De cate tipuri sunt fosele septice?

0 Shares
0
0
0

O fosa septica este un rezervor de sedimentare subacvatic utilizat pentru tratarea apelor uzate prin procesul de descompunere biologica si drenare. Foselele septice permit o eliminare in siguranta a apelor uzate si, prin urmare, sunt foarte populare in zonele care au un sistem de drenaj deficitar sau sunt in afara retelei de canalizare.

Acestea lucreaza colectand deseurile umane si apele uzate intr-un mare rezervor subteran, si sunt utilizate cu preponderenta in zonele rurale. Cand fosele septice sunt umplute, proprietarii locuintelor acceseaza www.calypsomono.ro pentru a lua legatura cu specialistii, in vederea eliminarii apelor uzate si a deseurilor.

Foselele septice nu sunt utilizate mult in zonele urbane, deoarece deseurile din orase si chiar si din mediul rural, sunt tratate si transportate prin sistemul de canalizare, acestea sunt intretinute de compania de apa din zona dvs. locala.

Tipuri de sisteme septice

Proiectarea si dimensiunea sistemului septic poate varia foarte mult, datorita unei combinatii de factori. Acesti factori includ dimensiunea gospodariei, tipul solului, panta santierului, dimensiunea lotului, apropierea de corpurile de apa sensibile, conditiile meteorologice sau chiar reglementarile locale.

Mai jos sunt zece dintre cele mai frecvente tipuri de sisteme septice utilizate. Lista nu include totul; exista multe alte tipuri de sisteme septice.

Fosa septica

Aceasta este un rezervor ingropat, etans, proiectat si construit pentru a primi si trata partial apele uzate sanitare menajere. Solidele grele se instaleaza pe partea inferioara a rezervorului, in timp ce grasimile si solidele mai usoare plutesc spre partea de sus. Solidele raman in rezervor, in timp ce apele uzate sunt evacuate in campul de scurgere pentru a fi tratate si dispersate in continuare.

Sistemul conventional

Acesta este un sistem descentralizat de tratare a apelor uzate constand intr-o fosa septica si un sant sau un sistem de infiltrare a apelor reziduale subterane (canal de scurgere). Un sistem septic conventional este de obicei instalat la o casa unifamiliara sau o intreprindere mica.

Drenajul cu pietris / piatra este un design care exista de zeci de ani. Numele se refera la constructia campului de scurgere. Prin acest proiect, efluentul este canalizat din fosa septica intr-un sant subteran de piatra sau pietris. Un material geofabric sau similar este apoi asezat deasupra santului astfel incat nisipul, murdaria si alti contaminanti sa nu intre in piatra curata.

Efluentul se filtreaza prin piatra si este apoi tratat in continuare de microbi odata ce ajunge in solul de sub santul de pietris / piatra. Sistemele de pietris / piatra sunt relativ mari in amprenta totala si pot sa nu fie adecvate pentru toate locurile sau conditiile rezidentiale.

Sistemul de camera

Campurile de scurgere fara pietris au fost utilizate pe scara larga de peste 30 de ani in multe state si au devenit o tehnologie conventionala care inlocuieste sistemele de pietris. Acestea iau mai multe forme, inclusiv camere cu fundul deschis, teava invelita de tesaturi si materiale sintetice, cum ar fi mediul de polistiren expandat.

Sistemele fara pietris pot fi fabricate cu materiale reciclate si ofera o economie semnificativa in amprenta de carbon.

Un exemplu de sistem fara pietris este sistemul de camera. Sistemul de camera serveste ca un design alternativ la sistemul de pietris / piatra. Avantajul principal al sistemului de camera este usurinta crescuta de livrare si constructie.

De asemenea, acestea sunt potrivite pentru zonele cu mese de ape subterane mari, unde volumul de sistem septic influent este variabil (de exemplu, la o casa de vacanta sau un han de sezon), intr-o zona in care pietrisul este rar.

Acest tip de sistem consta intr-o serie de camere conectate. Zona din jurul si deasupra camerelor este plina de sol. Tevile transporta ape uzate de la fosa septica pana la camere. In camere, apa uzata intra in contact cu solul. Microbii de pe sau din apropierea solului trateaza efluentul.

Sistem de distributie prin picurare

Sistemul de distributie prin picurare este un tip de dispersie a efluentilor care poate fi utilizat in multe tipuri de campuri de scurgere. Principalul avantaj al sistemului de distributie a picaturii este ca nu este necesara o movila mare de sol, deoarece lateralele de picurare sunt introduse in partea de sus a 6-12 cm de sol.

