How to use an audio mixer?

Cum se foloseste un mixer audio?

0 Shares
0
0
0

Pentru toti cei care profeseaza ca dj, un mixer audio este considerat a fi dirijorul unui show live, dat fiind faptul ca acesta preia semnalul de la diferite surse si il directioneaza spre una sau spre mai multe iesiri.

Chiar daca la prima vedere un mixer audio pare a fi un echipament destul de dificil de folosit, dat fiind faptul ca acesta are o multime de butoane, cu siguranta lucrurile insa nu stau chiar asa.

Trebuie precizat ca in realitate, pe mixer majoritatea butoanelor care se gasesc sunt duplicate, iar fiecare linie are exact aceleasi butoane, in functie de complexitatea mixerului, sau chiar mai putine.

Un amanunt foarte interesant este acela ca definitoriu pentru calitatea unui mixer audio este amplificatorul acestuia. Apoi, un mixer audio trebuie sa mai aiba si un jack de insert dar si un jack de line level.

Insertul este folosit pentru transmiterea semnalului din mixer afara, pentru a fi procesat si apoi trimis din noi in mixer. In ceea ce priveste line level-ul, acesta este acolo in situatia in care nu este nevoie de un preamplificator.

De regula, primul buton este butonul de gain, acesta este un fel de buton de volum. Acest buton se afla acolo pentru ca ajuta la egalizarea tuturor semnalelor si la aducerea lor la acelasi nivel, pentru ca apoi acestea sa fie controlate din butonul de volum.

Mai jos se regaseste de regula un buton de Lo Cut. De regula microfoanele nu au nevoie de sunete joase, asa ca se apasa butonul acela pentru a reduce zgomotele nedorite, precum zgomotul acela atunci cand microfonul se fataie in mana celui care il utilizeaza.

Apoi, mai jos pe mixer se regasesc butoanele de controlat tonalitatea. Exista butoane pentru tonalitate inalta, pentru tonalitate medie sau pentru tonalitate joasa. Mixerele de calitate au egalizatoare parametrice.

Asta inseamna ca dispun de doua potentiometre, unul care are rolul de a gasi frecventa care se doreste a fi modificata, iar al doilea are rolul de a reduce sau de a scadea frecventa.

Apoi, mai jos se gasesc diferite alte butoane in functie de mixer. Se gasesc auxiliarele care sunt semnale ce pleaca din mixer insa nu merg in boxele principale ci pleaca acolo unde este nevoie (la monitoare, la inregistrare, sau oriunde mai sunt necesare semnale).

Se gasesc apoi mai jos pe mixer butoanele de effects, acestea se gasesc in situatia in care mixerul are efecte interne, iar de la ele se poate regla volumul efectelor.

Mai jos se pot gasi butoane care fac alte chestii, precum butonul de mute, sau botunul de PFL (Pre Fade Listen), care transmite semnalul in casti, dar nu si in boxele principale.

Asadar, acestea sunt butoanele cu care este dotat un mixer audio. Desi aparent par foarte multe iar un mixer audio pare greu de utilizat, lucrurile nu stau chiar asa, iar cei care profeseaza ca dj sunt incantati de munca pe care o practica.

Ei bine, un dj care se respecta, de fiecare data cauta sa isi cumpere un mixer audio cat mai performant, dat fiind faptul ca va folosi echipamentul la diferite evenimente.

0 Shares
You May Also Like