In ceea ce priveste saparea santurilor pentru canalizare, procesul de sapare incepe dupa ce roglele de trasare sunt asezate si fixate la inaltimile necesare in conformitate cu cerintele proiectului.
In cazul in care terenul unde urmeaza sa se efectueze sapaturile este pavat, se impune indepartarea dalelor de pavaj pe latimea necesara, plus cate 25 centimetri de fiecare parte a santulu, dupa care se incepe saparea.
Daca este nevoie de saparea unor santuri scurte, atunci se va opta pentru saparea manuala, folosind harletul pentru a sapa, iar lopata pentru a indeparta pamantul din groapa propriuzisa.
Se poate opta pentru saparea manuala a santurilor, in cazul in care nu este nevoie ca adancimea acestora sa depaseasca 2.5 metri. In cazul in care santul este mai adanc, se opteaza pentru utilizarea podinelor intermediare din lemn, astfel incat pamantul sa fie aruncat in trepte. Se poate opta de-asemenea si pentru utilizarea benzilor transportatoare.
Este important de facut precizarea ca in cazul in care pamantul este suficient de tare, iar muncitorii nu se expun pericolului de surpare a pamantului, atunci santul poate fi sapat si fara a mai fi nevoie de sprijinirea malurilor. In caz contrar, daca terenul nu este suficient de tare, atunci este necesar sa se opteze pentru utilizarea sprijinirilor malurilor.
Sprijinirea santurilor se face cu dulapi si bile de brad, astfel incat muncitorii care sapa in sant sa fie protejati impotriva surparii malurilor. Sprijinirea va fi executata treptat, odata cu inaintarea in adancime a sapatrurii. Se poate incepe sprijinirea, in momentul in care muncitorii ajung undeva la 1.20 – 1.50 metri sapati.
Pentru adaugarea sprijinirilor se va scoate pamandul din sant, acesta trebuie sa fie curatat perfect, pentru ca apoi sprijinirile sa fie asezate in sant. Este deosebit de important ca muncitorii sa nu lucreze la adancime mai mare, de 1.50 metri fara utilizarea sprijinirilor atunci cand solul nu este tare, pentru ca isi pun viata in pericol.
Utilizarea sprijinirilor le poate fi de folos, si le poate salva viata, in cazul in care are loc surparea pamantului.
In cazul in care este nevoie de saparea unor santuri pe distante lungi si foarte lungi, atunci cel mai probabil nu va mai fi necesar ca muncitorii sa se ocupe de sapatul manual al santurilor. Cel mai probabil, se va opta pentru utilizarea masinilor de sapat santuri de pe, https://www.eurogrup-utilaje.ro/utilaje-de-subtraversare, care isi vor dovedi eficienta.
Saparea mecanica a santurilor folosind utilaje de subtraversare, are o foarte mare productivitate. Utilizarea utilajelor pentru saparea santurilor, inseamna automat un timp redus pentru saparea santurilor.
De cele mai multe ori, saparea mecanizata a santurilor se efectueaza pentru lucrarile de alimentare cu apa, sau pentru lucrarile de canalizare.
Asadar, dupa cum se poate vedea, atunci cand este nevoie de saparea santurilor pe distante scurte, se poate opta pentru saparea manuala a santurilor, muncitorii folosind in acest sens harletul si lopata, si sprijinirile atunci cand este necesar.
In momentul in care este necesara saparea santurilor pe distante mai lungi, atunci se va opta pentru saparea santurilor cu ajutorul utilajelor.