Dezavantajul sistemului de distributie a picaturii este ca necesita un rezervor de doza mare dupa fosa septica pentru a se acomoda cu administrarea in doza cronica a apelor uzate in zona de absorbtie a picaturii.

Componente suplimentare, cum ar fi energia electrica, sunt necesare pentru acest sistem, necesitand o cheltuiala suplimentara si o intretinere sporita.

Unitatea de tratament aerob

Unitatile de tratament aerobic (UTA) folosesc multe dintre aceleasi procese ca o statie de canalizare municipala, dar la o scara mai mica. Un sistem aerobic injecteaza oxigen in rezervorul de tratament.

Oxigenul suplimentar creste activitatea bacteriana naturala in sistem, care ofera apoi un tratament suplimentar pentru substantele nutritive din efluent. Unele sisteme aerobice pot avea, de asemenea, un rezervor de pretratare si un rezervor de tratament final, inclusiv dezinfectarea pentru a reduce suplimentar nivelul de patogen.

Avantajele acestui sistem sunt ca poate fi utilizat in locuinte cu loturi mai mici, conditii inadecvate de sol, in zonele in care nivelul apei este prea mare sau pentru locuintele din apropierea unui corp de apa de suprafata sensibile la contaminarea cu substante nutritive continute in apele uzate. Intretinerea regulata in timpul vietii ar trebui sa fie de asteptat pentru UAT-uri.

Sisteme movile

Sistemele de movile sunt o optiune in zonele cu adancimea solului, cu apele subterane mari sau cu fundul superficial. Movila de nisip construita contine un sant de camp. Efluentul din fosa septica se varsa intr-o camera de pompare unde este pompat la movila in doze prescrise. Tratamentul efluentului are loc pe masura ce se descarca in sant si se filtreaza prin nisip, apoi se disperseaza in solul natal.

In timp ce sistemele de movila pot fi o solutie buna pentru anumite conditii de sol, acestea necesita o cantitate substantiala de spatiu si intretinere periodica.

Sistem de filtrare cu nisip

Sistemele de filtrare a nisipului pot fi construite deasupra sau sub pamant. Efluentul curge din fosa septica intr-o camera de pompare. Este apoi pompat la filtrul de nisip. Filtrul de nisip este adesea captusit cu PVC sau o cutie de beton umpluta cu un material de nisip.

Efluentul este pompat la presiune joasa prin conductele din partea superioara a filtrului. Efluentul paraseste conductele si este tratat asa cum se filtreaza prin nisip. Apa uzata tratata este apoi evacuata in campul de scurgere.

Filtrele cu nisip ofera un nivel ridicat de tratament pentru nutrienti si sunt bune pentru siturile cu niveluri mari de apa sau care sunt aproape de corpurile de apa, dar sunt mai scumpe decat un sistem septic conventional.

Sistem de evapotranspiratie

Sistemele de evapotranspiratie au campuri de scurgere unice. Baza campului de scurgere a sistemului de evapotranspiratie este captusita cu un material etans. Dupa ce efluentul intra in campul de scurgere, acesta se evapora in aer. Spre deosebire de alte proiecte ale sistemului septic, efluentul nu se filtreaza niciodata in sol si nu ajunge niciodata la apele subterane.

Sistemele de evapotranspiratie sunt utile numai in conditii specifice de mediu. Clima trebuie sa fie arida si sa aiba caldura si soare adecvat. Aceste sisteme functioneaza bine in solul superficial; cu toate acestea, risca sa esueze daca ploua sau ninge prea mult.

Sistemul umed construit

O zona umeda construita imita procesele de tratament care apar in zonele umede naturale. Apele uzate curg din fosa septica si intra in celula umeda. Apa uzata trece apoi prin medii si este tratata de microbi, plante si alte medii care elimina agentii patogeni si nutrientii. Celula umeda consta, de obicei, intr-un strat impermeabil, si pietris si nisip, impreuna cu plantele umede corespunzatoare, care trebuie sa poata supravietui intr-un mediu perpetuu saturat.

Un sistem umed poate functiona fie prin fluxul gravitational, fie prin distributia presiunii. Pe masura ce apele uzate curg prin zonele umede, acestea pot iesi din zona umeda si se vor curge intr-un camp de scurgere pentru tratarea suplimentara a apelor uzate in sol.

Cluster / Sistem comunitar

Un sistem descentralizat de tratare a apelor uzate sub o forma de proprietate comuna care colecteaza apele uzate din doua sau mai multe locuinte sau cladiri si o transmite catre un sistem de epurare si de dispersie situat pe un loc adecvat in apropierea locuintelor sau cladirilor. Este frecvent sa gasiti sisteme de cluster in locuri precum subdiviziunile rurale.

0 Shares
You May Also Like