Cele mai grave afectiuni ale gingiilor – ce boli te pot lasa fara dantura

Cele mai grave afectiuni ale gingiilor – ce boli te pot lasa fara dantura

0 Shares
0
0
0

Suntem mereu preocupați de dinții noștri. Să fie îngrijiți, cât mai curați și sănătoși. Dar te-ai întrebat vreodată cât de importantă este și îngrijirea gingiilor? Cel mai probabil, niciodată sau doar atunci când te-ai confruntat cu o sangerare gingivala. Putini stiu ca anume de sanatatea gingiilor depinde cea a dintilor (ba chiar simpla lor existenta). Asadar, am adunat aici cele mai grave afectiuni gingivale, care pot bantui cavitatea bucala si, in cazuri complicate, duce la pierderea dintilor.

Gingivita – ce inseamna si cum apare?

Gingivita este cea mai raspandita afectiune a gingiilor. Aproape 80% dintre adulti se confrunta cu anumite simptome ale acestei boli (mai evidente, ca aceeasi sangerare gingivala, ori mai putin deranjante, ca inflamatia nesemnificativa sau inrosirea subtila). Conform studiilor, de gingivita sufera peste 40% din populatia tarilor din Europa Centrala si de Est – o cifra impresionanta, daca ne gandim ca igiena dentara este suficient mediatizata.

Daca in mod normal gingiile sanatoase au culoarea roz, in cazul aparitiei acestei infectii ele capata o culoare de un rosu inchis. Acesta este doar un semnal vizual, insa mult mai grav este faptul ca la atingere acestea pot fi dureroase si sangereaza la utilizarea periutei de dinti. Principala cauza care duce la aparitia acestei afectiuni gingivale este curatarea incorecta sau in general ignorarea procedurii de curatare a dintilor.

La modul practic, acumularile de resturi alimentare formeaza o groaza de bacterii, care se depoziteaza la baza gingiilor. Placa bacteriana se intareste si se transforma in tartru. Daca s-a ajuns la o asemenea „performanta”, atunci aceasta placa va ramane intacta pe gingii, generand mari probleme sanatatii dentare. Toxinele solide nu pot fi inlaturate cu peria de dinti obisnuita pe care o ai in baie, dar sunt eliminate destul de usor cu o procedura de detartraj profesional.

Ce riscurile apar de pe urma sangerarii gingiilor?

Daca nu este tratata la timp, gingivita poate avea urmari mult mai grave decat sangerarea gingiilor. Mai exact, poate duce la parodontita si in cele din urma la pierderea dintilor. Potrivit sondajelor, afectiunea gingiilor este principala cauza ce duce la caderea dintilor dupa varsta de 35 de ani.

Tot sangerearea gingivala reprezinta o cauza a respiratiei urat mirositoare. Iata de ce, chiar de la primele semnale trebuie sa te adresezi la dentist. La Cabinetul stomatologic din Bucuresti, sectorul 6, sub egida doctorului Constantin Crangasi, vei beneficia de o consultare si examinare amanuntita a cavitatii bucale. Doar asa vei trata si preveni afectiunile daunatoare pentru sanatatea ta.

Care sunt metodele de tratament?

In primul rand igiena corecta. Utilizarea corecta si constanta a periutei de dinti va preveni depunerea excesiva de tartru pe suprafata gingiilor. Procedura trebuie sa dureze nu mai putin de 4 minute. Pe langa aceasta, trebuie folosita ata dentara si apa de gura. Pentru a te asigura ca atat dintii, cat si gingiile sunt sanatoase, te poti adresa oricand pentru o consultatie gratuita la cabinetul stomatologic dr. Remis Constantin (Bucuresti). In cazul in care se ajunge la o etapa incipienta a gingivitei, atunci se poate opta pentru procedura de detartraj, asfel incat sa fie inlaturate toate depunerile.

Este cunoscut ca adesea pacientii ajung la medic in ultimul moment. Iata de ce, in cazurile complicate, in care afectarea gingiei se complica cu infectia ligamentelor de sustinere sau a camerei pulpare si nervului, adesea o eventuala extractie a dintelui afectat nu poate fi omisa.

Totusi, exista solutii si pentru asemenea situatii. Implantul dentar ar fi cea mai inovativa si durabila procedura. Un stomatolog experimentat va oferi mereu sfatul potrivit persoanei care s-a adresat dupa ajutor.

Gingiile sanatoase inseamna dinti sanatosi. In cazul in care in timpul lecturii ti-ai dat seama ca ai de-a face cu asemenea simptome, atunci e timpul sa mergi la un control. Impreuna, vom gasi cele mai eficiente solutii pentru bacteriile ce-ti macina gingiile.

0 Shares
You May Also Like