumul). Ligamentul sau aurii ioni se vor complexa, depinde de conditiile fluidului hidrotermal care transporta, cum ar fi starea de oxidare, salinitatea si aciditatea.

Depunere

Deci, acum stim cum este transportat, dar ce urmeaza? Trebuie depus undeva si cumva, intr-un fel de „capcana”. Deoarece stim cum se dizolva aurul, putem aplica conditiile invers pentru a determina modul in care este depus (de exemplu, principiul lui Le Chatelier, luand in considerare ecuatii precum: Au S + HS – + H + + ¼O 2 ↔ Au (HS) o + ½H 2O).

Deci, daca exista o scadere a ionilor sau a liganzilor, sau a starii de oxidare sau cresterea pH-ului, aurul se va depune. Acest lucru se poate realiza prin procese cum ar fi fierberea, sulfidarea (adica formarea piritului mineral cu sulf si fier) ​​si oxidarea (de exemplu, amestecarea cu o alta apa meteorica oxigenata) sau racirea. De exemplu, daca a existat o cadere brusca de presiune si fierberea lichidului hidrotermic care transporta aurul, acesta va scadea HS – (prin fractionarea H 2 S in vapori).

De asemenea, aurul poate fi absorbit de minerale cu incarcaturi pozitive de suprafata (precum pirita bogata in arsen). Daca pare un pic confuz, asta se datoreaza faptului ca si chiar oamenii de stiinta nu inteleg pe deplin cum este transportat si depus aurul in toate conditiile!

0 Shares
You May Also Like